Kıyamet Alâmetleri | 1-Rasulullah (sav)’in gönderilmesi:


Rasulullah (sav)’in bildirdiğine göre O’nun peygamber olarak gönderilmesi kıyametin yaklaştığına delildir. Çünkü O ahir zaman peygamberidir. Sehl b. Sa’d (ra) ve Enes (ra)’den gelen hadiste, Rasulullah (sav) işaret parmağı ile orta parmağını birleştirip uzatarak şöyle buyurmaktadır: “Benim gönderilmemle kıyamet gününün yakınlığı şu iki parmak gibidir”(2)

Öyleyse kıyamet Rasulullah (sav)’in gönderilmesiyle başlamaktadır. O ahir zaman peygamberidir, ondan sonra peygamber olmayacaktır. O’ndan sonra kıyamet gelecektir, aynı işaret parmağından sonra orta parmağın geldiği gibi.(3)

Tirmizi’nin şu rivayeti bunu gösteriyor: “Benim gönderilmemle kıyamet gününün yakınlığı şu iki parmak gibidir – Ebu Davud işaret parmağı ile orta parmağını gösterdi – Birinin diğerinden önce geldiği gibi.”(4) Müslim’deki rivayet ise şöyledir: “Şu’be dedi ki: Katâde hadisi açıklarken şöyle diyordu: “Birinin diğerinden önce geldiği gibi.” Bilmiyorum bunu Enes mi söyledi yoksa Katâde mi”(5)

Kurtubi şöyle diyor: “Alametlerin ilki Rasulullah (sav) dir. Çünkü O ahir zaman peygamberidir. O’nun gönderilmesi ile kıyamet arasında peygamber yoktur.”(6)

Allahu Teâla şöyle buyuruyor: “Muhammed, sizin erkeklerinizden hiçbirinin babası değildir. Fakat O, Allah’ın Rasûlü ve peygamberlerin sonuncusudur.” (Ahzap: 40)



 
2 Buhari. Rikâk, (11/347 Fethu’l-Bârî)
3 “et-Tezkire” (s:625 – 626), “Fethu’l–Bâri” (11 / 349), “Tuhfetu’l–Ahvezi” (6/460)
4 “Camiu’t – Tirmizi” babu mâ câe fi kavlu’n – Nebiyyi: “Bu istu ene …… (6/459–460)
5 Müslim. Fiten, (18/89 Nevevi Şerhi)
6 “et-Tezkire” (s: 626)