Kıyamet Alâmetleri | 27- Yaşlıların gençlere benzemesi



İbn Abbas (ra)’den Rasulullah (sav) şöyle buyurmuşyur: “Ahir zamanda saç ve sakallarını güvercin boynu gibi siyaha boyayan insanlar olacak. Onlar cennetin kokusunu alamaz”. (4)

Rasulullah (sav)’in bu hadiste haber verdiği şey zamanımızda gerçekleşmiş, erkekler arasında saç ve sakalını siyaha boyatanlar çoğalmıştır. Bana kalırsa doğrusunu Allah bilir-hadiste geçen: “Güvercin boynu gibi” sözü, günümüzde bazı Müslümanların halini açıklamaktadır. Onların sakallarının yan taraflarını tıraş edip çenelerinde güvercin boynu gibi top sakal bıraktıklarını ve bunu da siyaha boyadıklarını görmekteyiz.

İbn Cevzî (5) diyor ki: “Bu hadiste “cennetin kokusunu alamazlar” sözünün manası boyama sebebinden dolayı değil, onlarda olan kötü bir fiil veya itikaddır. Bundan dolayı boyamalarıda onların görünen özellikleridir. Aynı haricilerin özellikleri olan saçlarını sıfıra vurdurmada olduğu gibi. Oysa saçları sıfıra vurdurmak haram değildir”. (6),

Bana göre, Rasulullah (sav) saç ve sakalın siyah renge boyanmasını yasaklamıştır. Sahih hadiste Cabir b. Abdullah (ra)’dan geldiğine göre: “Mekke’nin fethedildiği gün Ebu Kuhafe saçları ve sakalı bembeyaz bir halde Rasulullah’ın huzuruna gelince, Rasulullah (sav) ona şöyle dedi: “Bunları siyah olmayan bir şeyle değiştir”.(Müslim, Libas (14/79-Nevevi Şerhi))


 
4 Müsned (4/156 Hadis no:274) Ahmed Şakir şerhinde “Sahih” demiştir. Ebu Davut, Tereccul (11/266-Avnu’l-Ma’bud). İbn Hacer diyor ki: “Senedi güçlüdür. Ancak merfu ve mevkuf olduğu konusunda ihtilaf vardır, mevkuf olduğu tercih edilmiştir. Böyle bir şey görüş belirtilerek söylenmez. Onun hükmü merfudur”. Bak: “Fethu’l-Bârî” (6/499). Albânî diyor ki: “Hadisi Ebu Davut, Nesâi, Ahmed ve Ziya el-Makdisi “el-Muhtava”da ve diğerleri Buhari ve Müslim’in şartlarına göre sahih olarak rivayet etmişlerdir”. Bak: “Gayetü’l-Merâm” (s:84). İbn Cevzî bu hadisi “Mevzuat”ta (3/55) rivayet etmiş ve senedindeki Abdulkerim b. Ebî Muharik’in metruk olduğunu söylemiştir. İbn Hacer buna karşı gelerek: “İbn Cevzi bunda yanılmaktadır. Hadisindeki ravi Buhari’nin sika ravilerinden olan Abdulkerim el-Cezerî’dir” demiş ve hadisi rivayet edenleri vermiştir. Bak: “el-Kavlu’l-Müsedded” (s:48-49). İbn Cevzî’nin görüşüne Şevkânî tabi olmuş ve “el-Fevâidü’l-Mecmua”da: “Kazvinî bu hadisin uydurma olduğunu söylemiştir” demiştir. Bak: “el-Fevâidü’l-Mecmua” (s:510 Hadis no:1420).

5 Ebul-Ferec Abdurrahman b. Ali b. Cevzî el-Kureşi el-Bağdadî-Hambelidir. Büyük eserleri olan alimdir. Tefsir, tarih ve va’z dalında toplam 300'e yakın eseri vardır. 597 h. yılında vefat etmiştir. Bak: “Bidâye” (13/28-30)

6 “Mevzuat” (3/55) İbn Cevzî diyor ki: “Sahabe ve tabiinden bir çok kişi saç ve sakalını boyamıştır. Hasan, Hüseyin ve Sa’d b. Ebî Vakkas onlardandır. Tabiinden bir çokları da saçlarını sıfıra vurmuşlardır. Bunda kötü karşılanan taraf sadece hoş görünmek için olmasıdır. Eğer hoş görünmek için değilde kandırmaca için olursa haram derecesine çıkar”. Nevevi diyor ki: “Gerçek olan siyah renge boyamak haramdır. Tenzihen mekruh olduğu da söylenmiştir. Doğrusu haramdır, çünkü hadiste: “Siyah olmayan birşeyle değiştir” denilmektedir. Bak: “Müslim Şerhi” (14/80). İbn Ebî Asım “Kına” kitabında Zuhrî’nin şöyle dediğini söylüyor: “Biz gençken siyah renkle kınalanırdık. Yüzümüz ihtiyarlayıp dişlerimiz döküldüğünde bu işi terk ettik”. Bak: “Fethu’l-Bârî” (10/354-355). Albâni diyor ki: “Gözüken o ki, Zuhrî kesin olarak haram kılınan hadisi bilmiyordu ve hoşuna giden şeyi yapıyordu. Ne olursa olsun, Rasulullah (sav)’in sözünden başka her hangi bir kimsenin yaptığı şey dedil olmaz. Söz konusu hadis hem Zuhrî hem de başkaları aleyhine delildir”. Bak: “Gayetü’l-Merâm” (s:84)