Kıyamet Alâmetleri | 20- Binaların yükseltilmesi


Bu alamet daha Rasulullah (sav)’in zamanından hemen sonra başlayıp günümüze kadar devametmektedir. Öyleki insanlar güzel bina yapmakta birbirleriyle yarışmışlar ve süslü süslü evler yapmışlardır. Bu da, dünya Müslümanların ayaklarının altına serilip, ganimetler ile malların çoğalıp böyle bir yaşantının olduğu zamanda meydana gelmiş onlardan çoğu dünyaya bağlanmış ve kendilerinden önceki ümmetlerin mal biriktirme ve gereksiz harcamalar yapma hastalığı onların içine işlemiştir. Öyleki fakir ve ihtiyaç durumda çöllerde yaşayan bedeviler ve benzerleri, çok mal sahibi olunca kat kat değişik binalar yapmışlar ve bunda da birbirlerini geçmek için yarışmışlardır.

Bu durum Rasulullah (sav)’in haber verdiği gibi gerçekleşmiştir. Nitekim Buhari ve Müslim de Ebu Hureyre (ra)’dan gelen hadiste Rasulullah (sav) kıyametin vaktinden sorduğunda Cebrail (as)’a şöyle demiştir: “Sana onun alametlerinden haber vereyim: … Çobanların evlerini yükseltmeleridir. İşte bu onun alametlerindendir”. (Buhari, İmân. (1/114-Fethu’l-Bârî). Müslim, İmân (1/161-164))

Müslim’deki rivayette ise şöyledir:” Çıplak ayaklı fakir koyun çobanlarının binalarını yükselttiklerini görmendir”. (1)

Ahmed’deki rivayette ise İbn Abbas’ın Rasulullah (sav)’e:” Yâ Rasulullah! Çıplak ayaklı fakir aç koyun çobanları kimdir?” diye sorduğunda, “Onlar Araptır” cevabını aldığı vardır. (2) Buhari ise Ebu Hureyre (ra)’den Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmektedir. “İnsanlar binaları kat kat yükseltmedikçe kıyamet kopmaz”. (3)

İbn Hacer şöyle diyor: “Buradaki binaları yükseltmenin manası, onlardan her biri yaptıkları evlerin, diğerlerinin evlerinden daha yüksek olmasını istemesidir. Belki buradaki kasıt evlerin süs ve güzelliklerinde birbirleriyle yarış etmeleri veya bundan daha geniş bir manadır. Bundan daha aşırısı da görülmüştür ve bu durum daha da devam etmektedir”. (4)

Asrımızda bu durum açıkça görülmektedir. İnsanlar yüksek yüksek binalar yapmakta ve onların yüksekliğinde ve ihtişamında birbirlerine karşı öğünmektedirler. Bilakis Amerika ve diğer ülkelerdeki gibi yüksek gökdelenleri inşa etmeye başlamışlardır.


 
1 Müslim, İmân (1/158-Nevevi Şerhi)
2 Müsned (4/332-334. Hadis no:2926) Ahmed Şakir: “Senedi sahihtir” demiştir. Heysemi “Mecmau’z-Zevâid’te (1/38-39): “Bu hadisi Ahmed, Bezzar ve diğerleri rivayet etmiştir… Ahmed’in senedinde Şehr b. Havşeb vardır” demiştir. Albâni ise: “Bu senedin hadisi desteklemede bir eksikliği yoktur” demiştir. Bak: “Sahih Hadisler” (3/332. Hadis no:1345)
3 Buhari, Fiten (13/81,82- Fethu’l-Bârî)
4 “Fethu’l-Bârî” (13/88)