Kıyamet Alâmetleri | 28- Cimriliğin artması



Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Kıyametin alametlerinden birisi cimriliğin artmasıdır”. (2) Ali (ra) Rasulullah (sav)’den şöyle rivayet etmiştir: “zamanın kısalması, işin azalması ve cimriliğin artması kıyamet alametlerindendir”. (3) Muaviye (ra) şöyle demiştir: “Ben Rasulullah (sav)’i şöyle derken işittim: “İşler zorlaşmadıkça, insanlar cimrileşmedikçe kıyamet kopmaz”. (4)

Cimrilik huyu kötü ahlaktandır. Bu yüzden İslam’da cimrilik yasaklanmıştır. Kim cimrilikten kurtulursa o kişi kazanır ve kurtuluşa erer. Nitekim Allahu Teâla şöyle buyurmaktadır: “Kim nefsinin cimriliğinden korunursa işte onlar kurtuluşa erenlerdir” (Haşr:9).

Cabir b. Abdullah (ra)’dan Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Zulümden sakının. Çünkü bu dünyadaki zulüm, ahirette zulümler olarak gelir. Cimrilikten kaçının. Çünkü cimrilik sizden önceki kavimleri yok etmiştir. Onlar birbirlerinin kanlarını dökmüş, namuslarını da helal saymışlardır”. (5)

Kadı İyâd diyor ki: “Bu helak olmaktan kasıt dünyadaki helak olma olabilir. Çünkü onlar birbirlerinin kanlarını dökmüşlerdir. Ahiretteki helak olama da olabilir ki olduğu daha açıktır. Yine cimriliğin onları hem dünyada hemde ahirette helak ettiğide olabilir”. (6)



 
2 Taberânî “Evsat”ta. Bak: “Fethu’l-Bârî” (13/15). Heysemi “Mecmau’z Zevâid’te (7/328) diyor ki: “Ravileri, Muhammed b. Haris b. Süfyan dışında sahih hadis ravileridir. O da sikadır”.
3 Buhari, Fiten (13/13-Fethu’l-Bârî)
4 Taberâni. Ravileri sahih hadis ravileridir. Bak: “Mecmau’z-Zevâid” (8/14)
5 Müslim, Birr (16/134-Nevevi Şerhi)
6 “Müslim Nevevi Şerhi” (16/134