KUR'AN-I KERİM MEALİ | KAFİRUN, NASR VE TEBBET SURESİ




KAFİRUN SURESİ

Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın ismiyle.
109/1. (Ey Resûlüm! Sana, “Bir sene bizim putlarımıza ibâdet et. Bir sene de biz senin ilâhına ibâdet edelim.” diyenlere) de ki: Ey kâfirler!
109/2. Ben, sizin tapmakta olduğunuz (putlar)a ibâdet etmem.
109/3. Benim (bir olan Allah’a) ibâdet(e devam) edeceğime de sizler tapıcılar değilsiniz (ve tapmazsınız).
109/4. Ben sizin tapmakta olduğunuz (putlar)a (hiçbir zaman) asla (tapmadım ve) tapacak (da) değilim.
109/5. Sizler de benim ibâdet etmekde olduğum (bir olan Allah’)(hiçbir zaman) tapıcılar değilsiniz.
109/6. (Bu durumda) sizin dininiz (Allah’ı inkâr edişiniz veya hesabınız yahut helâkınızı tercih etmenizin vebâli) size, benim dinim (Allah'ı birlemem ve ihlâslı oluşum veya hesabım yahut haküzere olmamın mükâfatı) da banadır. (Ben, sizleri hakka ve kurtuluşa çağırmak için gönderilmiş bir peygamberim. Bu hak da putlara tapmayı bırakıp bir olan Allah’a îman etmeyi teklif eden İslâm dinidir. Bunu sizlere tebliğ ettim. Artık sorumluluk sizdedir.)

NASR SURESİ

Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın ismiyle.
110/1. Allah’ın (düşmanlarına karşı peygamberine veya mü'minlere) yardımı ve (Mekke’nin veya Hayber’in yahut Tâif’in veyahut Medâin’nin veya diğer memleketlerin) feth(i) geldiğinde(zafer günü),
110/2. İnsanların (Mekke’den, Tâif’ten, Yemen’den, Havâzin’den ve diğer şehir ve memleketlerden gelip) Allah'ın dinine (İslam’a) bölük bölük (topluluklar hâlinde) girdiklerini gördüğün zaman,
110/3. Hemen (sana ihsân etmiş olduğu fetih ve nimetler dolayı­sıyla) Rabbini hamd ile tesbih et (O’nu kâmil sıfatlarla zikretmek ve noksan sıfatlardan uzaklaştırmak için sübhânellahi de veyanamaz kılve O'na istigfâr et (O'ndan kendin veya ümmetin için magfiret dile, bağışlanma iste). Şübhesiz ki O, tevbeleri çok kabul edendir.
(Ümm-i Seleme “radıyallahü anhē” buyurdu:
Peygamber “aleyhi’s-salâtü ve’s-selâm”, son zamanlarında ne zaman kalkar, oturur, gider ve gelirse, mut­laka:
Sübhânellâhi ve bi-hamdihi estagfirullâhe ve etûbu ileyh [Allah'ı tesbih ve tenzih ederim ve O'na hamdederim. Allah'ta'n mağfiret diler ve O'na tevbe ederim.] der ve "Çünkü ben bununla emrolundum.” bu­yururdu. Allah'ın yardımı ve fetih geldiğinde, nasr sûresini sonuna kadar okudu. Bk. Kurtubî.
Resûlüllah “sallallahü aleyhi ve selem”, bu sûre nazil olduktan sonra kıldığı her namazda mutlaka "Rabbim, seni tesbih eder ve sana hamd ederim. Allah'ım, beni mağfiret eyle! derdi. Bk. Buhârî. IV, 1900; Müslim, I, 350, 351; Nesâî, ti, 190: Müsned, VI, 190.
Bu sûre inince, Abbâs “radıyallahü anh” ağlamaya başladı. Peygamber “aleyhisselâm” ona: "Ne diye ağlıyorsun amcacığım?" dedi. Abbâs: “Sana vefatının yaklaştı­ğı haberi verildi.” dedi. Peygamber “aleyhisselâm”: "Şüphe yok ki, durum senin dediğin gibi­dir." buyurdu. Ondan sonra da altmış gün yaşadı. Bu süre zarfında yüzünün gül­düğü görülmedi. Bk. Kurtubî [Diğer rivâyetler için de aynı kaynağa bakınız].
Ebû Hureyre “radıyallahü anh” dedi ki: Bu sûrenin inişinden sonra Peygamber “aleyhisselâm”, daha çok ibadet etmeye başladı. O kadar ki ayakları şisti, bedeni zayıfladı, daha az gülümser ve daha çok ağlar oldu. Bk. Kurtubî.)

TEBBET SURESİ

Rahmân (ve) rahîm (olan) Allah’ın ismiyle.
111/1. Ebû Leheb'in elleri kurusun (Ebû Leheb helâk olsun, kahrolsun)! Zaten kurudu da.
([Önce] en yakın akrabanı uyar [İslâm’a davet et. Bunu kabul etmeyenlerin sonsuz ateşte yanacaklarını söyle [Şuara 26/214] âyeti nâzil olunca, Resûlüllah “sallellâhü aleyhi ve selem”, en yakın akrabasını açıkça dîne davet etmişti. Amcası Ebû Leheb, ağzını bozmuş, kötü şeyler söylemiş ve “Bizi bunun için mi çağırdın?” demişti. Bk. Kurtubî.)
111/2. Ona ne malı, ne de kazandığı fayda verdi (O’nu babasından kalan miras malı ve kazancı kurtaramadı).
111/3. O, alevli bir ateşe yaslanacaktır.
111/4. Karısı da odun hammalı olarak (onunla beraber cehenneme girecektir). (Çünkü Ümm-i cemîl denilen bu kadın, peygamber “sallellâhü aleyhi ve selem”in geçeceği yollara geceleyin diken saçar veya kocasının düşmanlık ateşini körükleyerek ona eziyet etmesini sağlardı.)
111/5. (Diken demetini oduncular gibi boynuna bağlayıp getirdiği için “ceza, fiil cinsinden olur kuralına uygun olarak karısının) boynunda bükülmüş bir ip olduğu hâlde (ateşe atılacaktır).