Salâvat-ı Şerifeler

 “Şüphesiz ki Allah ve melekleri, Peygamber’e -sallâllâhu aleyhi ve sellem- çokça salât ederler. Ey mü’minler, siz de O’na salevât getirin ve tam bir teslîmiyetle selâm verin!” (el-Ahzâb, 56)

“Cimri, yanında adım anıldığı hâlde bana salât ü selâm getirmeyen kimsedir.” (Tirmizî, Deavât, 100)

“Kim bana salât ü selâm getirmeyi unutursa cennetin yolunu şaşırır.” (İbni Mâce, İkâmet, 25)


En kısa şekli ile salavat: “Âllâhümme salli alâ Muhammed.”                                                         “Allâh’ım, Efendimiz, büyüğümüz Muhammed'e, salatu selam eyle.””


اَللّٰهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ وَبَارِكْ عَلٰى سَــيِّــدِنَا مُحَمَّدِ ۨالْفَاتِحِ لِمَا اُغْلِقَ وَالْخَاتِمِ لِمَا سَبَقَ نَاصِرِ الْحَقِّ بِالْحَـقِّ وَالْهَادِى اِلٰى صِرَاطِكَ الْمُسْتَقِيمِ وَعَلٰى اٰلِه۪ وَاَصْحَابِه۪ حَقَّ قَدْرِه۪ وَمِقْدَارِهِ الْعَظِيمِ


  Allahümme Salli ve Sellim ve Bârik Alâ Seyyidinâ Muhammedinil Fâtihi limâ Uğlika vel Hâtimi li mâ Sebeka Nâsırıl Hakkı bîl Hakkı Vel Hâdî ilâ Sıratıkel Müstekıymi ve Alâ Alihi ve Ashâbihi Hakka Kadrihi ve Mikdârihil Aziym.

Manası; Allah’ım! Kapalı olanı (Hz. İsa ile kapanan vahiy kapısını) açan, geçmişte tüm gelip geçen (bütün enbiyanın nübüvvetine) son veren, hak ve hakikatle hakka destek olan, (insanları) senin dosdoğru yoluna ileten Efendimiz Muhammed’e, onun aline ve ashabına, Onun yüce kadr-u kıymetince salat eyle, selam eyle ve Onu mübarek kıl.

 



ARAPÇA OKUNUŞU

اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ النَّبِىِّ اْلاُمِّىِّ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلِّم

“Allāhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedini’n-nebiyyi’l-ümmiyyi ve alâ âlihî ve sahbihî ve sellim.” 

ANLAMI 

 “Allah’ım, Efendimiz olan ümmi peygamber Muhammed’e ve onun ailesine ve ashabına salat (rahmet manasında dua) ve selam olsun.”








    SALÂT-I TEFRİCİYYE

   اللهـم صل صلاة كاملة وسلم سلاماً تاماً على سيدنا محمد الذي تنحل به العقد وتنفرج به الكرب وتقضى به الحوائج وتنال به الرغائب وحسن الخواتم ويستسقى الغمام بوجهه الكريم وعلى آله وصحبه في كل لمحة ونفس بعدد كل معلوم لك.

    Allâhümme salli salâten kâmileten ve sellim selâmen tâmmen alâ Seyyidinâ Muhammedinillezî tenhallü bihil ukadü

    ve tenfericu bihil-kürebü

    ve tukdâ bihil-havâicu

    ve tünâlü bihir-reğâibü

    ve hüsnül-havâtimi

    ve yustaskal ğamâmu bivechihil Kerîm

    ve alâ âlihi ve sahbihi fî külli lemhatin

    ve nefesin bi adedi külli ma'lûmin lek.
    

    SALAT-I TEFRİCİYYE ANLAMI

    Allahım! Efendimiz Muhammed'e(s.a.v) kusursuz bir salât ve rahmet,

    mükemmel bir selâm ve selâmet vermeni diliyoruz.

    O Peygamber ki, O'nun hürmetine düğümler çözülür,

    sıkıntılar ve belalar onun hürmetine açılıp dağılır,

    hacet ve ihtiyaçlar O'nun hürmetine yerine getirilir.

    Maksatlara O'nun hürmetine ulaşılır, güzel sonuçlar O'nun hürmetine elde edilir.

    O'nun şerefli yüzü hürmetine bulutlardaki yağmur istenilir,

    Allahım! O'nun ehl-i beytine, ashabına da her göz kırpacak kadar zamanda her nefes alacak zamanda sana malum olan varlıklar sayısınca salât et.



    SALATEN TÜNCİNA (SALAT-I MÜNCİYE)  OKUNUŞU

   اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِ سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ صَلاَةً تُنْجِينَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ اْلاَحْوَالِ وَاْلآفَاتِ وَتَقْضِى لَنَا بِهَا جَمِيعَ الْحَاجَاتِ وَتُطَهِّرُنَا بِهَا مِنْ جَمِيعِ السَّيِّئَاتِ وَتَرْفَعُنَا بِهَا عِنْدَكَ اَعْلَى الدَّرَجَاتِ وَتُبَلِّغُنَا بِهَا اَقْصَى الْغَايَاتِ مِنْ جَمِيعِ الْخَيْرَاتِ فِى الْحَيَاتِ وَبَعْدَ الْمَمَاتِ اِنَّكَ عَلَى كُلِّ شَىْءٍ قَدِيرٌ

    Allâhümme salli alâ Seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli Seyyidina Muhammedin salâten tüncîna bihâ min-cemî'il-ehvâli vel âfat.

    Ve takdî lenâ bihâ cemîal hâcât ve tutahhirunâ bihâ min-cemîi's-seyyiât ve terfe'unâ bihâ ındeke a'lâ'd-deracât ve tubelliğuna bihâ aksâ'l-ğayât min cemiîl-hayrâti fî'l-hayâti ve ba'del-memât birahmetika Yâ erhame'r-rahimîn.

    Hasbunellahu ve ni'mel vekîl, ni'mel mevlâ ve ni'me'n-nasîr. Ğufraneke rabbenâ ileyke'l masîr.

     ANLAMI

    Allahım! Efendimiz Muhammed'e(s.a.v) ve onun Ehl-i beytine salât eyle.

    Bu salâvat o derece değerli olsun ki: Onun hürmetine bizi bütün korku ve belalardan kurtarırsın.

    Bizim ihtiyaçlarımızı o salâvat hürmetine yerine getirirsin, bizi bütün günahlardan bu salâvat hürmetine temizlersin, o salâvat hürmetine bizi derecelerin en üstüne yüceltirsin, o salâvat hürmetine hayatta ve öldükten sonra düşünülebilecek bütün hayırlar konusunda gayelerin en sonuna kadar ulaştırırsın.

    Ey merhametlilerin merhametlisi, bize bunları merhametinle nasip eyle. Allah Tealâ biz kafidir ve ne iyi bir dost, ne iyi bir vekildir.

    Ey Rabbimiz, Senin mağfiretini dileriz, dönüş yalnız sanadır.


    ALLAHÜMME SALLİ

    أَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

    Allâhümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.

    Kemâ salleyta alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

     ALLAHÜMME SALLİ ANLAMI

    Ey Allahım! İbrahim'e(a.s) ve âline (ailesine) rahmet ettiğin gibi, (Efendimiz) Muhammed'e(s.a.v) ve âline de rahmet eyle.

    Muhakkak Sen hamîd (övülen) ve mecîdsin (şanı büyük).

    ALLAHÜMME BARİK 

 أَللّٰهُمَّ بَارِكْ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى اٰلِ مُحَمَّدٍ كَمَا بَارَكْتَ عَلٰى اِبْرَاهِيمَ وَعَلٰى اٰلِ اِبْرَاهِيمَ اِنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌ

    Allâhümme bârik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed.

    Kemâ bârekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim. İnneke hamidün mecîd.

    ALLAHÜMME BARİK ANLAMI

    Ey Allahım! İbrahim'e(a.s) ve âline (ailesine) bereketler ihsan ettiğin gibi,

    (Efendimiz) Muhammed'e(s.a.v) ve âline de bereketler ihsan eyle.


DİĞER KISA SALAVATLAR

Okunuşu: Allahumme salli alâ seyyidina Muhammedin ve ala alihi ve sahbihi ve sellim.

Meali: Ey Allah’ım! Efendimiz, büyüğümüz Hz. Muhammed’e (s.a.v.), evlad u iyaline, ashabına salat u selam eyle (Rahmet et, selametlik ver).

------------

Okunuşu: Allahumme salli alâ seyyidina Muhammedin adede mâ fî ilmillahi salaten dâimeten bi devami mülkillah.

Meali: Allah’ım, Efendimiz Muhammed’e (s.a.v.) senin ilmin adedince ve hükümranlığın devam ettiği müddetçe salat ve selam eyle.

------------

Okunuşu: Cezallahü enna seyyidina Muhammedin sallâllahu aleyhi ve sellem mâ hüve ehlüh.

Meali: Allah, Hz. Muhammedi (s.a.v.) -Allah ona salat ve selam etsin-  bizim adımıza mükâfatlandırsın ki O zaten buna ehildir.

------------

Okunuşu: Allahumme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kema salleyte alâ İbrahime ve alâ âli ibrahim, inneke hamidun mecid.

Meali: Ey Allah’ım, Hz. Muhammed’e (s.a.v.) ve O'nun âline salat et. Hz. İbrahim’e (a.s.) ve âline salat ettiğin gibi. Şüphe yok ki, sen Hamidsin,(Öğülmüş yalnız sensin), Mecidsin (Şan ve şeref sahibi yanlız sensin).

------------

Okunuşu: Allahumme barik alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed, kema barekte alâ İbrahime ve alâ âli İbrahim, inneke hamidun mecid.

Meali: Ey Allah’ım, Hz.Muhammed’e (s.a.v.) ve O’nun âline mübarek eyle. Hz. İbrahim’e (a.s.) ve âline mübarek eylediğin gibi. Şüphe yok ki, sen Hamidsin,(Öğülmüş yalnız sensin), Mecidsin (Şan ve şeref sahibi yanlız sensin)