Kıyamet Alâmetleri | 24- Alış-veriş merkezlerinin birbirine yakın olması


Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmektedir: “Fitneler çıkmadıkça, yalan çoğalmadıkça ve alış-veriş merkezleri birbirine yakın olmadıkça kıyamet kopmaz”. (5)

Hamûd et-Tuvecrî (6) diyor ki: “Zayıf bir hadiste alış-veriş merkezlerinin birbirine yakın olmasının iflas etmesi ve kârının az olması olarak açıklanmıştır.

Oysa bunun manası zamanımızda hava ve kara ulaşımının yaygınlaşması, internet, radyo, televizyon ve cep telefonu gibi elektronik iletişim aletlerinin çoğalmasıyla yeryüzü halkının birbirine yakın olması sayesinde insanlar seslerini, taleplerini ve malların fiyatlarını dünyanın neresinde olursa olsun birbirlerine kolaylıkla duyurabilmekte, malların fiyatlarından en ufak bir değişiklik oldumu haberleri olmakta duruma göre fiyatları yükseltmekte ve düşürmektedirler.

Yine tacir olan kişi kendinden günlerce uzakta olan yere arabasıyla gidip işini görmekte, bir iki gün sonra geri dönmektedir. Aynı kişi uçak ile aylarca uzak olan yere rahatlıkla gitmekte işini görüp bir iki gün sonra dükkanına geri dönmektedir.

Alış-veriş merkezlerinin birbirine yaklaşmasının üç nedeni vardır:

1- Değişen fiyatlartın çok çabuk esnafa ulaştırılması

2- Uzak dahi olsa bir pazardan diğer pazara çok çabuk gidip gelmek

3- Çarşıdaki malların fiyatları birbirine yakın olması ve fiyatlarda birbirlerini takip etmeleri”. (“İthafu’l-Cemâ’a” (1/498-499))



 
5 Müsned (2/519). Heysemi. “Mecmau’z-Zevaid’te (7/327): “Bu hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri sika olan Said b. Sem’an dışında sahih hadis ravileridir.
6 Günümüz alimlerindendir. Riyad’ta oturmaktadır. Birçok serisi vardır. Bir tanesi iki cilt olan “İthafu’l-Cemâa bima Câe fi’l-Fiten ve’l-Melahim ve eşratu’s-Saat’tir