Kütüb-i Sitte | ÖLÜM


HADİS: Resulullah (sav) şöyle buyurdular: "Sizden hiç kimse, maruz kaldığı bir zarar sebebiyle ölümü temenni etmesin. Mutlaka bunu yapmak mecburiyetini hissederse, bari şöyle söylesin: "Rabbim, hakkımda hayat hayırlı ise yaşat, ölüm hayırlı ise canımı al!"
FASIL: ÖLÜMÜ TEMENNİ BÖLÜMÜ
KONU: Ölümü Temenni Hakkında
RAVİ: Hz. Enes
KAYNAK: Buhari, Merda 19, Da`avat 30; Müslim, Zikr 10, (2680); Tirmizi, Cenaiz 3, (971); Ebu Davud, Cenaiz 13, (3108, 3109); Nesai, Cenaiz 1, (4, 3)
HADİS: Habbab İbnu Eret (ra)`in yanına girmiştim. Karnından yedi yeri dağlatmıştı. Bana: "Eğer Resulullah (sav) ölümü taleb etmekten bizi men etmeseydi mutlaka onu taleb ederdim" dedi.
FASIL: ÖLÜMÜ TEMENNİ BÖLÜMÜ
KONU: Ölümü Temenni Hakkında
RAVİ: Hz. Kays İbnu Ebi Hazım
KAYNAK: Nesai, Cengiz 2, (4, 4); Buhari, Merda 19, Da`avat 30, Rikak 7, Temenni 6; Müslim, Zikr 12, (2681)


HADİS: Resulullah (sav), kendisini ölüme götüren hastalığa yakalandığı zaman derdi ki: "Ey Aişe! Ben Hayber`de yediğim (zehirli) yemeğin elemini hep hissediyordum. İşte şimdi kalp damarımın kesildiğini hissettiğim anlar geldi."
FASIL: ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Megazi 83
HADİS: Resulullah (sav)`ın hastalığı ağırlaşıp, ağrıları artınca, benim odamda tedavi edilmesi için diğer zevcelerinden müsaade istedi. Onlar kendisine izin verdiler, iki kişinin arasında çıktı. Bunlardan biri amcası Abbas İbnu Abdilmuttalib idi, bir başkası daha vardı. Ayakları yerde sürünüyordu. Odama girince izdırabı daha da arttı. "Ağızlarındaki bağları açılmamış yedi kırbadan üzerime su dökün, belki (iyileşir), insanlara bir vasiyette bulunurum!" buyurdular. Hz. Hafsa`ya ait bir leğene oturttuk. Sonra bu kırbalardan üzerine su dökmeye başladık. (Bir müddet sonra) "yeterince döktünüz" diye işaret edinceye kadar dökmeye devam ettik. Sonra (iyileşerek) halka çıkıp namaz kıldırdı ve bir hitabede bulundu."
FASIL: ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Megazi 83, Vudu 45, Ezan 39, 46, 47, 51, 67, 68, 70, Hibe 14, Humus 4, Enbiya 19, Tıbb 21, İ`tisam 5; Müslim, Salat 90, (418); Tirmizi, Cenaiz 8, (978, 979); Nesai, Cenaiz 6, (4, 6, 7)
HADİS: Hz. Aişe (ra)`nin yanına girdim. Ona: "Resulullah (sav)`ın hastalığından bana anlatmaz mısın?" dedim. Anlatmaya başladı: "Elbette! Resulullah (sav) ağırlaştı ve: "Halk namazını kıldı mı?" diye sordu. Biz: "Hayır! Ey Allah`ın Resulü, onlar sizi bekliyorlar!" dedik. Dediğini yaptık, o da yıkandı. Sonra kalkmaya çalıştı, fakat üzerine baygınlık çöktü. Sonra kendine geldi ve tekrar: "Cemaat namaz kıldı m;?" diye sordu. "Hayır! dedik, onlar sizi bekliyorlar ey Allah`ın Resulü!" Tekrar: "Benim için leğene su koyun!" emretti. Hz. Aişe der ki: "Dediğini yaptık, yıkandı. Sonra tekrar kalkmak istedi. Yine üzerine baygınlık çöktü. Sonra ayılınca: "İnsanlar namaz kıldı mı?" diye sordu. "Hayır! dedik, onlar sizi bekliyorlar, ey Allah`ın Resulü!" Aleyhissalatu vesselam: "Benim için leğene su koyun!" dedi ve yıkandı. Sonra kalkmaya yeltendi, yine üzerine baygınlık çöktü, sonra ayıldı. "Halk namazı kıldı mı?" diye sordu. "Hayır, onlar sizi bekliyorlar ey Allah`ın Resulü!" dedik. Hz. Aişe der ki: "Halk mescide çekilmiş, Resulullah (sav)`ı yatsı namazı için bekliyorlardı. Hz. Aişe der ki: "Resulullah (sav) Hz. Ebu Bekr`e adam göndererek halka namaz kıldırmasını söyledi. Elçi gelerek ona: "Resulullah (sav) halka namaz kıldırmanı emrediyor!" dedi. İnce duygulu bir kimse olan Ebu Bekr (ra): "Ey Ömer, halka namazı sen kıldır!" dedi. Hz. Aişe`nin anlattığına göre, Hz. Ömer: "Buna sen daha ziyade hak sahibisin (ehaksın)!" cevabında bulundu. Aişe der ki: "O günlerde namazı Ebu Bekr (ra) kıldırdı. Bilahare Resulullah (sav), kendinde bir hafiflik hissetti. Biri Abbas olmak üzere iki kişinin arasında, öğle namazı için çıktı. O sırada namazı halka Ebu Bekr kıldırıyordu. Ebu Bekr, Resulullah`ın geldiğini görünce, geri çekilmek istedi. Aleyhissalatu vesselam geri çekilme diye işaret buyurdu. Kendisini getirenlere: "Beni yanına oturtun!" dedi. Onlar da Hz. Ebu Bekr`in yanına oturttular. Hz. Ebu Bekr, Resulullah (sav)`ın namazına uyarak namaz kılıyordu. Halk da Hz. Ebu Bekr`in namazına uyarak namazını kılıyordu. Resulullah (sav) oturmuş vaziyette idi." Ubeydullah der ki: "Abdullah İbnu Abbas (ra)`ın yanına girdim ve: "Hz. Aişe (ra)`nin Aleyhissalatu vesselam`ın hastalığı ile ilgili olarak anlattığını size anlatayım mı?" dedim. Bana: "Haydi anlat!"dedi. Ben de bu hususta anlattığını naklettim. Söylediklerimden hiçbir noktayı reddetmedi. Sadece: "(Resulullah`ı mescide) Abbas`la birlikte taşıyan ikinci şahsın ismini verdi mi?" diye sordu. Ben: "Hayır söylemedi" deyince: "O, Ali (ra) idi" dedi.
FASIL: ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz. Ubeydullah İbnu Abdillah
KAYNAK: Buhari, Megazi 83, Vudu 45, Ezan 39, 46, 47, 51, 67, 68, 70, Hibe 14, Humus 4, Enbiya 19, Tıbb 21, İ`tisam 5; Müslim, Salat 90, (418); Tirmizi, Cenaiz 8, (978, 979); Nesai, Cenaiz 6, (4, 6, 7)
HADİS: Bir rivayette Buhari şu ziyadede bulundu: "Resulullah (sav) hastalığı sırasında: "Ben, yarın neredeyim? Ben, yarın neredeyim?" diye sorarak Hz. Aişe`nin yanında kalacağı günü öğrenmek istedi. Zevceleri, dilediği yerde kalma izni verdiler. Hz. Aişe der ki: "Aleyhissalatu vesselam, benim hücremde ve normal olarak bana uğramakta olduğu günde vefat ettiler. Ayrıca Aziz ve Celil olan Allah onun ruh-u şeriflerini kabzettiği vakit, mübarek başları ciğerimle boğazım arasında (göğsümde) (yaslanmış vaziyette) idi. Tükrüğü de tükrüğüme karışmıştı. Aleyhissalatu vesselam`ın hastalığı sırasında birara, (kardeşim) Abdurrahman İbnu Ebi Bekr (ra) içeri girdi, elinde bir misvak vardı, dişlerini misvaklıyordu. Resulullah (sav) o misvağa baktı. "Ver o misvağı bana!" dedim. O da verdi. Dişlerimle kemirip yonttum ve ucunu geverek (yumuşatıp) Aleyhissalatu vesselam`a uzattım. Resulullah, başı göğsüme yaslı vaziyette onunla dişlerini misvakladı."
FASIL: ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Megazi 83, Vudu 45, Ezan 39, 46, 47, 51, 67, 68, 70, Hibe 14, Humus 4, Enbiya 19, Tıbb 21, İ`tisam 5; Müslim, Salat 90, (418); Tirmizi, Cenaiz 8, (978, 979); Nesai, Cenaiz 6, (4, 6, 7)
HADİS: Resulullah (sav), sıhhati yerinde iken şöyle diyordu: "Hiçbir peygamber, cennetteki makamını görmeden kabzedilmez. Bundan sonra hayatı devam ettirilir veya öbür dünyaya gitme hususunda muhayyer bırakılır." Aleyhissalatu vesselam hastalandığı zaman O`nu, (başı) dizimin üstünde baygın vaziyette gördüm. Bir ara kendine geldi. Gözlerini evin tavanına dikti ve sonra: "Ey Allahım Refik-i A`la`da (bulunmayı tercih ederim)" dedi. Bu sözü işitince ben (kendi kendime): "Demek ki (makamı gösterildi) ve bizimle olmayı tercih etmiyor" dedim. Bunun, sıhhatli iken bize söylediği şu hadis olduğunu anladım: ["Hiçbir peygamber cennetteki makamını görmeden kabzedilmez, sonra yaşamaya devam veya öbür dünyaya gitme hususunda muhayyer bırakılır."] Resulullah (sav)`ın telaffuz ettiği son söz: "Allahım, Refik-i A`la`da" cümlesi oldu." (Refik-i A`la: Cennetin en yüksek makamında bulunan peygamberler cemaatidir).
FASIL: ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU: Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz. Aişe
KAYNAK: Buhari, Megazi 83, 84, Tefsir, Nisa 13, Marda 19, Da`avat 29, Rikak 41; Müslim, Fezail 87, (2444); Muvatta, Cenaiz 46, (1, 238, 239); Tirmizi, Da`avat 77, (3490)
HADİS:Resulullah (sav) muhtazar (ölmeye yakın) iken evde bir kısım erkekler vardı. Bunlardan biri de Ömer İbnu`l-Hattab (ra) idi. Resulullah (sav): "Gelin, size bir şey (vasiyet) yazayım da bundan sonra dalalete düşmeyin!" buyurdular. Hz. Ömer: "Resulullah (sav)`a izdırap galebe çalmış olmalı. Yanımızda Kur`an var, Allah`ın kitabı sizlere yeterlidir" dedi. Oradakiler aralarında ihtilafa düştü. Kimisi: "Yaklaşın, Resulullah (sav) size vasiyet yazsın!" diyor, kimi de Hz. Ömer (ra)`in sözünü tekrar ediyordu. Gürültü ve ihtilaf artınca, (aleyhissalatu vesselam): "Yanımdan halkın, yanımda münakaşa caiz değildir!" buyurdu. Bunun üzerine İbnu Abbas (ra): "En büyük musibet, Resulullah (sav)`la onun vasiyeti arasına girip engel olmaktır!" diyerek çıktı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Buhari, Megazi 83, İlm 39, Cihad 176, Cizye 6, İ`tisam 26; Müslim, Vasiyye 22, (1637)
HADİS:Resulullah (sav) muhtazar olduğu (ölüm anlanna geldiği) zaman, sık sık izdıraplar bürümeye başladı. Kerimeleri Hz. Fatıma (ra): "Vay babacığım, ne izdırab çekiyor!" diye yakınmaya hasadı. Aleyhissalatu vesselam: "Bugünden sonra baban izdırab çekmeyecek!" buyurarak onu teselli etmek istedi. Aleyhissalatu vesselam ölünce, Hz, Fatıma: "Vay babacığım! Rabbi, duasına icabet etti! Vay babacığım, gideceği yer Firdevs cennetidir! Vay babacığım, ölümünü Cibril`e haber verdik" diye yas etti. Aleyhissalatu vesselam gömülünce de: "Ey Enes! Resulullah (sav) üzerine toprak atmaya gönlünüz nasıl razı oldu?" diyerek izdırabının azametini dile getirdi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Megazi 83; Nesai, Cenaiz 13, (4, 13); İbnu Mace, Cenaiz 65, (1629)
HADİS:Resulullah (sav)`ın amcası Hz. Abbas (ra), bir cemaate uğradı. Aralarında Ensar`dan bir grup vardı. Resulullah`ın izdırabı arttığı için ağlıyorlardı. Onlara: "Niye ağlıyorsunuz?" diye sordu. "Resulullah (sav)`la beraberliklerimizi hatırladık" dediler. Bunun üzerine Abbas (ra) Resulullah (sav)`ın yanına girdi (ve Ensar`ın ağlamakta olduğunu) ona haber verdi. Aleyhissalatu vesselam hemen başına boz renkli bir sargı sardı -veya "bir bürdenin kenarını" demişti- ve hücreden çıkıp minbere geçti. Halka hitap etti. Ensarı hayırla yadetti ve onlara iyi muamele edilmesini vasiyet etti. İlaveten dedi ki: "Allah bir kulunu dünya ile yanındaki arasında muhayyer bıraktı, o da Allah`ın yanındakini seçti."Bu söz üzerine Hz. Ebu Bekr ağlamaya başladı ve: "Ey Allah`ın Resulü! Annelerimiz, babalarımız sana feda olsunlar!" dedi. Biz de "Bu ihtiyar adama da ne oluyor ki, Resulullah`ın: "Allah bir kulunu dünya ile yanındaki arasında muhayyer bıraktı, kul da Allah`ın yanındakini tercih etti" sözü üzerine ağlıyor" dedik. Meğer burada muhayyer bırakılan Resulullah`mış. Bunu en iyi bilenimiz de Ebu Bekr (ra) imiş.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Salat 80, Fezail 3
HADİS:Resulullah (sav)`ı yıkamak istedikleri zaman: "Allah`a kasem olsun bilmiyoruz! Ölülerimizi soyduğumuz gibi, Resulullah`ı da elbiselerinden soyacak mıyız, yoksa elbisesi üzerinde olduğu halde mi yıkayacağız?" dediler. Bu şekilde ihtilaf edince, Allah üzerlerine uyku attı. Öyle ki, onlardan herbirinin çenesi göğüslerindeydi. Beyt cihetinden, kim olduğu bilinemeyen bir konuşmacı: "Resulullah (sav)`ı elbisesi üzerinde olduğu halde yıkayın!" diye konuştu. Bunun üzerine kalkıp, kamisi üzerinde olduğu halde yıkadılar. Su, kamisin üzerinden dökülüyordu... Aleyhissalatu vesselam`ın bedenini elleriyle değil, kamisiyle ovuyorlardı." Hz. Aişe sözlerine devamla dedi ki: "Eğer, daha önce yaptığım işi şimdi yapacak olsaydım, Resulullah (sav)`ı kadınlarından başkası yıkamazdı."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 32, (3141)
HADİS:Resulullah (sav) üç necrani kumaş içerisine kefenlendi: İki parçalı bir hülle, bir de öldüğü sırada üzerinde bulunan kamis." Amiru`ş-Şabi`den kaydedilen bir rivayette İbnu Abbas şu ziyadede bulunur: "Aleyhissalatu vesselam`ı Hz. Ali, Fazl ve Üsame radıyallahu anhüm yıkadı ve bunlar kabrine indirdiler."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 34, (3153)
HADİS:Resulullah (sav) muhtazar (ölmeye yakın) iken evde bir kısım erkekler vardı. Bunlardan biri de Ömer İbnu`l-Hattab (ra) idi. Resulullah (sav): "Gelin, size bir şey (vasiyet) yazayım da bundan sonra dalalete düşmeyin!" buyurdular. Hz. Ömer: "Resulullah (sav)`a izdırap galebe çalmış olmalı. Yanımızda Kur`an var, Allah`ın kitabı sizlere yeterlidir" dedi. Oradakiler aralarında ihtilafa düştü. Kimisi: "Yaklaşın, Resulullah (sav) size vasiyet yazsın!" diyor, kimi de Hz. Ömer (ra)`in sözünü tekrar ediyordu. Gürültü ve ihtilaf artınca, (aleyhissalatu vesselam): "Yanımdan halkın, yanımda münakaşa caiz değildir!" buyurdu. Bunun üzerine İbnu Abbas (ra): "En büyük musibet, Resulullah (sav)`la onun vasiyeti arasına girip engel olmaktır!" diyerek çıktı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Buhari, Megazi 83, İlm 39, Cihad 176, Cizye 6, İ`tisam 26; Müslim, Vasiyye 22, (1637)
HADİS:Resulullah (sav) muhtazar olduğu (ölüm anlanna geldiği) zaman, sık sık izdıraplar bürümeye başladı. Kerimeleri Hz. Fatıma (ra): "Vay babacığım, ne izdırab çekiyor!" diye yakınmaya hasadı. Aleyhissalatu vesselam: "Bugünden sonra baban izdırab çekmeyecek!" buyurarak onu teselli etmek istedi. Aleyhissalatu vesselam ölünce, Hz, Fatıma: "Vay babacığım! Rabbi, duasına icabet etti! Vay babacığım, gideceği yer Firdevs cennetidir! Vay babacığım, ölümünü Cibril`e haber verdik" diye yas etti. Aleyhissalatu vesselam gömülünce de: "Ey Enes! Resulullah (sav) üzerine toprak atmaya gönlünüz nasıl razı oldu?" diyerek izdırabının azametini dile getirdi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Megazi 83; Nesai, Cenaiz 13, (4, 13); İbnu Mace, Cenaiz 65, (1629)
HADİS:Resulullah (sav)`ın amcası Hz. Abbas (ra), bir cemaate uğradı. Aralarında Ensar`dan bir grup vardı. Resulullah`ın izdırabı arttığı için ağlıyorlardı. Onlara: "Niye ağlıyorsunuz?" diye sordu. "Resulullah (sav)`la beraberliklerimizi hatırladık" dediler. Bunun üzerine Abbas (ra) Resulullah (sav)`ın yanına girdi (ve Ensar`ın ağlamakta olduğunu) ona haber verdi. Aleyhissalatu vesselam hemen başına boz renkli bir sargı sardı -veya "bir bürdenin kenarını" demişti- ve hücreden çıkıp minbere geçti. Halka hitap etti. Ensarı hayırla yadetti ve onlara iyi muamele edilmesini vasiyet etti. İlaveten dedi ki: "Allah bir kulunu dünya ile yanındaki arasında muhayyer bıraktı, o da Allah`ın yanındakini seçti."Bu söz üzerine Hz. Ebu Bekr ağlamaya başladı ve: "Ey Allah`ın Resulü! Annelerimiz, babalarımız sana feda olsunlar!" dedi. Biz de "Bu ihtiyar adama da ne oluyor ki, Resulullah`ın: "Allah bir kulunu dünya ile yanındaki arasında muhayyer bıraktı, kul da Allah`ın yanındakini tercih etti" sözü üzerine ağlıyor" dedik. Meğer burada muhayyer bırakılan Resulullah`mış. Bunu en iyi bilenimiz de Ebu Bekr (ra) imiş.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Salat 80, Fezail 3
HADİS:Resulullah (sav)`ı yıkamak istedikleri zaman: "Allah`a kasem olsun bilmiyoruz! Ölülerimizi soyduğumuz gibi, Resulullah`ı da elbiselerinden soyacak mıyız, yoksa elbisesi üzerinde olduğu halde mi yıkayacağız?" dediler. Bu şekilde ihtilaf edince, Allah üzerlerine uyku attı. Öyle ki, onlardan herbirinin çenesi göğüslerindeydi. Beyt cihetinden, kim olduğu bilinemeyen bir konuşmacı: "Resulullah (sav)`ı elbisesi üzerinde olduğu halde yıkayın!" diye konuştu. Bunun üzerine kalkıp, kamisi üzerinde olduğu halde yıkadılar. Su, kamisin üzerinden dökülüyordu... Aleyhissalatu vesselam`ın bedenini elleriyle değil, kamisiyle ovuyorlardı." Hz. Aişe sözlerine devamla dedi ki: "Eğer, daha önce yaptığım işi şimdi yapacak olsaydım, Resulullah (sav)`ı kadınlarından başkası yıkamazdı."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 32, (3141)
HADİS:Resulullah (sav) üç necrani kumaş içerisine kefenlendi: İki parçalı bir hülle, bir de öldüğü sırada üzerinde bulunan kamis." Amiru`ş-Şabi`den kaydedilen bir rivayette İbnu Abbas şu ziyadede bulunur: "Aleyhissalatu vesselam`ı Hz. Ali, Fazl ve Üsame radıyallahu anhüm yıkadı ve bunlar kabrine indirdiler."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Resulullah (sav)`ın Vefatı
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 34, (3153)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) Lailahe illallah demeyi telkin edin."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Said`l-Hudri
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 1, 2, (916, 917); Tirmizi, Cenaiz 7, (976); Ebu Davud, Cenaiz 20, (3117); Nesai, Cenaiz 4, (4, 5)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) Ya-sin suresini okuyun."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ma`kıl İbnu Yesar
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 24, (3121); İbnu Mace, Cenaiz 4, (1448)
HADİS:Resulullah (sav): "İnsan öldüğü zaman gözleri nasıl belerip kalıyor, görmez misiniz?" buyurmuştu. Cemaat: "Evet, görüyoruz!" dediler. Bunun üzerine: "işte bu, gözünün, nefsim (çıkan ruhun) takip etme sindendir!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 9, (921)
HADİS:Resulullah (sav) Ebu Seleme (ra)`nin yanına girdi. Ebu Seleme`nin gözleri açık kalmıştı, onları kapattı. Sonra: "Ruh kabzedildi mi göz onu takip eder" buyurdu. Ehlinden bazıları feryad u figan koparmıştı. Aleyhissalatu vesselam: "Kendinize kötü temennide bulunmayın, hayır dua edin! Çünkü melekler, söylediklerinize amin derler!" buyurdu. Sonra ilave etti: "Allahım, Ebu Seleme`ye mağfiret buyur! Derecesin! hidayete erenler arasında yükseli. Arkasında kalanlar arasında ona sen halef ol! Ey Alemlerin Rabbi! Ona da bize de mağfiret buyur! Ona kabrini geniş kıl, orada ona nur ver!"
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 7, (920); Tirmizi, Cenaiz 7, (977); Ebu Davud, Cenaiz 19, 21, (3115, 3118); Nesai, Cenaiz 3, (4, 5)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir Müslüman muhtasar olduğu (can çekişme anına girdiği) zaman rahmet melekleri, beyaz bir ipekle gelirler ve şöyle derler: "Sen razı ve senden de (Rabbin) razı olarak (şu bedenden) çık. Allah`ın rahmet ve reyhanına ve sana gadabı olmayan Rabbine kavuş." Bunun üzerine ruh, misk kokusunun en güzeli gibi çıkar. Öyle ki melekler onu birbirlerine verirler, ta semanın kapısına kadar onu getirirler ve: "Size arzdan gelen bu koku ne kadar güzel!" derler. Sonra onu mü`minlerin ruhlarına getirirler. Onlar, onun gelmesi sebebiyle sizden birinin kaybettiği şeyinin kendisine geldiği zamanki sevincinden daha çok sevinirler. Ona: "Falanca ne yaptı? Falanca ne yaptı?" diye dünyadakilerden haber) sorarlar. Melekler: "Bırakın onu, onda hala dünyanın tasası var!" derler. Bu gelen (kendisine dünyadan soran ruhlara): "Falan ölmüştü, yanınıza gelmedi mi?" der. Onlar: "O, annesine, Haviye cehennemine götürüldü!" derler. Aleyhissalatu vesselam devamla der ki: "Kafir muhtazar olduğu vakit, azab melekleri mish (denen kıldan kaba bir elbise) ile gelirler ve şöyle derler: "Bu cesedden kendin öfkeli, Allah`ın da öfkesini kazanmış olarak çık ve Allah`ın azabına koş!" Bunun üzerine, cesedden, en kötü bir cife kokusuyla çıkar. Melekler onu arzın kapısına getirirler. Orada: "Bu koku ne de pis!" derler. Sonunda onu kafir ruhların yanına getirirler."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 9, (3, 8-9)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) Lailahe illallah demeyi telkin edin."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Said`l-Hudri
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 1, 2, (916, 917); Tirmizi, Cenaiz 7, (976); Ebu Davud, Cenaiz 20, (3117); Nesai, Cenaiz 4, (4, 5)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ölülerinize (ölmek üzere olanlara) Ya-sin suresini okuyun."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ma`kıl İbnu Yesar
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 24, (3121); İbnu Mace, Cenaiz 4, (1448)
HADİS:Resulullah (sav): "İnsan öldüğü zaman gözleri nasıl belerip kalıyor, görmez misiniz?" buyurmuştu. Cemaat: "Evet, görüyoruz!" dediler. Bunun üzerine: "işte bu, gözünün, nefsim (çıkan ruhun) takip etme sindendir!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 9, (921)
HADİS:Resulullah (sav) Ebu Seleme (ra)`nin yanına girdi. Ebu Seleme`nin gözleri açık kalmıştı, onları kapattı. Sonra: "Ruh kabzedildi mi göz onu takip eder" buyurdu. Ehlinden bazıları feryad u figan koparmıştı. Aleyhissalatu vesselam: "Kendinize kötü temennide bulunmayın, hayır dua edin! Çünkü melekler, söylediklerinize amin derler!" buyurdu. Sonra ilave etti: "Allahım, Ebu Seleme`ye mağfiret buyur! Derecesin! hidayete erenler arasında yükseli. Arkasında kalanlar arasında ona sen halef ol! Ey Alemlerin Rabbi! Ona da bize de mağfiret buyur! Ona kabrini geniş kıl, orada ona nur ver!"
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 7, (920); Tirmizi, Cenaiz 7, (977); Ebu Davud, Cenaiz 19, 21, (3115, 3118); Nesai, Cenaiz 3, (4, 5)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Bir Müslüman muhtasar olduğu (can çekişme anına girdiği) zaman rahmet melekleri, beyaz bir ipekle gelirler ve şöyle derler: "Sen razı ve senden de (Rabbin) razı olarak (şu bedenden) çık. Allah`ın rahmet ve reyhanına ve sana gadabı olmayan Rabbine kavuş." Bunun üzerine ruh, misk kokusunun en güzeli gibi çıkar. Öyle ki melekler onu birbirlerine verirler, ta semanın kapısına kadar onu getirirler ve: "Size arzdan gelen bu koku ne kadar güzel!" derler. Sonra onu mü`minlerin ruhlarına getirirler. Onlar, onun gelmesi sebebiyle sizden birinin kaybettiği şeyinin kendisine geldiği zamanki sevincinden daha çok sevinirler. Ona: "Falanca ne yaptı? Falanca ne yaptı?" diye dünyadakilerden haber) sorarlar. Melekler: "Bırakın onu, onda hala dünyanın tasası var!" derler. Bu gelen (kendisine dünyadan soran ruhlara): "Falan ölmüştü, yanınıza gelmedi mi?" der. Onlar: "O, annesine, Haviye cehennemine götürüldü!" derler. Aleyhissalatu vesselam devamla der ki: "Kafir muhtazar olduğu vakit, azab melekleri mish (denen kıldan kaba bir elbise) ile gelirler ve şöyle derler: "Bu cesedden kendin öfkeli, Allah`ın da öfkesini kazanmış olarak çık ve Allah`ın azabına koş!" Bunun üzerine, cesedden, en kötü bir cife kokusuyla çıkar. Melekler onu arzın kapısına getirirler. Orada: "Bu koku ne de pis!" derler. Sonunda onu kafir ruhların yanına getirirler."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümün Başlangıcı
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 9, (3, 8-9)

HADİS:Resulullah (sav)`ın alinden birisi vefat etmişti. Kadınlar, arkasından ağlamak üzere toplandılar. Hz. Ömer (ra) onları bundan men etmek ve geri çevirmek üzere kalktı. Aleyhissalatu vesselam müdahele edip: "Ey Ömer! Bırak onları, çünkü göz ağlayıcıdır, kalp izdıraba maruzdur, (izdırabın yaşandığı) zaman yakındır!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 16, (4,19)
HADİS:Resulullah (sav), ölmüş bulunan Osman İbnu Maz`un`u, gözlerinden yaşlar dökerek öptü.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 14, (989); Ebu Davud, Cenaiz 40, (3163); İbnu Mace, Cenaiz 7, (1456)
HADİS:Resulullah (sav), Kurralar öldürüldüğü zaman, bir ay boyu kunut okudu. Resulullah (sav)`ın, bir başka şey için bu kadar üzüldüğünÜ hiç görmedim.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 41, Vitr 7, Cizye 8, Megazi 38, Da`avat 59; Müslim, Mesacid 29, (677)
HADİS:Ebu Seleme öldüğü zaman şöyle dedim: "Garip adam, diyar-ı gurbette öldü. Ben de onun için öyle bir ağlayacağım ki, herkes ondan bahsetsin." Tam ağlamak için hazırlanmıştım ki, saidden, bana yardım etmek isteyen bir kadın geldi. Resulullah (sav) onunla karşılaştı ve kadına: "Sen, Allah Teala`nın tard ettiği şeytanı tekrar eve sokmak mı istiyorsun?" dediler. Bunun üzerine ben de ağlamaktan vazgeçtim ve ağlamadım.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 10, (922)
HADİS:Resulullah (sav)`a Zeyd İbnu Harise, Ca`fer İbnu Ebi Talib ve Abdullah İbnu Ravaha (ra)`nın ölüm haberi gelince oturdu. (Halinden) üzüntülü olduğu belliydi. Ben kapı aralığından bakıyordum. Yanına bir adam geldi ve: "Ca`fer`in kadınları!" dedi ve onların ağladıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam derhal onları men etmesini emretti. Adam gitti ve sonra geri gelip: "Ben onları yasakladım, fakat onlar sözüme kulak asmadılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam ikinci sefer emrederek kadınları bundan nehyetmesini söyledi. Ama o, kadınların yine kulak asmadıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam yine: "Yasakla onları!" buyurdu. Adam üçüncü sefer geri geldi ve: "Ey Allah`ın Resulü! Allah`a yemin olsun kadınlar bana -veya bize- galebe çaldılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Ağızlanna toprak saç!" emretti.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 41, 46, Megazi 44; Müslim, Cenaiz 30, (935); Ebu Davud, Cenaiz 25, (3122); Nesai, Cenaiz 14, (4,15)
HADİS:Resulullah (sav)`ın alinden birisi vefat etmişti. Kadınlar, arkasından ağlamak üzere toplandılar. Hz. Ömer (ra) onları bundan men etmek ve geri çevirmek üzere kalktı. Aleyhissalatu vesselam müdahele edip: "Ey Ömer! Bırak onları, çünkü göz ağlayıcıdır, kalp izdıraba maruzdur, (izdırabın yaşandığı) zaman yakındır!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 16, (4,19)
HADİS:Resulullah (sav), ölmüş bulunan Osman İbnu Maz`un`u, gözlerinden yaşlar dökerek öptü.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 14, (989); Ebu Davud, Cenaiz 40, (3163); İbnu Mace, Cenaiz 7, (1456)
HADİS:Resulullah (sav), Kurralar öldürüldüğü zaman, bir ay boyu kunut okudu. Resulullah (sav)`ın, bir başka şey için bu kadar üzüldüğünÜ hiç görmedim.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 41, Vitr 7, Cizye 8, Megazi 38, Da`avat 59; Müslim, Mesacid 29, (677)
HADİS:Ebu Seleme öldüğü zaman şöyle dedim: "Garip adam, diyar-ı gurbette öldü. Ben de onun için öyle bir ağlayacağım ki, herkes ondan bahsetsin." Tam ağlamak için hazırlanmıştım ki, saidden, bana yardım etmek isteyen bir kadın geldi. Resulullah (sav) onunla karşılaştı ve kadına: "Sen, Allah Teala`nın tard ettiği şeytanı tekrar eve sokmak mı istiyorsun?" dediler. Bunun üzerine ben de ağlamaktan vazgeçtim ve ağlamadım.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ümmü Seleme
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 10, (922)
HADİS:Resulullah (sav)`a Zeyd İbnu Harise, Ca`fer İbnu Ebi Talib ve Abdullah İbnu Ravaha (ra)`nın ölüm haberi gelince oturdu. (Halinden) üzüntülü olduğu belliydi. Ben kapı aralığından bakıyordum. Yanına bir adam geldi ve: "Ca`fer`in kadınları!" dedi ve onların ağladıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam derhal onları men etmesini emretti. Adam gitti ve sonra geri gelip: "Ben onları yasakladım, fakat onlar sözüme kulak asmadılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam ikinci sefer emrederek kadınları bundan nehyetmesini söyledi. Ama o, kadınların yine kulak asmadıklarını haber verdi. Aleyhissalatu vesselam yine: "Yasakla onları!" buyurdu. Adam üçüncü sefer geri geldi ve: "Ey Allah`ın Resulü! Allah`a yemin olsun kadınlar bana -veya bize- galebe çaldılar" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Ağızlanna toprak saç!" emretti.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 41, 46, Megazi 44; Müslim, Cenaiz 30, (935); Ebu Davud, Cenaiz 25, (3122); Nesai, Cenaiz 14, (4,15)
HADİS:Resulullah (sav), Abdurrahman İbnu Avf (ra)`ın elinden tuttu, oğlu İbrahim`e gittiler. Aleyhissalatu vesselam oğlunu can çekişir vaziyette buldu. Kucağına aldı ve ağladı. Abdurrahman: "Ağlıyor musun? Ağlamaktan bizi sen men etmedin mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayır (ağlamaktan değil), iki ahmak, facir sesten yasakladım: Musibet sırasındaki ses; yüzleri tırmalamak, cepleri yırtmak ve şeytan matemi."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 25, (1005)
HADİS:Kadınlardan biri dedi ki: "Ey Allah`ın Resulü! Bizim sana asi olmamamız gereken şu maruf (iyi amel) nedir?" Aleyhissalatu vesselam: "Matem yapmayın!" buyurdu. Kadın: "Ey Allah`ın Resulü! Falan sülale(nin kadınları) amcamın (vefatında matemime iştirak edip) yardımcım olmuşlardı. Benim de mukabeleten borcumu ödemem gerek" dedi. Aleyhissalatu vesselam kadına (matem için) izin vermedi. Kadın tekrar tekrar izin istedi. Kadın der ki: "Resulullah, sonunda onlara borcumu ödemem için izin verdi. Onlara olan borcumu ödedikten sonra hiç matem tutmadım, şu ana kadar bir başka mateme de katılmadım. Benim dışında matem tutmaya kadın da kalmadı."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken el-Ensariyye
KAYNAK:Tirmizi, Tefsir, Mümtehine, (3304)
HADİS:Muhtazar (ölüme yakın) olunca: "Ben ölünce, kimse üzerime ezan okumasın, ben bunun, ölüm haberinin duyurulması olmasından korkarım. Zira ben Aleyhissalatu vesselam`ın ölüm haberinden yasakladığını işittim. Öyleyse ben öldüm mü, üzerime namaz kılsınlar. Beni Rabbime (sessizce) taşısınlar" dedi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Huzeyfe
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 12, (986); İbnu Mace, Cenaiz 14, (1476)
HADİS:Resulullah (sav) matemci kadına da, onu dinleyene de lanet etti.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ebu Said`l-Hudri
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 20, (3128)
HADİS:Anlattığına göre, "Abdurrahman (İbnu Ebi Bekr es-Sıddik) (ra)`nın kabri üzerinde bir çadır görmüştü, seslendi: "Ey oğlum! Çadırı mezarın üstünden kaldır. Çünkü onu, (sağken işlediği) ameli gölgelemektedir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 82, (muallak olarak kaydetmiştir)
HADİS:Resulullah (sav), Abdurrahman İbnu Avf (ra)`ın elinden tuttu, oğlu İbrahim`e gittiler. Aleyhissalatu vesselam oğlunu can çekişir vaziyette buldu. Kucağına aldı ve ağladı. Abdurrahman: "Ağlıyor musun? Ağlamaktan bizi sen men etmedin mi?" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Hayır (ağlamaktan değil), iki ahmak, facir sesten yasakladım: Musibet sırasındaki ses; yüzleri tırmalamak, cepleri yırtmak ve şeytan matemi."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 25, (1005)
HADİS:Kadınlardan biri dedi ki: "Ey Allah`ın Resulü! Bizim sana asi olmamamız gereken şu maruf (iyi amel) nedir?" Aleyhissalatu vesselam: "Matem yapmayın!" buyurdu. Kadın: "Ey Allah`ın Resulü! Falan sülale(nin kadınları) amcamın (vefatında matemime iştirak edip) yardımcım olmuşlardı. Benim de mukabeleten borcumu ödemem gerek" dedi. Aleyhissalatu vesselam kadına (matem için) izin vermedi. Kadın tekrar tekrar izin istedi. Kadın der ki: "Resulullah, sonunda onlara borcumu ödemem için izin verdi. Onlara olan borcumu ödedikten sonra hiç matem tutmadım, şu ana kadar bir başka mateme de katılmadım. Benim dışında matem tutmaya kadın da kalmadı."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Esma Bintu Yezid İbni`s-Seken el-Ensariyye
KAYNAK:Tirmizi, Tefsir, Mümtehine, (3304)
HADİS:Muhtazar (ölüme yakın) olunca: "Ben ölünce, kimse üzerime ezan okumasın, ben bunun, ölüm haberinin duyurulması olmasından korkarım. Zira ben Aleyhissalatu vesselam`ın ölüm haberinden yasakladığını işittim. Öyleyse ben öldüm mü, üzerime namaz kılsınlar. Beni Rabbime (sessizce) taşısınlar" dedi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Huzeyfe
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 12, (986); İbnu Mace, Cenaiz 14, (1476)
HADİS:Resulullah (sav) matemci kadına da, onu dinleyene de lanet etti.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.Ebu Said`l-Hudri
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 20, (3128)
HADİS:Anlattığına göre, "Abdurrahman (İbnu Ebi Bekr es-Sıddik) (ra)`nın kabri üzerinde bir çadır görmüştü, seslendi: "Ey oğlum! Çadırı mezarın üstünden kaldır. Çünkü onu, (sağken işlediği) ameli gölgelemektedir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüye Ağlama Ve Matem
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 82, (muallak olarak kaydetmiştir)

HADİS:Ölü üç parça ile kefenlenir: Gömlek giydirilir, izar bağlanır, üçüncü giysi olan lifafeye sarılır. Eğer sadece bir kat giysi varsa onunla kefenlenir.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüyü Yıkama Ve Kefenleme
RAVİ: Hz.Abdullah Amr İbni`l-As
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 7, (1, 224)
HADİS:Ölü üç parça ile kefenlenir: Gömlek giydirilir, izar bağlanır, üçüncü giysi olan lifafeye sarılır. Eğer sadece bir kat giysi varsa onunla kefenlenir.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölüyü Yıkama Ve Kefenleme
RAVİ: Hz.Abdullah Amr İbni`l-As
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 7, (1, 224)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim cenazeyi takip eder ve önce üç kere taşırsa (ölen kardeşine karşı olan) borcunu ödemiş olur."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 50, 1041)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cenazeyi ne ses (matem), ne de ateşle takip etmeyin." [Bir rivayette şu ziyade var: "Cenazenin önünde yürümeyin."]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 13, (1, 226); Ebu Davud, Cenaiz 46, (3171)
HADİS:Resulullah (sav)`ı, Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir`i cenazenin önünde yürürlerken gördüm.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 49, (3179); Tirmizi, Cenaiz 26, (1007, 1008); Nesai, Cenaiz 56, (4, 56)
HADİS:Resulullah (sav) cenazenin önünde yürürdü. Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman da (önde yürürdü). [Rezin şu ziyadede bulundu: "Siz teşyi ederken cenazenin önünde, arkasında, sağında, solundu ve yakınında yürüyün!" Rezin`in ziyadesini, Buhari muallak olarak zikretmiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 26, (1007)
HADİS:Resulullah (sav) cenazeyi takip ettiği vakit, cenaze mezara konuncaya kadar oturmazdı. Bir Yahudi alimi (bir gün) karşısına çıkıp: "Ey Muhammed, biz de böyle yaparız!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Onlara muhalefet edin! Oturun!" emrettiler!
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ubadetu`bnu`s-Samid
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz, 47, (3176); Tirmizi, Cenaiz, 35, (1020)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri bir cenazenin geçtiğini görürse, cenaze ile birlikte yürümese bile, cenazeyi geride bırakıncaya veya cenaze kendisini geride bırakıncaya veya cenaze onu geride bırakmadan, yere konuncaya kadar oturmasın."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Amr İbnu Rebi`a
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 47, 48; Müslim, Cenaiz 74, (958); Ebu Davud, Cenaiz 47, (3172); Tirmizi, Cenaiz 51, (1042); Nesai, Cenaiz 45, (4, 44)
HADİS:Hasan İbnu Ali ve İbnu Abbas (ra) (otururlar iken) bir cenaze geçmişti. Hz. Hasan derhal ayağa kalktı, İbnu Abbas ayağa kalkmadı. Hasan radıyallahu anh: "Resulullah (sav) bir Yahudinin cenazesine ayağa kalkmadı mı?" dedi. Bunun üzerine İbnu Abbas da ayağa kalktı. Cenaze için kalktı, sonra tekrar oturdu. [Bir rivayette: "Ben melekler için, yani cenaze ile birlikte olan melekler için ayağa kalktım" denmiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu Şirin
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 47, (4, 46)
HADİS:Resulullah (sav) otururken bir Yahudi cenazesi geçiyordu. Yahudi cenazesinin, başından yukarıda olmasını iyi karşılamadı ve ayağa kalktı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Hasan İbnu Ali İbnu Ebi Talib
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 47, (4, 47)
HADİS:Resulullah (sav) cenazeyi takip ettiği vakit, cenaze mezara konuncaya kadar oturmazdı. Bir Yahudi alimi (bir gün) karşısına çıkıp: "Ey Muhammed, biz de böyle yaparız!" dedi. Bunun üzerine Aleyhissalatu vesselam: "Onlara muhalefet edin! Oturun!" emrettiler!
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ubadetu`bnu`s-Samid
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz, 47, (3176); Tirmizi, Cenaiz, 35, (1020)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri bir cenazenin geçtiğini görürse, cenaze ile birlikte yürümese bile, cenazeyi geride bırakıncaya veya cenaze kendisini geride bırakıncaya veya cenaze onu geride bırakmadan, yere konuncaya kadar oturmasın."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Amr İbnu Rebi`a
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 47, 48; Müslim, Cenaiz 74, (958); Ebu Davud, Cenaiz 47, (3172); Tirmizi, Cenaiz 51, (1042); Nesai, Cenaiz 45, (4, 44)
HADİS:Hasan İbnu Ali ve İbnu Abbas (ra) (otururlar iken) bir cenaze geçmişti. Hz. Hasan derhal ayağa kalktı, İbnu Abbas ayağa kalkmadı. Hasan radıyallahu anh: "Resulullah (sav) bir Yahudinin cenazesine ayağa kalkmadı mı?" dedi. Bunun üzerine İbnu Abbas da ayağa kalktı. Cenaze için kalktı, sonra tekrar oturdu. [Bir rivayette: "Ben melekler için, yani cenaze ile birlikte olan melekler için ayağa kalktım" denmiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Muhammed İbnu Şirin
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 47, (4, 46)
HADİS:Resulullah (sav) otururken bir Yahudi cenazesi geçiyordu. Yahudi cenazesinin, başından yukarıda olmasını iyi karşılamadı ve ayağa kalktı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Hasan İbnu Ali İbnu Ebi Talib
KAYNAK:Nesai, Cenaiz 47, (4, 47)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim cenazeyi takip eder ve önce üç kere taşırsa (ölen kardeşine karşı olan) borcunu ödemiş olur."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 50, 1041)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Cenazeyi ne ses (matem), ne de ateşle takip etmeyin." [Bir rivayette şu ziyade var: "Cenazenin önünde yürümeyin."]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 13, (1, 226); Ebu Davud, Cenaiz 46, (3171)
HADİS:Resulullah (sav)`ı, Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir`i cenazenin önünde yürürlerken gördüm.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 49, (3179); Tirmizi, Cenaiz 26, (1007, 1008); Nesai, Cenaiz 56, (4, 56)
HADİS:Resulullah (sav) cenazenin önünde yürürdü. Hz. Ebu Bekr, Hz. Ömer, Hz. Osman da (önde yürürdü). [Rezin şu ziyadede bulundu: "Siz teşyi ederken cenazenin önünde, arkasında, sağında, solundu ve yakınında yürüyün!" Rezin`in ziyadesini, Buhari muallak olarak zikretmiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Cenazenin Teşyii Ve Taşınması
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 26, (1007)

HADİS:Uhud günü Ensar, Resulullah (sav)`a gelip: "Bize yara ve meşakkat isabet etti, ne emredersiniz (ey Allah`ın Resulü)?" dediler. Aleyhissalatu vesselam da: "Kabirleri genişletin ve derinleştirin. Bir kabre iki-üç kişiyi birden koyun!" buyurdular. "Öyleyse hangisi öne konsun?" denildi. "Kur`an`ı daha çok bilen!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Hişam İbnu Amir
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 73, 74, 75, 76, 79, Megazi 26; Ebu Davud, Cenaiz 31, (3138); Tirmizi, Cenaiz 46, (1036); Nesai, Cenaiz 61, (4, 62)
HADİS:Resulullah (sav), geceleyin bir kabre girdi. Kendisine bir kandil yakılmıştı. Uzanmış vaziyetteki cenazeyi kıble cihetinden aldı. (Ölüye): "Muhakkak ki sen çok dua eden, çok Kur`an okuyan (yufka yürekli) bir kimseydin. Allah sana rahmetini bol kılsın!" diye dua etti ve dört kere tekbir getirdi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 62, (1057)
HADİS:Resulullah (sav)`ın bir kızının defnine şahid olduk. Bu definde Resulullah kabrin üzerine oturmuştu. Aleyhissalatu vesselamın gözlerinden yaş aktığını gördüm. "Aranızda bu gece günah işlemeyen (cima yapmayan) var mı ?" buyurdular. Ebu Talha radıyallahu anh: "Ey Allah`ın Resulü! Ben varım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam da: "Öyleyse kabrine in!" buyurdular. Ravi der ki: "Ebu Talha kabre inip onu defnetti."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 72
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Lahid bize, şakk bizden başkasına aittir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 65, (3208); Tirmizi, Cenaiz 53, (1045); Nesai, Cenaiz 85, (4, 80)
HADİS:Bana, Hz. Ali radıyallahu anh: "Resulullah (sav)`ın beni göndermiş olduğu şeye ben de seni göndereyim mi?" diye sordu ve Resulullah`ın kendisine: "Haydi git, kırıp dökmedik put, duzlemedik yüksek kabir bırakma!" dediğini anlattı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Ebu`l-Heyyac el-Esedi
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 93, (969); Ebu Davud, Cenaiz 72, (3218); Nesai, Cenaiz 99, (4, 88, 89)
HADİS:Resulullah (sav) kabrin kireçlenmesini, üzerine bina yapılmasını, üzerine oturulmasını, üzerine yazı yazılmasını ve ayakla basılmasını yasakladı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 94, (970); Ebu Davud, Cenaiz 76, (3225, 3226); Tirmizi, Cenaiz 58, (1052); Nesai, Cenaiz 96, (4, 86, 88)
HADİS:Resulullah (sav), geceleyin bir kabre girdi. Kendisine bir kandil yakılmıştı. Uzanmış vaziyetteki cenazeyi kıble cihetinden aldı. (Ölüye): "Muhakkak ki sen çok dua eden, çok Kur`an okuyan (yufka yürekli) bir kimseydin. Allah sana rahmetini bol kılsın!" diye dua etti ve dört kere tekbir getirdi.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 62, (1057)
HADİS:Resulullah (sav)`ın bir kızının defnine şahid olduk. Bu definde Resulullah kabrin üzerine oturmuştu. Aleyhissalatu vesselamın gözlerinden yaş aktığını gördüm. "Aranızda bu gece günah işlemeyen (cima yapmayan) var mı ?" buyurdular. Ebu Talha radıyallahu anh: "Ey Allah`ın Resulü! Ben varım!" dedi. Aleyhissalatu vesselam da: "Öyleyse kabrine in!" buyurdular. Ravi der ki: "Ebu Talha kabre inip onu defnetti."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 72
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Lahid bize, şakk bizden başkasına aittir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.İbnu Abbas
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 65, (3208); Tirmizi, Cenaiz 53, (1045); Nesai, Cenaiz 85, (4, 80)
HADİS:Bana, Hz. Ali radıyallahu anh: "Resulullah (sav)`ın beni göndermiş olduğu şeye ben de seni göndereyim mi?" diye sordu ve Resulullah`ın kendisine: "Haydi git, kırıp dökmedik put, duzlemedik yüksek kabir bırakma!" dediğini anlattı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Ebu`l-Heyyac el-Esedi
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 93, (969); Ebu Davud, Cenaiz 72, (3218); Nesai, Cenaiz 99, (4, 88, 89)
HADİS:Resulullah (sav) kabrin kireçlenmesini, üzerine bina yapılmasını, üzerine oturulmasını, üzerine yazı yazılmasını ve ayakla basılmasını yasakladı.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Cabir İbnu Abdullah el-Ensari
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 94, (970); Ebu Davud, Cenaiz 76, (3225, 3226); Tirmizi, Cenaiz 58, (1052); Nesai, Cenaiz 96, (4, 86, 88)
HADİS:Urve tu`bnu`z-Zübeyr, Hz. Aişe (ra)`den naklen anlatıldığına göre, "Urve`nin kardeşi Abdullah İbnu`z-Zübeyr`e Aişe dedi ki: "Beni arkadaşlarımla birlikte defnedin. Resulullah`la birlikte odaya defnetmeyin. Zira ben, O`nunla birlikte tezkiye olunmamdan hoşlanmam."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 96, İ`tisam 16
HADİS:Urve tu`bnu`z-Zübeyr, Hz. Aişe (ra)`den naklen anlatıldığına göre, "Urve`nin kardeşi Abdullah İbnu`z-Zübeyr`e Aişe dedi ki: "Beni arkadaşlarımla birlikte defnedin. Resulullah`la birlikte odaya defnetmeyin. Zira ben, O`nunla birlikte tezkiye olunmamdan hoşlanmam."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 96, İ`tisam 16
HADİS:Uhud günü Ensar, Resulullah (sav)`a gelip: "Bize yara ve meşakkat isabet etti, ne emredersiniz (ey Allah`ın Resulü)?" dediler. Aleyhissalatu vesselam da: "Kabirleri genişletin ve derinleştirin. Bir kabre iki-üç kişiyi birden koyun!" buyurdular. "Öyleyse hangisi öne konsun?" denildi. "Kur`an`ı daha çok bilen!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Defin Ve Defin Şekli
RAVİ: Hz.Hişam İbnu Amir
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 73, 74, 75, 76, 79, Megazi 26; Ebu Davud, Cenaiz 31, (3138); Tirmizi, Cenaiz 46, (1036); Nesai, Cenaiz 61, (4, 62)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah kabirleri çok ziyaret eden kadınlara ve kabirlerin üzerine mescidler yapanlara, kandiller takanlara da lanet etsin."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 61
HADİS:Resulullah (sav)`a birlikte bir ölü defnettik. Defin işi bitince Aleyhissalatu vesselam`la birlikte ölünün (çıktığı evin) kapısının hizasına kadar geldik. Orada gelmekte olan bir kadınla karşılaştık. Zannımca, Aleyhissalatu vesselam onu tanıdı. Bu, Hz. Fatıma (ra) idi. "Evden niye ayrıldın?" diye sordu. "Şu ölünün sahibine geldim. Ölülerine olan merhamet duygularımı onlara ifade ettim. (Allah rahmet etsin dedim) -veya ölüleri sebebiyle onlara taziyede (başsağlığı dileğinde) bulundum-" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Belki sen onlarla birlikte kabirlere kadar vardın!?" dedi. Hz. Fatıma: "Allah korusun! O hususta sizin zikrettiğiniz günahı işittim, (hiç kabre kadar gider miyim!)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer onlarla kabirlere kadar gitmiş olsaydın..."diyerek ciddi bir tehditte bulundu. [Ravilerden biri, "Küda"dan maksadın kabirler olduğunu zannederim" dedi.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Amr İbni`l-As
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 26, (3123); Nesai, Cenaiz 27, (4, 27)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ben sizi kabirleri ziyaretten men etmiştim. Artık onları ziyaret edebilirsiniz. Çünkü onlar size ahireti hatırlatır."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Büreyde
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 106, (977); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3235); Tirmizi, Cenaiz 60, (1054); Nesai, Cenaiz 100, (4, 89)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Rabbimden anneme istiğfar talep etmek için izin istedim, fakat bana izin vermedi. Kabrini ziyaret etmem için izin istedim, buna izin verdi."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 105, (976); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3234); Nesai, Cenaiz 108, (5, 90)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Allah kabirleri çok ziyaret eden kadınlara ve kabirlerin üzerine mescidler yapanlara, kandiller takanlara da lanet etsin."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 61
HADİS:Resulullah (sav)`a birlikte bir ölü defnettik. Defin işi bitince Aleyhissalatu vesselam`la birlikte ölünün (çıktığı evin) kapısının hizasına kadar geldik. Orada gelmekte olan bir kadınla karşılaştık. Zannımca, Aleyhissalatu vesselam onu tanıdı. Bu, Hz. Fatıma (ra) idi. "Evden niye ayrıldın?" diye sordu. "Şu ölünün sahibine geldim. Ölülerine olan merhamet duygularımı onlara ifade ettim. (Allah rahmet etsin dedim) -veya ölüleri sebebiyle onlara taziyede (başsağlığı dileğinde) bulundum-" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Belki sen onlarla birlikte kabirlere kadar vardın!?" dedi. Hz. Fatıma: "Allah korusun! O hususta sizin zikrettiğiniz günahı işittim, (hiç kabre kadar gider miyim!)" dedi. Aleyhissalatu vesselam: "Eğer onlarla kabirlere kadar gitmiş olsaydın..."diyerek ciddi bir tehditte bulundu. [Ravilerden biri, "Küda"dan maksadın kabirler olduğunu zannederim" dedi.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Amr İbni`l-As
KAYNAK:Ebu Davud, Cenaiz 26, (3123); Nesai, Cenaiz 27, (4, 27)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Ben sizi kabirleri ziyaretten men etmiştim. Artık onları ziyaret edebilirsiniz. Çünkü onlar size ahireti hatırlatır."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Büreyde
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 106, (977); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3235); Tirmizi, Cenaiz 60, (1054); Nesai, Cenaiz 100, (4, 89)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Rabbimden anneme istiğfar talep etmek için izin istedim, fakat bana izin vermedi. Kabrini ziyaret etmem için izin istedim, buna izin verdi."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Kabir Ziyareti
RAVİ: Hz.Ebu Hüreyre
KAYNAK:Müslim, Cenaiz 105, (976); Ebu Davud, Cenaiz 81, (3234); Nesai, Cenaiz 108, (5, 90)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim çocuğunu kaybeden bir anneye taziyede bulunursa cennette ona bir bürde giydirilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Berze el-Eslemi
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 74, (1076)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim (bir belaya) maruz olana taziyede bulunursa, ona öbürünün sevabının bir misli verilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.İbnu Mesud
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 71, (1073)
HADİS:Ca`ferin ölüm haberi geldiği zaman, Resulullah (sav): "Ca`fer ailesi için yemek yapın! Çünkü onlara, onları meşgul eden (haber) geldi!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Cafer
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 21, (998); Ebu Davud, Cenaiz 30, (3132)
HADİS:Ölünün kemiğini kırmak, onu diri iken kırmak gibidir. [(Hz. Aişe bu sözüyle) günah cihetiyle demek istemiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 45, (1, 238); Ebu Davud, Cenaiz 64,(3207)
HADİS:Bir cenaze geçirilmişti. Resulullah (sav): "Hem o istirahata kavuştu, hem de ondan istirahata kavuşuldu" buyurdular. Bunun üzerine, yanındakiler: "Ey Allah`ın Resulü, "istirahata kavuşan" ve "ondan istirahata kavuşan" kimdir, bu ne demektir?" diye sordular. Şu açıklamayı yaptı: "Mü`min kul (ölünce) dünyanın yorgunluk ve ağrılarından kurtulur. Tacir (ölünce) ondan da kullar, memleket, ağaçlar ve hayvanlar kurtulur."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Katede
KAYNAK:Buhari, Rikak 42; Müslim, Cenaiz 61, (950); Muvatta, Cenaiz 54, (1, 241, 242); Nesai, Cenaiz 48, 49, (4, 48)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim çocuğunu kaybeden bir anneye taziyede bulunursa cennette ona bir bürde giydirilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Berze el-Eslemi
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 74, (1076)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kim (bir belaya) maruz olana taziyede bulunursa, ona öbürünün sevabının bir misli verilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.İbnu Mesud
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 71, (1073)
HADİS:Ca`ferin ölüm haberi geldiği zaman, Resulullah (sav): "Ca`fer ailesi için yemek yapın! Çünkü onlara, onları meşgul eden (haber) geldi!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Abdullah İbnu Cafer
KAYNAK:Tirmizi, Cenaiz 21, (998); Ebu Davud, Cenaiz 30, (3132)
HADİS:Ölünün kemiğini kırmak, onu diri iken kırmak gibidir. [(Hz. Aişe bu sözüyle) günah cihetiyle demek istemiştir.]
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Aişe
KAYNAK:Muvatta, Cenaiz 45, (1, 238); Ebu Davud, Cenaiz 64,(3207)
HADİS:Bir cenaze geçirilmişti. Resulullah (sav): "Hem o istirahata kavuştu, hem de ondan istirahata kavuşuldu" buyurdular. Bunun üzerine, yanındakiler: "Ey Allah`ın Resulü, "istirahata kavuşan" ve "ondan istirahata kavuşan" kimdir, bu ne demektir?" diye sordular. Şu açıklamayı yaptı: "Mü`min kul (ölünce) dünyanın yorgunluk ve ağrılarından kurtulur. Tacir (ölünce) ondan da kullar, memleket, ağaçlar ve hayvanlar kurtulur."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Taziye Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Katede
KAYNAK:Buhari, Rikak 42; Müslim, Cenaiz 61, (950); Muvatta, Cenaiz 54, (1, 241, 242); Nesai, Cenaiz 48, 49, (4, 48)

HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri ölünce, kendisine akşam ve sabah (cennet veya cehennemdeki) yeri arzedilir. Cennet ehlinden ise, (yeri) cennet ehlinin (yeridir), ateş ehlinden ise (yeri) ateş ehlinin (yeridir). Kendisine: "Allah seni kıyamet günü diriltinceye kadar senin yerin işte budur!" denilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 90, Bed`ül-Halk 8, Rikak 42; Müslim, Cennet 65, (2866); Muvatta, Cenaiz 47, (1, 239); Tirmizi, Cenaiz 70, (1072); Nesai, Cenaiz 116, (4, 107)
HADİS:Resulullah (sav), bizimle birlikte, Beni Neccar`a ait bir bahçede bulunduğu sırada bindiği katır, onu aniden saptırdı, nerdeyse (sırtından yere) atacaktı. Karşımızda beş veya altı kabir vardı. Aleyhissalatu vesselam: "Bu kabirlerin sahiplerini bilen var mı?" buyurdular. Bir adam: "Ben biliyorum!" deyince, (aleyhissalatu vesselam): "Ne zaman öldüler?" dedi. Adam: "Şirk devrinde" deyince Aleyhissalatu vesselam: "Bu ümmet kabirde fitneye maruz kılınacak. Eğer birbirinizi defnetmemenizden korkmasaydım şahsen işitmekte olduğum kabir azabını size de işittirmesi için Allah`a dua ederdim" buyurdular ve sonra şunları söylediler: "Kabir azabından Allah`a sığının!" Oradakiler: "Kabir azabından Allah`a sığınırız!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Cehennem azabından da Allah`a sığının!" dedi. "Cehennem azabından Allah`a sığınırız" dediler. "Fitnelerin açık ve kapalı olanından Allah`a sığının!" dedi. "Açık ve kapalı her çeşit fitneden Allah`a sığınırız!" dediler. "Deccal`ın fitnesinden Allah`a sığının!" buyurdu. "Deccal`ın fıtnesinden Allah`a sığınırız!" dediler.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Zeyd İbnu Sabit
KAYNAK:Müslim, Cennet 67, (2867)
HADİS:Güneş battıktan sonra, Resulullah (sav) çıkmıştı, bir ses işitti: "Bu, kabirlerinde azab çeken Yahudiler(in sesidir)!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Eyyub el-Ensari
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 88; Müslim, Cennet 69, (2869); Nesai, Cenaiz 114, (4, 102)
HADİS:Resulullah (sav) bir kabirden bir ses işitmişti: "Bu ne zaman öldü? (bileniniz var mı?)" buyurdular. "Cahiliye devrinde!" dediler. Bu cevaba sevindi ve: "Eğer birbirinizi defnetmemenizden korkmasaydım kabir azabını size de işittirmesi için dua ederdim" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Müslim, Cennet 68, (2868); Nesai, Cenaiz 114, (4, 102)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kul kabrine konulup, yakınları da ondan ayrılınca -ki o, geri dönenlerin ayak seslerini işitir- kendisine iki melek gelir. Onu oturtup: "Muhammed (sav) denen kimse hakkında ne diyordun?" diye sorarlar. Mü`min kimse bu soruya: "Şehadet ederim ki. O, Allah`ın kulu ve elçisidir!" diye cevap verir. Ona: "Cehennemdeki yerine bak! Allah orayı cennette bir mekana tebdil etti" denilir. (Adam bakar) her ikisini de görür. Allah da ona, kabrinden cennete bakan bir pencere açar. Eğer ölen kafir ve münafık ise (meleklerin sorusuna): "(Sorduğunuz zatı) bilmiyorum. Ben de herkesin söylediğini söylüyordum!" diye cevap verir. Kendisine: "Anlamadın ve uymadın!" denilir. Sonra kulaklarının arasına demirden bir sopa ile vurulur. (Sopanın acısıyla) öyle bir çığlık atar ki, onu (insan ve cinlerden ibaret olan) iki ağırlık dışında ona yakın olan bütün (kulak sakileri) işitir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 68, 87; Müslim, Cennet 70, (2870); Ebu Davud, Cenaiz 78, (3231); Nesai, Cenaiz 110, (4, 97, 98); Tirmizi, Cenaiz 70, (1071) (Ebu Hureyre`den)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Sizden biri ölünce, kendisine akşam ve sabah (cennet veya cehennemdeki) yeri arzedilir. Cennet ehlinden ise, (yeri) cennet ehlinin (yeridir), ateş ehlinden ise (yeri) ateş ehlinin (yeridir). Kendisine: "Allah seni kıyamet günü diriltinceye kadar senin yerin işte budur!" denilir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.İbnu Ömer
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 90, Bed`ül-Halk 8, Rikak 42; Müslim, Cennet 65, (2866); Muvatta, Cenaiz 47, (1, 239); Tirmizi, Cenaiz 70, (1072); Nesai, Cenaiz 116, (4, 107)
HADİS:Resulullah (sav), bizimle birlikte, Beni Neccar`a ait bir bahçede bulunduğu sırada bindiği katır, onu aniden saptırdı, nerdeyse (sırtından yere) atacaktı. Karşımızda beş veya altı kabir vardı. Aleyhissalatu vesselam: "Bu kabirlerin sahiplerini bilen var mı?" buyurdular. Bir adam: "Ben biliyorum!" deyince, (aleyhissalatu vesselam): "Ne zaman öldüler?" dedi. Adam: "Şirk devrinde" deyince Aleyhissalatu vesselam: "Bu ümmet kabirde fitneye maruz kılınacak. Eğer birbirinizi defnetmemenizden korkmasaydım şahsen işitmekte olduğum kabir azabını size de işittirmesi için Allah`a dua ederdim" buyurdular ve sonra şunları söylediler: "Kabir azabından Allah`a sığının!" Oradakiler: "Kabir azabından Allah`a sığınırız!" dediler. Aleyhissalatu vesselam: "Cehennem azabından da Allah`a sığının!" dedi. "Cehennem azabından Allah`a sığınırız" dediler. "Fitnelerin açık ve kapalı olanından Allah`a sığının!" dedi. "Açık ve kapalı her çeşit fitneden Allah`a sığınırız!" dediler. "Deccal`ın fitnesinden Allah`a sığının!" buyurdu. "Deccal`ın fıtnesinden Allah`a sığınırız!" dediler.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Zeyd İbnu Sabit
KAYNAK:Müslim, Cennet 67, (2867)
HADİS:Güneş battıktan sonra, Resulullah (sav) çıkmıştı, bir ses işitti: "Bu, kabirlerinde azab çeken Yahudiler(in sesidir)!" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Ebu Eyyub el-Ensari
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 88; Müslim, Cennet 69, (2869); Nesai, Cenaiz 114, (4, 102)
HADİS:Resulullah (sav) bir kabirden bir ses işitmişti: "Bu ne zaman öldü? (bileniniz var mı?)" buyurdular. "Cahiliye devrinde!" dediler. Bu cevaba sevindi ve: "Eğer birbirinizi defnetmemenizden korkmasaydım kabir azabını size de işittirmesi için dua ederdim" buyurdular.
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Müslim, Cennet 68, (2868); Nesai, Cenaiz 114, (4, 102)
HADİS:Resulullah (sav) buyurdular ki: "Kul kabrine konulup, yakınları da ondan ayrılınca -ki o, geri dönenlerin ayak seslerini işitir- kendisine iki melek gelir. Onu oturtup: "Muhammed (sav) denen kimse hakkında ne diyordun?" diye sorarlar. Mü`min kimse bu soruya: "Şehadet ederim ki. O, Allah`ın kulu ve elçisidir!" diye cevap verir. Ona: "Cehennemdeki yerine bak! Allah orayı cennette bir mekana tebdil etti" denilir. (Adam bakar) her ikisini de görür. Allah da ona, kabrinden cennete bakan bir pencere açar. Eğer ölen kafir ve münafık ise (meleklerin sorusuna): "(Sorduğunuz zatı) bilmiyorum. Ben de herkesin söylediğini söylüyordum!" diye cevap verir. Kendisine: "Anlamadın ve uymadın!" denilir. Sonra kulaklarının arasına demirden bir sopa ile vurulur. (Sopanın acısıyla) öyle bir çığlık atar ki, onu (insan ve cinlerden ibaret olan) iki ağırlık dışında ona yakın olan bütün (kulak sakileri) işitir."
FASIL:ÖLÜM BÖLÜMÜ
KONU:Ölümden Sonrası Hakkında
RAVİ: Hz.Enes
KAYNAK:Buhari, Cenaiz 68, 87; Müslim, Cennet 70, (2870); Ebu Davud, Cenaiz 78, (3231); Nesai, Cenaiz 110, (4, 97, 98); Tirmizi, Cenaiz 70, (1071) (Ebu Hureyre`den)