Kıyamet Alâmetleri | 16- Faizin yayılması


Alâmetlerden birisi de faizin görülmesi, insanlar arasında yayılması ve haram yemeye aldırış etmemektir. İbn Mesud (ra)’den gelen hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Kıyametten önce faiz çoğalır”. (1)

Buhari, Ebu Hureyre (ra)’dan Rasulullah (sav)’in şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir: “İnsanlar üzerinde öyle bir zaman gelecek ki, kişi kazandığı mal helal mi yoksa haram mı diye hiç dikkat etmeyecek”. (2)

Bu hadisler günümüzde birçok müslümanın halini göstermektedir. Sen onların kazandıkları paranın helal olup olmadığına dikkat etmediklerini görürsün. Bilakis paralarını hem helal hemde haram maldan kazanmakta, çoğu faize karışmaktadır. Faizli bankalar çoğalmakta ve birçok insan bu bankalardan faiz almaktadır.

İmam Buhari, Ebu Hureyre hadisini kendisinin fıkhi bir görüşü olarak, Allahu Teala’nın: “Ey iman edenler faizi kat kat yemeyin” sözü bölümünde vermekte, faizi kat kat yemeyin helal ve haram ayırmadan parasını nereden kazandığına dikkat etmeyen ve bunu artırarak yapan kişidir, olarak açıklamaktadır.


 
1 Münzirî “Terğib ve Terhib” de (9/3) bu hadisi Taberâni’nin rivayet ettiğini söylemiş ve: “O’nun ravileri sahih hadis ravileridir” demiştir.
2 Buhari, Buyu’ (4/313-Fethu’l-Bârî). Nesâi, Buyu’ (7/243)