Kıyamet Alâmetleri | 22- Adam öldürmenin çoğalması


Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Herc çoğalmadıkça kıyamet kopmaz”. Sahabe: “Herc nedir Ya Rasulullah?” dedi. O da: “Adam öldürmektir” dedi. Hadisi Müslim rivayet etmiştir. (Müslim, Fiten (18/13-Nevevi Şerhi))

Buhari’deki Abdullah b. Mesud (ra)’dan gelen rivayette ise şöyledir: “Kıyametten önce Herc günleri gelir. O günlerde ilim yok olur, cehalet çoğalır” dedi. Ebu Musa şöyle demiştir: “Hercin Habeş dilinde manası adam öldürmektir”.(Buhari, Fiten (13/14- Fethu’l-Bârî))

Yine Ebu Musa (ra)’dan Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kıyametten önce Herc olur”. Sahabe “Herc nedir?” dediler. Rasulullah (sav): “Adam öldürmektir” dedi. Sahabe: “Biz bir senede 70. binden fazla adam öldürüyoruz. Bundan daha çok mu öldüreceğiz? dedi. Rasulullah (sav): “Bu sizin müşrikleri öldürmeniz değildir. Bu sizin birbirinizi öldürmenizdir” dedi. Sahabe: “O gün akıllarımız yerinde olur mu? dedi. Rasulullah (sav) “O günkü insanların çoğunun aklı yerinde olmaz, onların yerine boş kafalı İnsanlar gelir. Hepsi kendilerini bir şey sayarlar, ama onlar hiçbir şeydir”. (1)

Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, insanların üzerinde öyle bir zaman gelir ki, adam öldüren niçin adam öldürdüğünü, öldürülende niçin öldürüldüğünü bilmedikçe bu dünya yok olmaz”. “Bu nasıl olur?” denildi. O da: “Herc çoğalınca olur. Öldüren de öldürülen de ateştedir” dedi. (2)

Rasulullah (sav)’in haber verdiği bu hadislerin bazıları gerçekleşmiştir. Daha sahabe zamanında Hz. Osman’ın öldürülmesiyle Müslümanlar arasında savaş çıkmış, daha sonra değişik yer ve zamanlarda çıkış sebepleri bilinmeyen bu savaşlar devam etmiştir.

Son asırda ülkeler arasında meydana gelen büyük savaşlarda binlerce kişinin kanı akmış, insanlar arasında fitne yayılmış, öyle ki kişi başkasını niçin öldürdüğünü bilmeden sebepsiz yere adam öldürmeye başlamıştır.

Bunda toplu insan ölümlerinde kitle imha silahlarının yaygınlaşmasının rolü büyük olmuş, böylece insan kanının değeri kalmamış, hayvan boğazlar gibi insan boğazlanmıştır. Bunun sebebi toplumdaki bozulma ve düşüncesizliktir. Fitneler ortaya çıkıncada kişi sebepsiz yere adam öldürmekte, öldürülen de niçin ve neden öldürüldüğünü bilmemektedir. Bilakis bizimde şahit olduğumuz bazı insanların bazı insanları basit şeyler yüzünden öldürmeleridir. Böyle bir durum insanlar ne yaptıklarını bilmedikleri zaman olmaktadır. Bu da Rasulullah (sav)’in şu hadisini doğrulamaktadır: “O günkü insanların çoğunun aklı yerinde olmaz”. Allah bizi affetsin. Görünür, görünmez fitnelerden O’na sığınırız.

Yine bu ümmetin bağışlanan bir ümmet ve ahirette azap görmeyeceğine dair deliller vardır. Allahu Teala bu ümmetin azabını fitne, deprem ve savaşlarla bu dünyada vermiştir. Sadaka b. Müsenna-Rabah b. Haris-Ebu Bürde yoluyla gelen hadiste o şöyle demiştir: “Ben Ziyad’ın emirliği zamanında çarşıda dikilirken şaşkınlıkla elimi diğerine vurarak çırptım. Ensardan babası sahabe olan bir adam bana: “Niçin şaşırdın ya Ebu Bürde?” dedi. Ben: “Dini bir, peygamberi bir, davası bir, haccı bir, savaştıkları bir olan kavim birbirlerini öldürmeyi nasıl helal sayıyorlar?” dedim. Bana: “Hiç şaşırma. Babam bana Rasulullah (sav)’in şöyle söylediğini söyledi: “Benim ümmetim bağışlanmış bir ümmettir. Ahirette hesap ve azap görmez. Onların azabı ölüm, deprem ve fitnelerdir”. (3)

Ebu Musa’dan gelen rivayette ise şöyledir: “Benim ümmetim bağışlanmış ümmettir. Ahirette azap görmez. Onların azabı bu dünyada ölüm, deprem ve fitnedir”. (4)


 
1 Müsned (4/414), İbn Mâce, Fiten (2/1309 Hadis no:3959). Şerhü’s-Sünne (15/28-29 Hadis no:4234). Hadis sahihtir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (2/193 Hadis no:2043)
2 Müslim, Fiten (18/35-Nevevi Şerhi)
3 Müstedrek (4/253-254) Hakim: “İsnadı sahihtir” demiştir. Zehebi’de Ona katılmıştır. Hadis sahihtir. Bak: “Sahih Hadisler” (2/684-686)
4 Müsned (4/410). Hadis sahihtir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (2/104 Hadis no:1734). “Sahih Hadisler” (2/684 Hadis no:959)