Kıyamet Alâmetleri | 30- Depremlerin çoğalması


Ebu Hureyre (ra)’dan Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Depremler çoğalmadıkça kıyamet kopmaz”.(5) Seleme b. Nüfeyl es-Sekûnî şöyle demiştir: “Biz Rasulullah (sav)’in yarında oturuyorduk… (hadisi zikretti ve): “Kıyametten önce şiddetli salgın olur, sonrasında yıllarca deprem sürer” dedi”.(1)

İbn Hacer diyor ki: “Doğuda ve batıda, bir çok ülkede depremler olagelmiştir. Hadisteki çok olmasından kasıt geniş alanda ve devamlı olmasıdır”.(2)

Abdullah b. Havale (ra)’dan rivayet edilen şu hadis bu görüşü desteklemektedir: “Rasulullah (sav)’in elini başıma koyarak şöyle dedi: “Ey İbn Havale! Eğer halifel Kudüs’e giderse, depremler, belalar ve büyük olaylar yaklaşıikr. O gün kıyamet insanlara, benim şu elimin senin başına yakın olandan daha yakın olur”.(3)


 
5 Buhari, Fiten (13/81,82-Fethu’l-Bârî)
1 Müsned (4/104). Heysemî “Mecmau’z-Zavaid’te” (7/306): “Ahmed, Taberâni, Bezzar ve Ebu Ya’lâ rivayet etmiştir. Ravileri sikadır” demiştir.
2 “Fethu’l-Bârî” (13/87)
3 Müsned (5/288), Ebu Davud, Cihad (7/209,210-Avnu’l-Ma’bud). “Müstedrek” (4/425) Hakim: “İsnadı sahihtir, Buhari ve Müslim rivayet etmemiştir” demiş. Zehebi’de ona katılmıştır. Albâni Hadisi sahihlemiştir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in sahihleri” (6/263 Hadis no: 7715)