Kütüb-i Sitte | NİKAH


HADİS: Urve merhum, Hz. Aişe (ra)`den şunu nakletmiştir: "Hz. Peygamber (sav) bana dedi ki: "Rüyamda sen bana üç gece gösterildin: Melek seni bana bir ipek parçası icerisinde getirdi ve "Bu senin zevcendir, aç onu!" dedi. Ben de açtım, içindeki sendin. Ben: "Bu rüya Allah katında ise, onu gerçekleştirecektir" dedim."
FASIL: NİKAH BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Nikah 9, 35, Tabir 20, 21; Müslim, Fezailu`s-Sahabe 79; Tirmizi, Menakıb (3875)
HADİS: Resulullah (sav), ben altı yaşında iken benimle evlendi. Medine`ye geldik. Beni`l-Haris İbnu`l-Hazrec kabilesine indik. Ben hummaya yakalandım. Saçlarım döküldü, (İyileşince) saçım yine uzadı. Annem Ümmü Ruman, ben arkadaşlarımla salıncakta oynarken, bana geldi, benden ne istediğini bilmeksizin yanına gittim. Elimden tuttu. Evin kapısında beni durdurdu. Evimizde, ensardan bir grup kadın vardı. "Hayırlı, bereketli olsun!", "Uğurlu mübarek olsun!" diye dualar, tebrikler ettiler. Annem beni onlara teslim etti. Onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. Beni, [kuşluk vakti aniden] Resulullah (sav)(`ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. Annem beni O`na teslim etti. O gün ben dokuz yaşında idim.
FASIL: NİKAH BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Nikah 38, 39, 57, 59, 61; Müslim, Nikah 69, (1422); Ebu Davud, Nikah 34, (2121), Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937); Nesai, Nikah 29, (6, 82)
HADİS: (Kızkardeşim) Hafsa (ra), Resulullah (sav)`ın Bedir Gazvesi`ne katılan ashabından olup, Medine`de vefat etmiş bulunan Huneys İbnu Huzafe es-Sehmi (ra)`den dul kalınca (babam) Hz. Ömer (ra), (kızkardeşimi evlendirmek için harekete geçerek bazı teşebbüslerde bulunmuştur. Bu teşebbüslerini bana şöyle) anlattı: "Önce Hz. Osman İbnu Affan (ra)`a rastladım. Hafsa`yı ona teklif ettim ve: "Dilersen sana Hafsa Bintu Ömer`i nikahlayayım" dedim. "Hele bir düşüneyim!" dedi. Birkaç gece bekledim. Sonra ona rastladım, teklifi tekrar arzettim. "Şimdilik evlenmemeyi uygun gördüm!" dedi. (Ben bu menfi cevaba kızdım.) Sonra Hz. Ebu Bekr (ra)`e rastladım. Ona da: "Dilersen sana Hafsa Bintu Ömer`i nikahlayayım!" dedim. Hz. Ebu Bekr sustu ve bana hiçbir cevap vermedi. Osman`a kızdığımdan daha çok Ebu Bekr`e kızdım. Birkaç gün aradan geçti. Sonra Hafsa`yı Resulullah (sav) istedi ve O`na nikahlayıp verdim. Sonra bana Hz. Ebu Bekr rastladı ve: "Hafsa`yı bana teklif ettiğin zaman sana hiçbir cevapta bulunmayışımdan dolayı belki de bana kızdın" dedi. Ben de: "Evet kızmıştım!" deyince şu açıklamayı yaptı: "Sen o teklifi yaptığın zaman beni cevap vermemeye sevkeden şey Resulullah (sav)`ın Hafsa`yı zikretmiş olduğunu bilmemdi. Aleyhissalatu vesselam`ın sırrını ifşa etmek istemedim. Eğer Hafsa`yı o terketseydi teklifinizi ben kabul edecektim."
FASIL: NİKAH BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz. İbnu Ömer
KAYNAK: Buhari, Nikah 33, 36, 46 Megazi 11; Nesai, Nikah 30, (6, 83)
HADİS: Resulullah (sav), Hafsa (ra)`yı boşamıştı, sonra geri döndü.
FASIL: NİKAH BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz. Ömer İbnu`l-Hattab
KAYNAK: Ebu Davud, Talak 38, 2283); Nesai, Talak 75, (6, 213)
HADİS: İddetim sona erince, Hz. Ebu Bekr (ra) bana (bir elçi göndererek) istetti ve evlenme teklif etti. Ben kabul etmedim. Derken Resulullah (sav), Hz. Ömer (ra)`i göndererek kendisi için Ümmü Seleme`yi istetti. Ümmü Seleme, Ömer`e: "Resulullah`a haber ver. Ben çok kıskanç bir kadınım ayrıca benim çok çocuğum var, bir de velilerimden hiçbiri burada hazır değil!" dedi. O da gidip Resulullah`a aktardı. Aleyhissalatu vesselam, Ömer`e: "Ona dön ve kendisine söyle ki: "Kızkançlığına gelince, senden onu gidermesi için Allah`a dua edeceğim. Çocuklarına gelince, onların himayesi de görülecektir. Velilerin meselesine gelince, onlardan hazır veya gaib hiç biri bu evliliği yadırgamayacak" buyurdular. Bunun üzerine Ümmü Seleme oğluna: "Ey Ömer! Kalk! Resulullah`la beni nikahla" dedi. O da nikahladı.
FASIL: NİKAH BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz. Ümmü Seleme
KAYNAK: Nesai, Nikah 28, (6, 81)
HADİS:Zeyneb`in iddeti tamamlanınca, Resulullah (sav), Zeyd (ra)`e: "Git onu bana (kendinden) iste" dedi. Zeyd gitti, Zeyneb`e geldiği zaman hamurunu yoğuruyordu. Zeyd der ki: "Onu gördüğüm zaman içimde bir zorluk hissettim, ona bakamaz hale geldim. Sırtımı ona çevirerek, geri geri yaklaştım ve: "Ey Zeyneb! Beni Resulullah (sav) gönderdi. Seni istiyor" dedim. Zeyneb: "(Ben (istihare yoluyla) Rabbimle istişare etmeden bir şey yapacak durumda değilim!" dedi ve kalkıp mescide gitti. Derken Resulullah`a vahiy geldi. Aleyhissalatu vesselam kalkıp izin almadan Zeyneb`in evine girdi. Zeyd der ki: Gündüzün ilerlemesiyle Resulullah (sav)`ın bize ekmek ve et yedirdiğini gördük. Yemekten sonra halk çıkmış, bazı kimseler evde kalmış sohbet ediyordu. Resulullah (sav) da çıktı, peşinden ben de çıktım. Hanımlarının hücrelerine birer birer uğrayıp selam vermeye başladı. Onlar: "Ey Allah`ın Resulü (yeni) hanımını nasıl buldun?" diyorlardı. Hz. Enes (ra) der ki: "Bilemiyorum, halk çıktı!" diye ben mi haber verdim, başkası mı haber verdi. Aleyhissalatu vesselam gelip evine girdi. Ben de beraber girmek istedim. Benimle kendi arasına perde çekti. Örtünme ayeti nazil oldu. Halk, kendilerine verilen öğütten derslerini aldı: "Ey iman edenler! Yemek için davet olunmadan Peygamber`in evine girip de orada yemek vaktini beklemeyin. Davet edildiğinizde ise girin, fakat yemeğinizi yedikten sonra sohbete dalmadan dağılın. Bu hareketiniz Peygamer`e eziyet verir. O da size bunu açıklamaktan sıkılır. Allah ise hakkı açıklamaktan çekinmez" (Ahzab 53).
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Müslim, Nikah 87, (1428); Nesai, Nikah 26 (6, 79)
HADİS:Kendisi, Ubeydillah İbnu Cahş`ın nikahı altında idi. Habeşistan`da kocası ölünce, Necaşi merhum, onu Resulullah (sav)`a, nikahlayıp dört bin dirhem mehir verdi. Onu Şürahbil İbnu Hasene ile birlikte Aleyhissalatu vesselam`a gönderdi. Resulullah (sav) kabul etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Ümmü Habibe
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 29, (2107, 2108); Nesai, Nikah 66, (6, 119)
HADİS:Resulullah (sav) Hayber`e geldi. Allah kaleyi fethetmeyi müyesser kılınca, kendisine Safiyye Bintu Huyey İbni Ahtab`ın güzelliğinden bahsedildi. Safiyye`nin kocası savaş sırasında öldürülmüştü. Kadın daha yeni evlenmişti. Aleyhissalatu vesselam, ganimetten pay olarak kendisine onu seçti. Oradan Safiyye ile birlikte çıktılar. Revha nam mevkiye geldiler. Aleyhissalatu vesselam orada gerdek yaptı. Sonra küçük bir yaygı içerisinde has (denen hurma, yağ ve keş`ten mamul bir yemek) hazırladı. Sonra bana: "Etrafındakileri çağır!" buyurdu. Bu, Resulullah (sav)`ın Safıyye için verdiği düğün yemeği idi. Sonra oradan Medine`ye hareket ettik. Resulullah (sav) Safiyye için, bineğinin terkisine bir örtü seriyordu. Sonra devesinin yanıda çömelip dizini dayadı. Safiyye (ra), dizine basarak deveye bindi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Salat 12, Ezan 6, Salatu`l-Havf 6, Cihad 102, 130, Menakıb 27, Megazi 38; Müslim, Nikah 464, (1367); Ebu Davud, Haraç ve`l-İmaret 21, (2996, 2997, 2998); Nesai, Nikah 79, (6, 131-134)
HADİS:Beni`l-Mustalik`ten Cüveyriye Bintu`l-Haris, Sabit İbnu Kays İbni Şemmas (ra)`ın hissesine düşmüştü [esaretten kurtulmak için mukatebe anlaşması yapti]. O, çok güzel bir kadındı, gözde onun için bir hisse vardı (gören göz haz duyardı). Mukatebe bedelini ödemede yardım talep etmek üzere Resulullah (sav)`a geldi. Hz. Aişe devamla der ki: "Cüveyriye kapıda durduğu vakit onu görünce durumu hoşuma gitmedi (Resulullah`ın onu beğenip evlenmeye kalkacağından koktum). Resulullah (sav)`ın da benim onda gördüğüm (güzelliği) göreceğini derhal anladım. "Ey Allah`ın Resulü dedi. Ben Haris`in kızı Cüveyriye`yim. Durumum size meçhul değil. Ben Sabit İbnu Kays`ın hissesine düştüm. Fakat hürriyetime kavuşmak için onunla mukatebe yaptım. Size, mukatebe (bedelini ödemem)de yardım istemek üzere geldim. Resulullah: "Sana ondan daha hayırlısını söylesem ne dersin?" buyurdular. Cüveyriye: "O nedir?" dedi. "Senin yerine mukatebe ücretini ödeyeyim ve seni zevce olarak alayım?" buyurdular. Cüveyriye de: "Kabul ediyorum!" dedi. [Bunun üzerine. Sabit İbnu Kays`a adam göndererek Cüveyriye`yi ondan talep etti. Sabit: "O senindir, ey Allah`ın Resulü! Annem babam sana feda olsun!" dedi. Aleyhissalatu vesselam mukatebe ücretini hemen ödedi. Cüveyriye`yi azad edip evlendi. Halk, Resulullah (sav)`ın Cüveyriye ile evlendiğini işitince ellerindeki esirleri salip azad ettiler ve "Bunlar Resulullah (sav)`ın artık akrabalarıdır (esir olarak tutulamazlar)!" dediler. Hz. Aişe devamla der ki: "Kavmine ondan daha hayırlı bir kadın görmedik; onun sebebiyle Beni Mustalik`ten yüz aile halkı azad olundu."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Itk 2, (3931)
HADİS:İbnetu`l-Cevn, Aleyhissalatu vesselam`ın yanına girince: "Senden Allah`a sığınırım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Gerçekten büyüğe sığındın. Ailene dön!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Talak 3; Nesai, Talakl 4, (6, 150)
HADİS:Zeyneb`in iddeti tamamlanınca, Resulullah (sav), Zeyd (ra)`e: "Git onu bana (kendinden) iste" dedi. Zeyd gitti, Zeyneb`e geldiği zaman hamurunu yoğuruyordu. Zeyd der ki: "Onu gördüğüm zaman içimde bir zorluk hissettim, ona bakamaz hale geldim. Sırtımı ona çevirerek, geri geri yaklaştım ve: "Ey Zeyneb! Beni Resulullah (sav) gönderdi. Seni istiyor" dedim. Zeyneb: "(Ben (istihare yoluyla) Rabbimle istişare etmeden bir şey yapacak durumda değilim!" dedi ve kalkıp mescide gitti. Derken Resulullah`a vahiy geldi. Aleyhissalatu vesselam kalkıp izin almadan Zeyneb`in evine girdi. Zeyd der ki: Gündüzün ilerlemesiyle Resulullah (sav)`ın bize ekmek ve et yedirdiğini gördük. Yemekten sonra halk çıkmış, bazı kimseler evde kalmış sohbet ediyordu. Resulullah (sav) da çıktı, peşinden ben de çıktım. Hanımlarının hücrelerine birer birer uğrayıp selam vermeye başladı. Onlar: "Ey Allah`ın Resulü (yeni) hanımını nasıl buldun?" diyorlardı. Hz. Enes (ra) der ki: "Bilemiyorum, halk çıktı!" diye ben mi haber verdim, başkası mı haber verdi. Aleyhissalatu vesselam gelip evine girdi. Ben de beraber girmek istedim. Benimle kendi arasına perde çekti. Örtünme ayeti nazil oldu. Halk, kendilerine verilen öğütten derslerini aldı: "Ey iman edenler! Yemek için davet olunmadan Peygamber`in evine girip de orada yemek vaktini beklemeyin. Davet edildiğinizde ise girin, fakat yemeğinizi yedikten sonra sohbete dalmadan dağılın. Bu hareketiniz Peygamer`e eziyet verir. O da size bunu açıklamaktan sıkılır. Allah ise hakkı açıklamaktan çekinmez" (Ahzab 53).
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Müslim, Nikah 87, (1428); Nesai, Nikah 26 (6, 79)
HADİS:Kendisi, Ubeydillah İbnu Cahş`ın nikahı altında idi. Habeşistan`da kocası ölünce, Necaşi merhum, onu Resulullah (sav)`a, nikahlayıp dört bin dirhem mehir verdi. Onu Şürahbil İbnu Hasene ile birlikte Aleyhissalatu vesselam`a gönderdi. Resulullah (sav) kabul etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Ümmü Habibe
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 29, (2107, 2108); Nesai, Nikah 66, (6, 119)
HADİS:Resulullah (sav) Hayber`e geldi. Allah kaleyi fethetmeyi müyesser kılınca, kendisine Safiyye Bintu Huyey İbni Ahtab`ın güzelliğinden bahsedildi. Safiyye`nin kocası savaş sırasında öldürülmüştü. Kadın daha yeni evlenmişti. Aleyhissalatu vesselam, ganimetten pay olarak kendisine onu seçti. Oradan Safiyye ile birlikte çıktılar. Revha nam mevkiye geldiler. Aleyhissalatu vesselam orada gerdek yaptı. Sonra küçük bir yaygı içerisinde has (denen hurma, yağ ve keş`ten mamul bir yemek) hazırladı. Sonra bana: "Etrafındakileri çağır!" buyurdu. Bu, Resulullah (sav)`ın Safıyye için verdiği düğün yemeği idi. Sonra oradan Medine`ye hareket ettik. Resulullah (sav) Safiyye için, bineğinin terkisine bir örtü seriyordu. Sonra devesinin yanıda çömelip dizini dayadı. Safiyye (ra), dizine basarak deveye bindi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Salat 12, Ezan 6, Salatu`l-Havf 6, Cihad 102, 130, Menakıb 27, Megazi 38; Müslim, Nikah 464, (1367); Ebu Davud, Haraç ve`l-İmaret 21, (2996, 2997, 2998); Nesai, Nikah 79, (6, 131-134)
HADİS:Beni`l-Mustalik`ten Cüveyriye Bintu`l-Haris, Sabit İbnu Kays İbni Şemmas (ra)`ın hissesine düşmüştü [esaretten kurtulmak için mukatebe anlaşması yapti]. O, çok güzel bir kadındı, gözde onun için bir hisse vardı (gören göz haz duyardı). Mukatebe bedelini ödemede yardım talep etmek üzere Resulullah (sav)`a geldi. Hz. Aişe devamla der ki: "Cüveyriye kapıda durduğu vakit onu görünce durumu hoşuma gitmedi (Resulullah`ın onu beğenip evlenmeye kalkacağından koktum). Resulullah (sav)`ın da benim onda gördüğüm (güzelliği) göreceğini derhal anladım. "Ey Allah`ın Resulü dedi. Ben Haris`in kızı Cüveyriye`yim. Durumum size meçhul değil. Ben Sabit İbnu Kays`ın hissesine düştüm. Fakat hürriyetime kavuşmak için onunla mukatebe yaptım. Size, mukatebe (bedelini ödemem)de yardım istemek üzere geldim. Resulullah: "Sana ondan daha hayırlısını söylesem ne dersin?" buyurdular. Cüveyriye: "O nedir?" dedi. "Senin yerine mukatebe ücretini ödeyeyim ve seni zevce olarak alayım?" buyurdular. Cüveyriye de: "Kabul ediyorum!" dedi. [Bunun üzerine. Sabit İbnu Kays`a adam göndererek Cüveyriye`yi ondan talep etti. Sabit: "O senindir, ey Allah`ın Resulü! Annem babam sana feda olsun!" dedi. Aleyhissalatu vesselam mukatebe ücretini hemen ödedi. Cüveyriye`yi azad edip evlendi. Halk, Resulullah (sav)`ın Cüveyriye ile evlendiğini işitince ellerindeki esirleri salip azad ettiler ve "Bunlar Resulullah (sav)`ın artık akrabalarıdır (esir olarak tutulamazlar)!" dediler. Hz. Aişe devamla der ki: "Kavmine ondan daha hayırlı bir kadın görmedik; onun sebebiyle Beni Mustalik`ten yüz aile halkı azad olundu."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Itk 2, (3931)
HADİS:İbnetu`l-Cevn, Aleyhissalatu vesselam`ın yanına girince: "Senden Allah`a sığınırım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Gerçekten büyüğe sığındın. Ailene dön!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Zevceleri
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Talak 3; Nesai, Talakl 4, (6, 150)

HADİS:Resulullah (sav): "Kadını olmayan erkek miskindir, miskindir!" buyurmuşlardır. Yanındakiler: "Çokça malı olsa da mı?" dediler. "Evet çokça malı olsa dar buyurdular. Sözlerine devamla: "Kocası olmayan kadın da miskinedir miskinedir!" buyurdular. Yanındakiler: "Çokça malı olsa da mı?" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Evet kadının çok malı olsa da!" buyurdular." [Rezin tahric etti.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.İbnu Ebi Necih
KAYNAK:Rezin
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kadın dört hasleti için nikahlanır: Malı için, haseb ve nesebi için, güzelliği için, dini için. Sen dindarı seç de huzur bul."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 15; Müslim, Rada 53, (1466); Ebu Davud, Nikah 2, (2047); Nesai, Nikah 13, (6, 68)
HADİS:Evlendiğim zaman Resulullah (sav) bana: "Nasıl biriyle evlendin (dulla mı bakire ile mi?)" diye sordular. Bir dul aldım!" dedim. "Niye bakire değil? O senin sen de onunla mülatefe ederdiniz!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Buhari, Nikah 10; Müslim, Rada 54, (715); Ebu Davud, Nikah 3, (2048); Tirmizi, Nikah 4, 13 (1086, 1100); Nesai, Nikah 6, 10 (6, 61-65)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki kadın, şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider. Biriniz bir kadında hoşuna giden bir husus görürse, hemen hanımına gelsin; zira bu, nefsinde uyananı giderir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Nikah 9, (1403); Ebu Davud, Nikah 44, (2151); Tirmizi, Nikah 9, (1158)
HADİS:Resulullah (sav): "Kadını olmayan erkek miskindir, miskindir!" buyurmuşlardır. Yanındakiler: "Çokça malı olsa da mı?" dediler. "Evet çokça malı olsa dar buyurdular. Sözlerine devamla: "Kocası olmayan kadın da miskinedir miskinedir!" buyurdular. Yanındakiler: "Çokça malı olsa da mı?" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Evet kadının çok malı olsa da!" buyurdular." [Rezin tahric etti.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.İbnu Ebi Necih
KAYNAK:Rezin
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kadın dört hasleti için nikahlanır: Malı için, haseb ve nesebi için, güzelliği için, dini için. Sen dindarı seç de huzur bul."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 15; Müslim, Rada 53, (1466); Ebu Davud, Nikah 2, (2047); Nesai, Nikah 13, (6, 68)
HADİS:Evlendiğim zaman Resulullah (sav) bana: "Nasıl biriyle evlendin (dulla mı bakire ile mi?)" diye sordular. Bir dul aldım!" dedim. "Niye bakire değil? O senin sen de onunla mülatefe ederdiniz!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Buhari, Nikah 10; Müslim, Rada 54, (715); Ebu Davud, Nikah 3, (2048); Tirmizi, Nikah 4, 13 (1086, 1100); Nesai, Nikah 6, 10 (6, 61-65)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Şurası muhakkak ki kadın, şeytan suretinde gelir, şeytan suretinde gider. Biriniz bir kadında hoşuna giden bir husus görürse, hemen hanımına gelsin; zira bu, nefsinde uyananı giderir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Evlenmeye Teşvik Ve Tergib
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Nikah 9, (1403); Ebu Davud, Nikah 44, (2151); Tirmizi, Nikah 9, (1158)

HADİS:Resulullah (sav), kişiyi, kardeşi bir kızı isteme sırasında o kıza talip olmaktan nehyetti, "Ne zaman isteyen vazgeçer veya kendine izin verirse o takdirde talib olabilir" buyurdu.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kız İsteme; Nikah Duasi Ve Nazar
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Nikah 45; Müslim, Nikah 49-66, (1412-1414); Muvatta, Nikah 1, (2, 523); Ebu Davud, Nikah 18, (2081); Nesai, Nikah 19, (6, 71); Tirmizi, Nikah 38, (1134)
HADİS:Anlattığına göre, o bir kadın istemiştir. Resulullah (sav) kendisine: "Ona bak! Zira bakman, aranızdaki uyum için daha muvafıktır!" buyurdular."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kız İsteme; Nikah Duasi Ve Nazar
RAVİ: Hz.Mugire İbnu Şu`be
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 5, (1087); Nesai, Nikah 17, (6, 69)
HADİS:Anlattığına göre, o bir kadın istemiştir. Resulullah (sav) kendisine: "Ona bak! Zira bakman, aranızdaki uyum için daha muvafıktır!" buyurdular."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kız İsteme; Nikah Duasi Ve Nazar
RAVİ: Hz.Mugire İbnu Şu`be
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 5, (1087); Nesai, Nikah 17, (6, 69)
HADİS:Resulullah (sav), kişiyi, kardeşi bir kızı isteme sırasında o kıza talip olmaktan nehyetti, "Ne zaman isteyen vazgeçer veya kendine izin verirse o takdirde talib olabilir" buyurdu.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kız İsteme; Nikah Duasi Ve Nazar
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Nikah 45; Müslim, Nikah 49-66, (1412-1414); Muvatta, Nikah 1, (2, 523); Ebu Davud, Nikah 18, (2081); Nesai, Nikah 19, (6, 71); Tirmizi, Nikah 38, (1134)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Nikahı ilan edin, onu mescidlerde yapın. Uzerine de def vurun."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 6, (1089)
HADİS:Bir kadını, ensardan bir erkekle evlendirmiştik. Resulullah (sav): "Ey Aişe! Eğlenceniz yok mu? Zira ensar eğlenceyi sever" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Nikah 63
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "[Nikah`da] haramla helali ayıran fark, def ve sestir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu Hatıb el-Cumahi
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 6, (1088); Nesai, Nikah 72, (6, 127, 128)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz bir kadınla evlenir veya bir köle satın alırsa şöyle dua etsin: "Allahım, ben bunun hayırlı olmasını ve hayırlı bir yaratılış üzere olmasını diliyorum. Onun şerrinden ve şerli bir tabiat üzere olmasından sana sığınıyorum. Eğer bir deve satın alırsa, eliyle hörgücünün üstünden tutup aynı şeyi söylesin."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Amr İbnu Şuayb an Ebihi an Ceddihi
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 46, (2160)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Nikahı ilan edin, onu mescidlerde yapın. Uzerine de def vurun."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 6, (1089)
HADİS:Bir kadını, ensardan bir erkekle evlendirmiştik. Resulullah (sav): "Ey Aişe! Eğlenceniz yok mu? Zira ensar eğlenceyi sever" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Nikah 63
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "[Nikah`da] haramla helali ayıran fark, def ve sestir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu Hatıb el-Cumahi
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 6, (1088); Nesai, Nikah 72, (6, 127, 128)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Biriniz bir kadınla evlenir veya bir köle satın alırsa şöyle dua etsin: "Allahım, ben bunun hayırlı olmasını ve hayırlı bir yaratılış üzere olmasını diliyorum. Onun şerrinden ve şerli bir tabiat üzere olmasından sana sığınıyorum. Eğer bir deve satın alırsa, eliyle hörgücünün üstünden tutup aynı şeyi söylesin."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Adabı
RAVİ: Hz.Amr İbnu Şuayb an Ebihi an Ceddihi
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 46, (2160)

HADİS:Biz Resulullah (sav) ile birlikte gazveye çıkmıştık. Beraberimizde kadın yoktu. "Husyelerimizi aldırmayalım mı?" diye sorduk. Bizi bundan yasakladı, sonra da muvakkat istifade hususunda bize ruhsat tanıdı. Herhangi birimiz, bir elbise mukabilinde kadınla, bir müddet için nikah yapıyorduk."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.İbnu Mesud
KAYNAK:Buhari, Tefsir, Maide 9, Nikah 6, 8; Müslim, Nikah 38, (1404)
HADİS:Resulullah (sav) Evtas Gazvesi yılında mut`aya ruhsat verdi, sonra da onu yasakladı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Seleme İbnu`l`Ekva`
KAYNAK:Buhari, Nikah 31 (ta`lik olarak); Müslim, Nikah 18, (1405)
HADİS:İslam`ın evvelinde mut`a vardı. Kişi, hakkında bilgisi olmayan (tanımadığı) bir beldeye gelince, oradan yerli bir kadınla, orada kalacağını tahmin ettiği müddet miktarınca nikah yapardı. Kadın, böylece onun eşyasını muhafaza eder, gerekli işlerini görürdü. Bu hal: "Onlar namuslarını korurlar. Ancak "hanımlarına" ve "cariyelerine" karşı müstesna, bunlarla olan yakınlıklarından dolayı kınanmazlar" (Mü`minun 6) mealindeki ayet nazil oluncaya kadar devam etti. (Bu ayet gelince mut`a haram ilan edildi.)" İbnu Abbas (ra) der ki: "Bu ikisi dışındaki bütün fercler (cinsi tatmin yolları) haramdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 28, (1122)
HADİS:Hz. Ali, İbnu Abbas (ra)`a dedi ki: "Resulullah (sav) Hayber Gazvesi günü, kadınlarla mut`ayı, ehli eşek etlerinin yenmesini haram kıldı."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu`l`Hanefiyye
KAYNAK:Buhari, Megazi 38, Nikah 31, Zebaih 28, Hiyel 3; Müslim, Nikah 29, (1407); Muvatta, Nikah 41, (2, 542); Tirmizi, Nikah 28, (1121); Nesai, Nikah 71, (6, 125, 126)
HADİS:Resulullah (sav) ve Hz. Ebu Bekr (ra) zamanında bir avuç hurma ve un mukabilinde birkaç gün boyu devam eden mut`a nikahı yapardık. Bu hal, Hz. Ömer (ra)`in Amr İbnu Hureys hadisesi vesilesiyle mut`ayı yasaklamasına kadar devam etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Nikah 16, (1405)
HADİS:Biz Resulullah (sav) ile birlikte gazveye çıkmıştık. Beraberimizde kadın yoktu. "Husyelerimizi aldırmayalım mı?" diye sorduk. Bizi bundan yasakladı, sonra da muvakkat istifade hususunda bize ruhsat tanıdı. Herhangi birimiz, bir elbise mukabilinde kadınla, bir müddet için nikah yapıyorduk."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.İbnu Mesud
KAYNAK:Buhari, Tefsir, Maide 9, Nikah 6, 8; Müslim, Nikah 38, (1404)
HADİS:Resulullah (sav) Evtas Gazvesi yılında mut`aya ruhsat verdi, sonra da onu yasakladı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Seleme İbnu`l`Ekva`
KAYNAK:Buhari, Nikah 31 (ta`lik olarak); Müslim, Nikah 18, (1405)
HADİS:İslam`ın evvelinde mut`a vardı. Kişi, hakkında bilgisi olmayan (tanımadığı) bir beldeye gelince, oradan yerli bir kadınla, orada kalacağını tahmin ettiği müddet miktarınca nikah yapardı. Kadın, böylece onun eşyasını muhafaza eder, gerekli işlerini görürdü. Bu hal: "Onlar namuslarını korurlar. Ancak "hanımlarına" ve "cariyelerine" karşı müstesna, bunlarla olan yakınlıklarından dolayı kınanmazlar" (Mü`minun 6) mealindeki ayet nazil oluncaya kadar devam etti. (Bu ayet gelince mut`a haram ilan edildi.)" İbnu Abbas (ra) der ki: "Bu ikisi dışındaki bütün fercler (cinsi tatmin yolları) haramdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 28, (1122)
HADİS:Hz. Ali, İbnu Abbas (ra)`a dedi ki: "Resulullah (sav) Hayber Gazvesi günü, kadınlarla mut`ayı, ehli eşek etlerinin yenmesini haram kıldı."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu`l`Hanefiyye
KAYNAK:Buhari, Megazi 38, Nikah 31, Zebaih 28, Hiyel 3; Müslim, Nikah 29, (1407); Muvatta, Nikah 41, (2, 542); Tirmizi, Nikah 28, (1121); Nesai, Nikah 71, (6, 125, 126)
HADİS:Resulullah (sav) ve Hz. Ebu Bekr (ra) zamanında bir avuç hurma ve un mukabilinde birkaç gün boyu devam eden mut`a nikahı yapardık. Bu hal, Hz. Ömer (ra)`in Amr İbnu Hureys hadisesi vesilesiyle mut`ayı yasaklamasına kadar devam etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Akdi
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Nikah 16, (1405)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hangi köle, efendilerinin izni olmadan evlenirse zanidir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 17, (2078); Tirmizi, Nikah 20, (1111, 1112)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Dul nefsine velisinden ehaktır. Bakireden nefsi hususunda izin alınır, onun izni sükutudur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Müslim, Nikah 66, (1421); Muvatta, Nikah 4, (2, 524); Tirmizi, Nikah 12, (1108); Ebu Davud, Nikah 26, (2098); Nesai, Nikah 31, 32, (6, 84)
HADİS:Resulullah (sav): "Dul kadın kendisiyle istişare edilmeden nikahlanamaz, bakire de izni sorulmadan nikahlanamaz" buyurmuşlardı. Ashabı sordu: "Ey Allah`ın Resulü! Onun izni nasıl olur?" "Sükut etmesiyle!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 41, Hiyel 3; Müslim, Nikah 64, (1419); Tirmizi, Nikah 17, 18, (1107, 1109); Ebu Davud, Nikah 24, (2092, 2093); Nesai, Nikah 33, (6, 85)
HADİS:Bakire bir kız, Resulullah (sav)`a gelerek, kendisi istemediği halde, babasının evlendirdiğini söyledi. Resulullah (sav), (bu nikahı) kabul edip etmemede kızı muhayyer bıraktı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 25, (2096)
HADİS:Bir genç kız Resulullah (sav)`a gelerek: "Babam beni kendisinin oğluna nikahladı, ta ki benimle onun alçaklığını gidersin. Ama ben istemiyorum" dedi. Aleyhissalatu vesselam, babasına adam göndererek getirtti ve evlenme işini kıza bıraktı. Bunun üzerine kız: "Ey Allah`ın Resulü! Ben şimdi, babamın yaptığına izin verdim. Esasen ben kadınlara bu meselede babalara (icbar) yetkisi olmadığını göstermek istedim!" dedi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Nesai, Nikah 36, (6, 87); İbnu Mace, Nikah 12, (1874)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Hangi köle, efendilerinin izni olmadan evlenirse zanidir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 17, (2078); Tirmizi, Nikah 20, (1111, 1112)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Dul nefsine velisinden ehaktır. Bakireden nefsi hususunda izin alınır, onun izni sükutudur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Müslim, Nikah 66, (1421); Muvatta, Nikah 4, (2, 524); Tirmizi, Nikah 12, (1108); Ebu Davud, Nikah 26, (2098); Nesai, Nikah 31, 32, (6, 84)
HADİS:Resulullah (sav): "Dul kadın kendisiyle istişare edilmeden nikahlanamaz, bakire de izni sorulmadan nikahlanamaz" buyurmuşlardı. Ashabı sordu: "Ey Allah`ın Resulü! Onun izni nasıl olur?" "Sükut etmesiyle!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 41, Hiyel 3; Müslim, Nikah 64, (1419); Tirmizi, Nikah 17, 18, (1107, 1109); Ebu Davud, Nikah 24, (2092, 2093); Nesai, Nikah 33, (6, 85)
HADİS:Bakire bir kız, Resulullah (sav)`a gelerek, kendisi istemediği halde, babasının evlendirdiğini söyledi. Resulullah (sav), (bu nikahı) kabul edip etmemede kızı muhayyer bıraktı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 25, (2096)
HADİS:Bir genç kız Resulullah (sav)`a gelerek: "Babam beni kendisinin oğluna nikahladı, ta ki benimle onun alçaklığını gidersin. Ama ben istemiyorum" dedi. Aleyhissalatu vesselam, babasına adam göndererek getirtti ve evlenme işini kıza bıraktı. Bunun üzerine kız: "Ey Allah`ın Resulü! Ben şimdi, babamın yaptığına izin verdim. Esasen ben kadınlara bu meselede babalara (icbar) yetkisi olmadığını göstermek istedim!" dedi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Nesai, Nikah 36, (6, 87); İbnu Mace, Nikah 12, (1874)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Celde ile cezalandırılmış zani kimse ancak kendisi gibi biriyle evlenebilir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 5, (2052)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Celde ile cezalandırılmış zani kimse ancak kendisi gibi biriyle evlenebilir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Veliler Ve Şahidler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 5, (2052)

HADİS:İbnu Abbas (ra), "Nesebten yedi, sıhriyetten de yedi kişi haram edilmiştir" demiş ve şu ayeti okumuştur. (Mealen): "Size şu kadınları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kızkardeşlerinizin kızları, sizi emzirmiş olan süt anneleriniz, süt kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikahlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikahlamanız ve iki kızkardeşi birden nikahınız altına almanız da size haram kılındı.." (Nisa 23)
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Buhari, Nikah 24
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir erkek bir kadınla nikah yapar ve temasta bulunursa, artık o kadının kızını nikahlaması ona helal olmaz. Eğer kadına temas etmemişse kızını nikahlayabilir. Bir erkek bir kadını nikahlarsa, kadına temas etmiş olsa da olmasa da kadının annesiyle artık nikahlanamaz."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Amr İbnu Şuayb an Ebihi an Ceddihi
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 25, (1117)
HADİS:Kadınların anneleri, kızla olan nikah akdine vaty (temas ) inzimam etmedikçe haram olmaz. Anneye duhul (temas ) olmadıkça da kız haram olmaz." [Hadisin kaynağı Teysir`de sehven Tirmizi olarak zikredilmiştir. Camiu`l-Usul`de Rezin`in ilavesi olduğu belirtilmiştir]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ali
KAYNAK:Rezin
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Aziz ve Celil olan Allah, nesebten haram ettiğini sütten de haram etti."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ali
KAYNAK:Tirmizi, Rada 1, (1146)
HADİS:Kur`an olarak inenler meyanında "Malum on emme ile haram sabit olur" ayeti de vardı. Sonra (Rab Teala) onları, malum beş emme ile neshetti. Bu (beş emme) ayetleri, Kur`an`ın okunan ayetleri arasında iken Aleyhissalatu vesselam vefat etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Müslim, Rada 24, (1452); Muvatta, Rada 17, (2, 608); Ebu Davud, Nikah 11, (2062); Tirmizi, Rada 3, (1150); Nesai, Nikah 51, (6, 100)
HADİS:İki yıl içerisindeki emme tek bir emmeden ibaret olsa bu, (evlenmeyi) haram kılar.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Muvatta, Rada 4, (2, 602)
HADİS:Bir adam İbnu Ömer (ra)`e büyüğün emmesinden sormuştu. Şu cevabı verdi: "Bir adam Ömer (ra)`e gelip: "Benim, kendisine temasta bulunduğum bir cariyem vardı. Hanımım bunu önlemeye azmetti ve cariyeyi emzirdi ve bana da: "Sakın ha! Vallahi ben cariyeni emzirdim!" dedi. (Şimdi ne yapmalıyım?" diye) sordu. Babam Ömer ona şöyle cevap verdi: "Hanımım çatlat: Git cariyene temasta bulun. Çünkü (harama sebep olan) emme küçüklükte olan emmedir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Dinar
KAYNAK:Muvatta, Rada 13, (2, 606)
HADİS:Bir adam gelerek Ebu Musa (ra) hazretlerine şöyle bir soru sordu: "Ben hanımımın memesinden bir miktar süt emdim ve bu mideme kadar ulaştı. (Hanım bana haram mı oldu?)" Ebu Musa: "Ben hanımının sana haram olmasından başka bir şey görmüyorum!" dedi. Orada İbnu Mes`ud da vardır. Araya girip: "Adama verdiğin fetvaya bak!" dedi. O da: "Pekiyi, sen ne diyorsun?" dedi. İbnu Mes`ud: "İki yaş içerisinde olan emme için haram vardır!" buyurdu. Bunun üzerine Ebu Musa (ra): "Şu alim, aranızda olduğu müddetçe bana bir şey sormayın!" dedi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Yahya İbnu Said
KAYNAK:Muvatta, Rada 14, (2, 607); Ebu Davud, Nikah 213, (2059, 2060)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Evlenmeyi haram kılan emme, çocuk memede iken, barsağı yoracak kadar olan emmedir. Bu da, sütten kesmenin şer`i müddetinden önce olmalıdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Tirmizi, Rada 5, (1152)
HADİS:Kur`an olarak inenler meyanında "Malum on emme ile haram sabit olur" ayeti de vardı. Sonra (Rab Teala) onları, malum beş emme ile neshetti. Bu (beş emme) ayetleri, Kur`an`ın okunan ayetleri arasında iken Aleyhissalatu vesselam vefat etti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Müslim, Rada 24, (1452); Muvatta, Rada 17, (2, 608); Ebu Davud, Nikah 11, (2062); Tirmizi, Rada 3, (1150); Nesai, Nikah 51, (6, 100)
HADİS:İki yıl içerisindeki emme tek bir emmeden ibaret olsa bu, (evlenmeyi) haram kılar.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Muvatta, Rada 4, (2, 602)
HADİS:Bir adam İbnu Ömer (ra)`e büyüğün emmesinden sormuştu. Şu cevabı verdi: "Bir adam Ömer (ra)`e gelip: "Benim, kendisine temasta bulunduğum bir cariyem vardı. Hanımım bunu önlemeye azmetti ve cariyeyi emzirdi ve bana da: "Sakın ha! Vallahi ben cariyeni emzirdim!" dedi. (Şimdi ne yapmalıyım?" diye) sordu. Babam Ömer ona şöyle cevap verdi: "Hanımım çatlat: Git cariyene temasta bulun. Çünkü (harama sebep olan) emme küçüklükte olan emmedir."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Dinar
KAYNAK:Muvatta, Rada 13, (2, 606)
HADİS:Bir adam gelerek Ebu Musa (ra) hazretlerine şöyle bir soru sordu: "Ben hanımımın memesinden bir miktar süt emdim ve bu mideme kadar ulaştı. (Hanım bana haram mı oldu?)" Ebu Musa: "Ben hanımının sana haram olmasından başka bir şey görmüyorum!" dedi. Orada İbnu Mes`ud da vardır. Araya girip: "Adama verdiğin fetvaya bak!" dedi. O da: "Pekiyi, sen ne diyorsun?" dedi. İbnu Mes`ud: "İki yaş içerisinde olan emme için haram vardır!" buyurdu. Bunun üzerine Ebu Musa (ra): "Şu alim, aranızda olduğu müddetçe bana bir şey sormayın!" dedi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Yahya İbnu Said
KAYNAK:Muvatta, Rada 14, (2, 607); Ebu Davud, Nikah 213, (2059, 2060)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Evlenmeyi haram kılan emme, çocuk memede iken, barsağı yoracak kadar olan emmedir. Bu da, sütten kesmenin şer`i müddetinden önce olmalıdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Tirmizi, Rada 5, (1152)
HADİS:İbnu Abbas (ra), "Nesebten yedi, sıhriyetten de yedi kişi haram edilmiştir" demiş ve şu ayeti okumuştur. (Mealen): "Size şu kadınları nikahlamak haram kılındı: Anneleriniz, kızlarınız, kızkardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşlerinizin kızları, kızkardeşlerinizin kızları, sizi emzirmiş olan süt anneleriniz, süt kardeşleriniz, hanımlarınızın anneleri, aranızdan zifaf geçmiş olan kadınlarınızdan doğan üvey kızlarınız. Eğer zifaf geçmemişse onların kızlarını nikahlamakta size günah yoktur. Öz oğullarınızın hanımlarını nikahlamanız ve iki kızkardeşi birden nikahınız altına almanız da size haram kılındı.." (Nisa 23)
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Buhari, Nikah 24
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir erkek bir kadınla nikah yapar ve temasta bulunursa, artık o kadının kızını nikahlaması ona helal olmaz. Eğer kadına temas etmemişse kızını nikahlayabilir. Bir erkek bir kadını nikahlarsa, kadına temas etmiş olsa da olmasa da kadının annesiyle artık nikahlanamaz."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Amr İbnu Şuayb an Ebihi an Ceddihi
KAYNAK:Tirmizi, Nikah 25, (1117)
HADİS:Kadınların anneleri, kızla olan nikah akdine vaty (temas ) inzimam etmedikçe haram olmaz. Anneye duhul (temas ) olmadıkça da kız haram olmaz." [Hadisin kaynağı Teysir`de sehven Tirmizi olarak zikredilmiştir. Camiu`l-Usul`de Rezin`in ilavesi olduğu belirtilmiştir]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ali
KAYNAK:Rezin
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Aziz ve Celil olan Allah, nesebten haram ettiğini sütten de haram etti."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haramlık
RAVİ: Hz.Ali
KAYNAK:Tirmizi, Rada 1, (1146)

HADİS:Resulullah (sav) kadının halası üzerine, kadının teyzesi üzerine nikahlanmasını yasakladı." Ravi devamla dedi ki: "Biz, kadının babasının teyzesini de aynı makamda görürüz."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 27; Müslim, Nikah 37, (1408); Muvatta, Nikah 20, (2, 532); Ebu Davud, Nikah 13, (2065, 2066); Tirmizi, Nikah 30, (1126); Nesai, Nikah 47-48, (6, 96-98)
HADİS:Babasından naklen diyor ki: "Ey Allah`ın Resulü," dedim. "Ben Müslüman olduğum zaman nikahımda iki kızkardeş vardı (ne yapalım?)" "Onlardan dilediğin birini boşa!" emrettiler."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Dahhak İbnu Firuz
KAYNAK:Ebu Davud, Talak 25, (2245); Tirmizi, Nikah 34, (1129)
HADİS:Hz. Osman (ra)`a bir adam: "Köle olan iki kızkardeş, bir kişinin nikahı altında birleştirilebilir mi?" diye sordu. Hz. Osman: "Onların bu şekilde nikahlanmasını bir ayet helal, bir ayet de haram kıldı. Ben ise, böyle bir şeyi yapmayı sevmem!" dedi. Adam Hz. Osman`ın yanından çıktı. Resulullah (sav)`ın ashabından bir kimseye rastladı. Bu meseleyi ona da sordu. O da; "Bana gelince, yetki benim elimde olsa, bunu yapan birini bulduğum takdirde ona mutlaka ibaretamiz bir ceza veririm!" dedi. İbnu Şihab rahimehullah: "Bu cevabı veren zatın Ali İbnu Ebi Talib (ra) olduğunu zannediyorum" dedi. İmam Malik: "Böyle bir sözü Zübeyr (ra)`in söylediği bana ulaştı" demiştir.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Kabisa İbnu Züeyb
KAYNAK:Muvatta, Nikah 34,(6, 538-539)
HADİS:Bir adam hanımını üç talakla boşadı. Kadınla bir başka adam evlendi, ancak bu adam da kadını temasdan önce boşadı. (Kadın tekrar önceki kocasına dönmek istemişti.) Resulullah (sav)`a bu hususta soruldu. "Hayır! İkincisi kadının balcığından tatmadıkça önceki tadamaz!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Libas 6, Şehadat 3, Talak 4, 7, 37, Edeb 68; Müslim, Nikah 115, (1433); Muvatta, Nikah 18, (2, 531); Ebu Davud, Talak 49, (2309); Tirmizi, Nikah 26, (1118); Nesai, Talak 9, 10, (6, 146, 147)
HADİS:Rifaa İbnu Simval, Resulullah (sav) zamanında, hanımını üç talakla boşadı. Ondan sonra kadın Abdurrahman İbnu`z-Zübeyr`le evlendi. Abdurrahman, kadına temaşa muktedir olmadığı için, ondan yüz çevirdi ve ayrıldılar. Kadını boşamış olan eski kocası Rifaa kadınla yeniden nikahlanmak istedi. Arzusunu Resulullah`a açtı. Aleyhissalatu vesselam Rifaa`ya onunla evlenmesini yasakladı. "Kadın balcığı tadıncaya kadar, sana helal olmaz!" buyurdu.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Zübeyr İbnu Abdirrahman İbnü`z-Zübeyr el-Kurazi
KAYNAK:Muvatta, Nikah 17, (2,531)
HADİS:Resulullah (sav) kadının halası üzerine, kadının teyzesi üzerine nikahlanmasını yasakladı." Ravi devamla dedi ki: "Biz, kadının babasının teyzesini de aynı makamda görürüz."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 27; Müslim, Nikah 37, (1408); Muvatta, Nikah 20, (2, 532); Ebu Davud, Nikah 13, (2065, 2066); Tirmizi, Nikah 30, (1126); Nesai, Nikah 47-48, (6, 96-98)
HADİS:Babasından naklen diyor ki: "Ey Allah`ın Resulü," dedim. "Ben Müslüman olduğum zaman nikahımda iki kızkardeş vardı (ne yapalım?)" "Onlardan dilediğin birini boşa!" emrettiler."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Dahhak İbnu Firuz
KAYNAK:Ebu Davud, Talak 25, (2245); Tirmizi, Nikah 34, (1129)
HADİS:Hz. Osman (ra)`a bir adam: "Köle olan iki kızkardeş, bir kişinin nikahı altında birleştirilebilir mi?" diye sordu. Hz. Osman: "Onların bu şekilde nikahlanmasını bir ayet helal, bir ayet de haram kıldı. Ben ise, böyle bir şeyi yapmayı sevmem!" dedi. Adam Hz. Osman`ın yanından çıktı. Resulullah (sav)`ın ashabından bir kimseye rastladı. Bu meseleyi ona da sordu. O da; "Bana gelince, yetki benim elimde olsa, bunu yapan birini bulduğum takdirde ona mutlaka ibaretamiz bir ceza veririm!" dedi. İbnu Şihab rahimehullah: "Bu cevabı veren zatın Ali İbnu Ebi Talib (ra) olduğunu zannediyorum" dedi. İmam Malik: "Böyle bir sözü Zübeyr (ra)`in söylediği bana ulaştı" demiştir.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Kabisa İbnu Züeyb
KAYNAK:Muvatta, Nikah 34,(6, 538-539)
HADİS:Bir adam hanımını üç talakla boşadı. Kadınla bir başka adam evlendi, ancak bu adam da kadını temasdan önce boşadı. (Kadın tekrar önceki kocasına dönmek istemişti.) Resulullah (sav)`a bu hususta soruldu. "Hayır! İkincisi kadının balcığından tatmadıkça önceki tadamaz!" buyurdular.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Libas 6, Şehadat 3, Talak 4, 7, 37, Edeb 68; Müslim, Nikah 115, (1433); Muvatta, Nikah 18, (2, 531); Ebu Davud, Talak 49, (2309); Tirmizi, Nikah 26, (1118); Nesai, Talak 9, 10, (6, 146, 147)
HADİS:Rifaa İbnu Simval, Resulullah (sav) zamanında, hanımını üç talakla boşadı. Ondan sonra kadın Abdurrahman İbnu`z-Zübeyr`le evlendi. Abdurrahman, kadına temaşa muktedir olmadığı için, ondan yüz çevirdi ve ayrıldılar. Kadını boşamış olan eski kocası Rifaa kadınla yeniden nikahlanmak istedi. Arzusunu Resulullah`a açtı. Aleyhissalatu vesselam Rifaa`ya onunla evlenmesini yasakladı. "Kadın balcığı tadıncaya kadar, sana helal olmaz!" buyurdu.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.Zübeyr İbnu Abdirrahman İbnü`z-Zübeyr el-Kurazi
KAYNAK:Muvatta, Nikah 17, (2,531)
HADİS:Abdullah İbnu Amir, Hz. Osman (ra)`a bir cariye hediye etti. Bu cariyeyi Basra`da satın almıştı ve onun kocası da vardı. Osman: "Ben ona yaklaşmam, onun kocası var!" dedi. Bunun üzerine İbnu Amir, kocasını razı etti ve cariyeden ayırdı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.İbnu Şihab
KAYNAK:Muvatta, Büyu 7, (2, 617)
HADİS:İmam Malik`e ulaştığına göre, "İbnu Abbas ve İbnu Ömer (ra)`e, nikahı altında hür bir kadın olduğu halde bunun üzerine bir cariye nikahlamak isteyen bir adam hakkında soruldu. Bunlar, adamın ikisini cemetmesini mekruh addettiler."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
KAYNAK:Muvatta, Nikah 31, (2,536)
HADİS:Abdullah İbnu Amir, Hz. Osman (ra)`a bir cariye hediye etti. Bu cariyeyi Basra`da satın almıştı ve onun kocası da vardı. Osman: "Ben ona yaklaşmam, onun kocası var!" dedi. Bunun üzerine İbnu Amir, kocasını razı etti ve cariyeden ayırdı.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
RAVİ: Hz.İbnu Şihab
KAYNAK:Muvatta, Büyu 7, (2, 617)
HADİS:İmam Malik`e ulaştığına göre, "İbnu Abbas ve İbnu Ömer (ra)`e, nikahı altında hür bir kadın olduğu halde bunun üzerine bir cariye nikahlamak isteyen bir adam hakkında soruldu. Bunlar, adamın ikisini cemetmesini mekruh addettiler."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Müebbed Haram Gerektirmeyen Durumlar
KAYNAK:Muvatta, Nikah 31, (2,536)

HADİS:Hz. Ömer (ra) dedi ki: "Kim, kendisinde delilik veya cüzzam veya baras (alaten) bulunan biriyle evlenir ve temasta da bulunursa, mehir tamamiyle kadının olur. Ancak bu, kadının velisi üzerinde erkeğe bir borç olur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Muvatta, Nikah 9, (2, 526)
HADİS:Hz. Ömer (ra) buyurdular ki: "Bir kadın kocasını kaybeder, nerede olduğunu da bilemezse dört yıl bekler, sonra dört ay on gün oturur, sonra nikahı (başkasına) helal olur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Muvatta, Talak 52, (2, 575)
HADİS:Nadre İbnu`l-Ektem denen ensardan bir zattan naklen kaydettiğine göre, demiştir ki: "Ben bakire bildiğim bir kadınla evlendim, gerdeğe girince hamile olduğunu gördüm. (Durumu Resulullah`a arzettiğim vakit) Aleyhissalatu vesselam: "Fercinden istifaden sebebiyle mehir onundur, çocuk da sana köledir" buyurdu ve aramızı ayırdı, ilaveten: "Çocuğu doğurunca had uygulayın!" emretti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 38, (2131, 2132)
HADİS:Resulullah (sav) zamanında, bir kısım kadınlar, kendi yurtlarında Müslüman oldular. Bunlar hicret de etmediler. Bunlar İslam`a girdikleri zaman kocaları kafir idiler. Bunlardan biri Velid İbnu`l-Mugire`nin kızıydı. Bu kadın Safvan İbnu Ümeyye`nin nikahı altında idi. Bu hanım Fetih günü Müslüman olmuş, kocası Safvan da İslam`dan kaçmıştı. Aleyhissalatu vesselam peşinden amcasının oğlu Vehb İbnu Umeyr`i, kendisine bir eman alameti olarak şahsi ridasıyla birlikte gönderdi. [Resulullah onu İslam`a çağırıyor ve yanına gelmeye davet ediyordu: (Gelince bakacak), İslam hoşuna giderse kabul edecekti, gitmezse kendisine iki ay müsaade edecekti. Safvan, Aleyhissalatu vesselam`ın yanına ridasıyla birlikte gelince, yüksek sesle [halkın arasında] bağırarak: "Ey Muhammed! İşte Vehb İbnu Umeyr! Senin fidanı bana getirdi ve senin beni yanına davet ettiğini, İslam hoşuma giderse kabul edeceğimi, gitmezse bana iki ay mühlet tanıyacağım söyledi" dedi. Resulullah (sav) kalkıp: "Ey Ebu Vehb (devenden) in!" buyurdu. Fakat o: "Hayır, vallahi, meseleyi benim için açıklığa kavuşturmadıkça inmem!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Sana, daha fazla, dört ay mühlet tanıyorum" buyurdular. Sonra Resulullah Havazin tarafına Huneyn Seferi`ne çıktı. (Sefer hazırlığı sırasında) Safvan`a adam göndererek çağırtıp, emaneten silah ve başka harp malzemesi vermesini talep etti. Safvan: "Zorla mı, gönül rızasıyla mı istiyorsun?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Gönül rızasıyla!" buyurdu. Safvan [yanında bulunan] silah vs.yi iane olarak verdi. Sonra Safvan kafir olduğu halde Resulullah (sav)`la birlikte döndü. Huneyn Gazvesi`ne, Taifin fethine katıldı. Bu esnada henüz kafirdi. Ama hanımı Müslüman olmuştu. Aleyhissalatu vesselam aralarını ayırmadı. Bu hal Safvan (ra)`ın Müslüman oluşuna kadar devam etti. Müslüman olduktan sonra hanımı eski nikahıyla onun yanında kaldı. Safvan ile hanımının Müslüman oluşu arasında iki ay kadar bir zaman mevcuttur.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu Şihab
KAYNAK:Muvatta, Nikah 44, (2, 543, 544)
HADİS:İbnu Ömer (ra), bir kölenin nikahı altında bulunan bir cariye, hürriyetine kavuşacak olursa, (bu azadlıktan sonra) kendisine kocası temas etmedikçe (bu evliliğe devam edip etmemede) muhayyer olduğunu söylerdi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Muvatta, Talak 26, (2, 562)
HADİS:İmam Malik rahimehullah`a ulaştığına göre, Hz. Ömer -veya Hz. Osman- (ra), bir erkeği "hürüm" diye nefsiyle aldatıp evlenen ve birçok çocuk doğuran cariye hakkında "adam, çocukların, köle emsalleriyle fidyelerini öder" diye hükmetmiştir. İmam Malik, "Bu kıymet, nazarında en adildir" demiştir. [Rezin tahric etmiştir.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
KAYNAK:Muvatta, Akdiye 23, (2, 741)
HADİS:Resulullah (sav) zamanında, bir kısım kadınlar, kendi yurtlarında Müslüman oldular. Bunlar hicret de etmediler. Bunlar İslam`a girdikleri zaman kocaları kafir idiler. Bunlardan biri Velid İbnu`l-Mugire`nin kızıydı. Bu kadın Safvan İbnu Ümeyye`nin nikahı altında idi. Bu hanım Fetih günü Müslüman olmuş, kocası Safvan da İslam`dan kaçmıştı. Aleyhissalatu vesselam peşinden amcasının oğlu Vehb İbnu Umeyr`i, kendisine bir eman alameti olarak şahsi ridasıyla birlikte gönderdi. [Resulullah onu İslam`a çağırıyor ve yanına gelmeye davet ediyordu: (Gelince bakacak), İslam hoşuna giderse kabul edecekti, gitmezse kendisine iki ay müsaade edecekti. Safvan, Aleyhissalatu vesselam`ın yanına ridasıyla birlikte gelince, yüksek sesle [halkın arasında] bağırarak: "Ey Muhammed! İşte Vehb İbnu Umeyr! Senin fidanı bana getirdi ve senin beni yanına davet ettiğini, İslam hoşuma giderse kabul edeceğimi, gitmezse bana iki ay mühlet tanıyacağım söyledi" dedi. Resulullah (sav) kalkıp: "Ey Ebu Vehb (devenden) in!" buyurdu. Fakat o: "Hayır, vallahi, meseleyi benim için açıklığa kavuşturmadıkça inmem!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Sana, daha fazla, dört ay mühlet tanıyorum" buyurdular. Sonra Resulullah Havazin tarafına Huneyn Seferi`ne çıktı. (Sefer hazırlığı sırasında) Safvan`a adam göndererek çağırtıp, emaneten silah ve başka harp malzemesi vermesini talep etti. Safvan: "Zorla mı, gönül rızasıyla mı istiyorsun?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Gönül rızasıyla!" buyurdu. Safvan [yanında bulunan] silah vs.yi iane olarak verdi. Sonra Safvan kafir olduğu halde Resulullah (sav)`la birlikte döndü. Huneyn Gazvesi`ne, Taifin fethine katıldı. Bu esnada henüz kafirdi. Ama hanımı Müslüman olmuştu. Aleyhissalatu vesselam aralarını ayırmadı. Bu hal Safvan (ra)`ın Müslüman oluşuna kadar devam etti. Müslüman olduktan sonra hanımı eski nikahıyla onun yanında kaldı. Safvan ile hanımının Müslüman oluşu arasında iki ay kadar bir zaman mevcuttur.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu Şihab
KAYNAK:Muvatta, Nikah 44, (2, 543, 544)
HADİS:İbnu Ömer (ra), bir kölenin nikahı altında bulunan bir cariye, hürriyetine kavuşacak olursa, (bu azadlıktan sonra) kendisine kocası temas etmedikçe (bu evliliğe devam edip etmemede) muhayyer olduğunu söylerdi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Muvatta, Talak 26, (2, 562)
HADİS:İmam Malik rahimehullah`a ulaştığına göre, Hz. Ömer -veya Hz. Osman- (ra), bir erkeği "hürüm" diye nefsiyle aldatıp evlenen ve birçok çocuk doğuran cariye hakkında "adam, çocukların, köle emsalleriyle fidyelerini öder" diye hükmetmiştir. İmam Malik, "Bu kıymet, nazarında en adildir" demiştir. [Rezin tahric etmiştir.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
KAYNAK:Muvatta, Akdiye 23, (2, 741)
HADİS:Hz. Ömer (ra) dedi ki: "Kim, kendisinde delilik veya cüzzam veya baras (alaten) bulunan biriyle evlenir ve temasta da bulunursa, mehir tamamiyle kadının olur. Ancak bu, kadının velisi üzerinde erkeğe bir borç olur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Muvatta, Nikah 9, (2, 526)
HADİS:Hz. Ömer (ra) buyurdular ki: "Bir kadın kocasını kaybeder, nerede olduğunu da bilemezse dört yıl bekler, sonra dört ay on gün oturur, sonra nikahı (başkasına) helal olur."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Muvatta, Talak 52, (2, 575)
HADİS:Nadre İbnu`l-Ektem denen ensardan bir zattan naklen kaydettiğine göre, demiştir ki: "Ben bakire bildiğim bir kadınla evlendim, gerdeğe girince hamile olduğunu gördüm. (Durumu Resulullah`a arzettiğim vakit) Aleyhissalatu vesselam: "Fercinden istifaden sebebiyle mehir onundur, çocuk da sana köledir" buyurdu ve aramızı ayırdı, ilaveten: "Çocuğu doğurunca had uygulayın!" emretti.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikahı Fesheden Ve Feshetmeyen Şeyler
RAVİ: Hz.İbnu`l-Müseyyeb
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 38, (2131, 2132)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kimin iki hanımı olur ve aralarında adaletli davranmazsa kıyamet günü (vücudunun) yarısı düşük olarak gelir." [Diğer bir rivayette "Bir tarafı eğri (mefluç) olarak "denmiştir.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 39, (2133); Tirmizi, Nikah 42, (1141); Nesai, İşterü`n-Nisa 2, (7, 63)
HADİS:Resulullah (sav) gece taksiminde adalete riayet eder ve derdi ki: "Ey Allahım! Bu taksim benim iktidarımda olanla yaptığım bir taksimdir. Senin muktedir olup benim muktedir olmadığım şeyden dolayı beni levmetme!" Benim muktedir olmadığım dediği şeyle kalbi kastederdi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 39, (2134); Tirmizi, Nikah 42, (1140); Nesai, İşretü`n-Nisa 2, (7, 64)
HADİS:Resulullah (sav) Safiyye (ra)`yi aldığı zaman yanında üç gece ikamet etti. Safiyye dul idi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 35, (2123)
HADİS:Ebu Bekr İbnu Abdirrahman, Ümmü Seleme (ra)`den anlatıyor: "Resulullah (sav) benimle evlendiği zaman, yanımda üç gün ikamet etti ve dedi ki: "Sana ehlinden bir tahkir sözkonusu değil. Dilersen senin yanında yedi gün ikamet ederim. Ancak seninle yedi gün kalırsam diğer hanımlarımın yanında da yedi gün kalırım."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Rada 41, (1460); Muvatta, Nikah 14, (2, 529); Ebu Davud, Nikah 35, (2122)
HADİS:Resulullah (sav) Safiyye (ra)`yi aldığı zaman yanında üç gece ikamet etti. Safiyye dul idi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 35, (2123)
HADİS:Ebu Bekr İbnu Abdirrahman, Ümmü Seleme (ra)`den anlatıyor: "Resulullah (sav) benimle evlendiği zaman, yanımda üç gün ikamet etti ve dedi ki: "Sana ehlinden bir tahkir sözkonusu değil. Dilersen senin yanında yedi gün ikamet ederim. Ancak seninle yedi gün kalırsam diğer hanımlarımın yanında da yedi gün kalırım."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Rada 41, (1460); Muvatta, Nikah 14, (2, 529); Ebu Davud, Nikah 35, (2122)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kimin iki hanımı olur ve aralarında adaletli davranmazsa kıyamet günü (vücudunun) yarısı düşük olarak gelir." [Diğer bir rivayette "Bir tarafı eğri (mefluç) olarak "denmiştir.]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 39, (2133); Tirmizi, Nikah 42, (1141); Nesai, İşterü`n-Nisa 2, (7, 63)
HADİS:Resulullah (sav) gece taksiminde adalete riayet eder ve derdi ki: "Ey Allahım! Bu taksim benim iktidarımda olanla yaptığım bir taksimdir. Senin muktedir olup benim muktedir olmadığım şeyden dolayı beni levmetme!" Benim muktedir olmadığım dediği şeyle kalbi kastederdi.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Kadınlar Arasında Adalet
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Nikah 39, (2134); Tirmizi, Nikah 42, (1140); Nesai, İşretü`n-Nisa 2, (7, 64)

HADİS:Resulullah (sav)`la birlikte Beni`l-Müstalik Gazvesi`ne çıktık. Arap esirlerinden çokça esir ele geçirdik. Kadınlara karşı arzu duyduk. Çünkü üzerimizde bekarlık şiddet kesbetmişti. Hep azil yapmak istiyorduk ve: "Aramızda Resulullah (sav) varken, ona sormadan azil yapmak olur mu?" dedik ve sorduk. "Hayır!" buyurdular. "Bunu yapmamanız gerekir. Kıyametc kadar geleceği takdir edilen her canlı mutlaka yaratılacaktır (siz tedbirinizle önüne geçemezsiniz)."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Said
KAYNAK:Buhari, Nikah 96, Büyu 109, Itk 13, Megazi 32, Kader 4, Tevhid 18; Müslim, Nikah 125, (1438); Muvatta, Talak 95; Ebu Davud, Nikah 49, (2171); Tirmizi, Nikah 40, (1138); Nesai, Nikah 55 (6, 107)
HADİS:Resulullah (sav)`ın: "Çocuklarınızı gizlice öldürmeyin. Çünkü gayl, biniciye [atının üzerinde] ulaşır ve atından aşağı atar" dediğini işittim.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken el-Ensariyye
KAYNAK:Ebu Davud, Tıbb 16, (3881); İbnu Mace, Nikah 61, (2012)
HADİS:Eğer bir kadın kocasının geçimsizliğinden veya kendisinden yüz çevirmesinden korkarsa, bazı fedakarlıklarla sulh olup aralarını düzeltmelerinde onlar için bir günah yoktur. Sulh ise daha hayırlıdır..." (Nisa 128) ayeti hakkında dedi ki: "Bu ayet, şöyle bir kadın hakkında inmiştir: "Bir erkeğin nikahı altındadır, ancak erkek onunla beraberliği fazla istememektedir, onu boşayıp bir başkasıyla evlenmeyi arzulamaktadır. Ona kadın: "Beni boşama, yanında tut, ama dilersen bir başkasıyla da evlen. Sen bana infak ve gece ayırma hususunda serbestsin" der. İşte ayette geçen şu meal bu manayadır: "Bazı fedakarlıklarla sulh olup aralarını düzeltmelerinde onlar için bir günah yoktur. Sulh ise daha hayırlıdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Sulh 4, Mezalim 11, Tefsir, Nisa 23, Nikah 95; Müslim, Tefsir 14, (3021)
HADİS:Resulullah (sav)`la birlikte Beni`l-Müstalik Gazvesi`ne çıktık. Arap esirlerinden çokça esir ele geçirdik. Kadınlara karşı arzu duyduk. Çünkü üzerimizde bekarlık şiddet kesbetmişti. Hep azil yapmak istiyorduk ve: "Aramızda Resulullah (sav) varken, ona sormadan azil yapmak olur mu?" dedik ve sorduk. "Hayır!" buyurdular. "Bunu yapmamanız gerekir. Kıyametc kadar geleceği takdir edilen her canlı mutlaka yaratılacaktır (siz tedbirinizle önüne geçemezsiniz)."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Said
KAYNAK:Buhari, Nikah 96, Büyu 109, Itk 13, Megazi 32, Kader 4, Tevhid 18; Müslim, Nikah 125, (1438); Muvatta, Talak 95; Ebu Davud, Nikah 49, (2171); Tirmizi, Nikah 40, (1138); Nesai, Nikah 55 (6, 107)
HADİS:Resulullah (sav)`ın: "Çocuklarınızı gizlice öldürmeyin. Çünkü gayl, biniciye [atının üzerinde] ulaşır ve atından aşağı atar" dediğini işittim.
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken el-Ensariyye
KAYNAK:Ebu Davud, Tıbb 16, (3881); İbnu Mace, Nikah 61, (2012)
HADİS:Eğer bir kadın kocasının geçimsizliğinden veya kendisinden yüz çevirmesinden korkarsa, bazı fedakarlıklarla sulh olup aralarını düzeltmelerinde onlar için bir günah yoktur. Sulh ise daha hayırlıdır..." (Nisa 128) ayeti hakkında dedi ki: "Bu ayet, şöyle bir kadın hakkında inmiştir: "Bir erkeğin nikahı altındadır, ancak erkek onunla beraberliği fazla istememektedir, onu boşayıp bir başkasıyla evlenmeyi arzulamaktadır. Ona kadın: "Beni boşama, yanında tut, ama dilersen bir başkasıyla da evlen. Sen bana infak ve gece ayırma hususunda serbestsin" der. İşte ayette geçen şu meal bu manayadır: "Bazı fedakarlıklarla sulh olup aralarını düzeltmelerinde onlar için bir günah yoktur. Sulh ise daha hayırlıdır."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Azl Ve Gayle Hakkında
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Sulh 4, Mezalim 11, Tefsir, Nisa 23, Nikah 95; Müslim, Tefsir 14, (3021)

HADİS:"Ey Allah`ın Resulü" dedim, "ben genç bir insanım, günahtan korkuyorum, evlenecek maddi imkan da bulamıyorum, hadımlaşmayayım mı?" dedim. Aleyhissalatu vesselam bana cevap vermedi. Ben bir müddet sonra aynı şeyi tekrar söyledim. Yine cevap vermedi. Sonra: "Ey Ebu Hureyre! buyurdu. Senin karşılaşacağın şey hususunda artık kalem kurumuştur. Bu durumda ister hadımlaş ister bırak."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Mevzuuna Giren Muhtelif Meseleler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 8; Nesai, Nikah 4, (6, 59)
HADİS:Süfyan-ı Sevri merhum (bir gün) bana: "Ailesinin bir yıllık -veya yarı yıllık- yiyeceğini cemeden kimse hakkında bir şey işittin mi?" diye sormuştu. O anda ne söyleyeceğim aklıma gelmedi. Ama sonradan İbnu Şihab`ın bize tahdis ettiği bir hadisi hatırladım. Hadis İbnu Şihab`a Malik İbnu Evs`ten, ona Hz. Ömer (ra)`den gelmişti. Hadiste Aleyhissalatu vesselam`ın, Beni`n-Nadir hurmalığını satıp ailesi için bir yıllık yiyeceklerini ayırdığı belirtilmekte idi. [Rezin tahric etti]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Mevzuuna Giren Muhtelif Meseleler
RAVİ: Hz.Ma`mer İbnu Abdillah İbni Nafi
KAYNAK:Buhari, Nafakat 3; Müslim, Cihad 49, (1757)
HADİS:"Ey Allah`ın Resulü" dedim, "ben genç bir insanım, günahtan korkuyorum, evlenecek maddi imkan da bulamıyorum, hadımlaşmayayım mı?" dedim. Aleyhissalatu vesselam bana cevap vermedi. Ben bir müddet sonra aynı şeyi tekrar söyledim. Yine cevap vermedi. Sonra: "Ey Ebu Hureyre! buyurdu. Senin karşılaşacağın şey hususunda artık kalem kurumuştur. Bu durumda ister hadımlaş ister bırak."
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Mevzuuna Giren Muhtelif Meseleler
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Buhari, Nikah 8; Nesai, Nikah 4, (6, 59)
HADİS:Süfyan-ı Sevri merhum (bir gün) bana: "Ailesinin bir yıllık -veya yarı yıllık- yiyeceğini cemeden kimse hakkında bir şey işittin mi?" diye sormuştu. O anda ne söyleyeceğim aklıma gelmedi. Ama sonradan İbnu Şihab`ın bize tahdis ettiği bir hadisi hatırladım. Hadis İbnu Şihab`a Malik İbnu Evs`ten, ona Hz. Ömer (ra)`den gelmişti. Hadiste Aleyhissalatu vesselam`ın, Beni`n-Nadir hurmalığını satıp ailesi için bir yıllık yiyeceklerini ayırdığı belirtilmekte idi. [Rezin tahric etti]
FASIL:NİKAH BÖLÜMÜ
KONU:Nikah Mevzuuna Giren Muhtelif Meseleler
RAVİ: Hz.Ma`mer İbnu Abdillah İbni Nafi
KAYNAK:Buhari, Nafakat 3; Müslim, Cihad 49, (1757)