Kıyamet Alâmetleri | 3- Kudüs’ün Fethi


Kıyamet alametlerinden birisi de Kudüs’ün fethidir. Avf b. Malik (ra)’dan gelen hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyuruyor: “Altı şey kıyametten önce olur……… Kudüs’ün fethi.”(3)

Tarihçilere göre Kudüs’ün fethi Hz. Ömer zamanında hicri 16. yılda olmuştur. Hz. Ömer bizzat kendisi Kudüs’e gitmiş oranın halkıyla anlaşarak şehri fethetmiş, yahudi ve hrıstiyanları oradan çıkarmıştır. Ayrıca orada Beyti’l– Makdis’in kıble tarafında bir mescid yaptırmıştır.(4)

İmam Ahmed, Ubeyd b. Adem yoluyla şöyle rivayet etmiştir: “Ömer b. Hattab’ın, Ka’b b. Ahbar’a(5) “Ne tarafa doğru namaz kılayım” dediğini işittim. Ka’b: “Eğer bana sorarsan, Kubetü’s – Sahra’yı arkana alarak kılarsan bütün Kudüs önünde olur” deyince Hz. Ömer: “Yahudileşme! Hayır, ben Rasulullah (sav)’in kıldığı tarafa kılarım” dedi ve Kâ’be tarafına döndü, namazını kıldı. Sonra geldi ridasını yere serdi. Ridasındaki çöpleri ve insanları temizledi.”(6)



 
3 Buhari, Cizye (6/277 Fethu’l-Bârî)
4 “el – Bidâye ve’n – Nihâye” (7 / 55 – 57)
5 Ka’b b. Mati el–Himyeri. İlim hazinelerindendir. Ehl-i kitabın büyüklerindendir. Hz. Ebu Bekir zamanında Müslüman olmuş, Hz.Ömer zamanında 100 yaşını aşkın olarak vefat etmiştir. Rivayetlerinin çoğu israiliyattır. Büyük bir kısmının senedi kendisine dayanmaz. Buhari de rivayeti yoktur. Müslim de Ebu Hureyre’den rivayeti vardır. Bak: “Takribu’t – Tehzib” (2 /135),”Tehzibu’t–Tehzib” (8/438–440)
6 Müsned (1/268–269 Hadis no: 261) Ahmed Şakir: “İsnadı Hasendir” demiştir. (Hz. Ömer Kudüs’ü fethedince, Hristiyanların kirletmiş olduğu Davud (as)’ın mihrabını tekrar temizletti. Böylece Kudüs, Hristiyan ve Yahudi pisliklerinden kurtarılmış oldu.