Kıyamet Alâmetleri | 29- Ticaretin büyümesi


Alametlerden birisi de ticaretin büyümesi ve insanlar arasında yayılmasıdır. Öyle ki erkeklerin yanısıra bu işle kadınlar bile uğraşır.

İmam Ahmed ve Hakim, Abdullah b. Mesud (ra)’dan Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmektedir: “Sadece tanıdıklara selam vermek ve ticaretin yayılması kıyamet alametlerindendir. Öyle ki kadın kocasına ticarette yardımcı olur”.(1)

Nesâi, Amr b. Tağleb’den Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet ediyor: “Malın ve paranın çoğalması, ticaretin çoğalması kıyamet alametlerindendir”.(2)

Hadislerde bahsi geçen bütün bunlar günümüzde gerçekleşmiştir. Kadınlar ticaretle uğraşmış, insanlar mal biriktirme sevdasına düşmüş ve birbirleriyle bu konuda yarışır duruma düşmüşlerdir.

Yine Rasulullah (sav)’in haber verdiğine göre, o ümmetinin fakir hale düşmesinden korkmamakta, onların dünyaya olan tamah ve açgözlülüğünden korkmaktadır. Böylece birbirleriyle mal toplama yarışına girişirler. Nitekim Rasulullah (sav) bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır: “Vallahi ben sizin fakir olmanızdan kormuyorum. Fakat ben sizden önceki kavimlerde olduğu gibi sizinde dünyaya olan tamah ve aç gözlülüğünüzden korkuyorum. Onların mal toplamada yarıştıkları gibi sizde birbirinizle yarışırsınız da bu onları yok ettiği gibi sizide yok eder”.(3) Hadis müttefekün aleyhtir.

Yine şöyle buyurmaktadır: “İran ve Rum diyarını fethettiğinizde siz nasıl bir kavim olursunuz?” Abdurrahman b. Avf: “Allah’ın bize emrettiği şeyi söyleriz” dedi. Rasulullah (sav): “Veya şöyle: Mal toplamada birbirinizle yarış edersiniz, sonra birbirinizi kıskanırsınız, sonra zıtlaşır birbirinizden nefret edersiniz” Veya bunun gibi”.(4)

Dünyayı elde etme yarışı, dinin zayıflamasına, ümmetin yok olmasına ve ayrılığa sürükler. Bu daha önceki zamanlarda oldu, şuanda bunu görmekteyiz.


 
1 “Müsned” (5/333) Ahmed Şakir Şerhinde: “Senedi sahihtir” demiştir. “Müstedrek” (4/445-446).
2 Nesâi, (7/244-Suyuti Şerhi). Hadis, Hasan’ın Amr b. Teğleb rivayetindendir. Hasan müdellistir, burada “an’ane” siğasıyladır. Fakat “müsned”te tahdis siğasıyla gelmektedir. Bak: “Müsned” (5/69). Ayrıca bak, Albâni “Sahih Hadisler” (2/251-252)
3 Buhari, Cizye (6/257-258 Fethu’l-Bârî) Müslim, Zuhd (18/95-Nevevi Şerhi)
4 Müslim, Zuhd (18/96-Nevevi Şerhi).