Kıyamet Alâmetleri | 32- İhlaslı insanların azalması

<

div>
Kıyametin alametlerinden birisi ihlaslı ve iyi insanların azalması, kötü insanların çoğalmasıdır. Öyle ki en sonunda hep kötü insanlar kalacak kıyamette onların üzerine kopacaktır.

Abdullah b. Amr (ra)’dan rivayet edilen hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Allah, hayır sahibi dindar kişilerin sayısını azaltmadıkça kıyamet kopmaz. Öyle ki geriye hayırsız insanlar kalacak, bunlar da ne iyilik bilirler ne de kötülüğe engel olurlar.”(5)

Yani: Allah hayır sahibi dindar insanların ruhunu kabzeder. Geriye insanların en hayırsız ve şerlileri kalır. Buda ilmin ortadan kalktığı ve insanların cahilleri baş tacı edinip onları yanlış yola sürüklemeleriyle olur.

Amr b. Şuayb, babasından, o da dedesinden rivayet ettiğine göre Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelir ki, kalburdan elenerek geçerler. Geriye onların adi ve kötüleri kalır. Verdikleri sözler ve emanetler bozulur, anlaşmazlığa düşerler ve böyle olurlar (parmaklarını birbirine kenetledi).”(6)

İyi insanların yok olması ancak günahların arttığı, iyiliğin emredilmeyip, kötülüğün yasaklanmadığı bir zamanda olur. Çünkü eğer iyi insanlar bir kötülük gördüklerinde ona engel olmazlarsa toplum bozulur. Bunun neticesi de Allah tarafından bir kötülük geldi mi, o toplumda bulunan iyi ve kötü herkese zarar verir. Nitekim bir hadiste geçtiğine göre Rasulullah (sav)’e: “İçimizde iyi insanlar olduğu halde biz helak olur muyuz?” diye sorulduğunda O şöyle cevap vermiştir: “Evet. Eğer zina ve zinaya yol açan şeyler çoğalırsa” Hadisi Buhari rivayet etmektedir. (Buhari, Fiten (13/11-Fethu’l-Bârî))


 
5 Müsned (11/181-182) Ahmed Şakir şerhinde: “İsnadı sahihtir” demiştir. “Müstedrek” (4/435). Hakim: “Bu hadis, eğer Hasan, Abdullah b. Amr’ı işitmişse, Buhari ve Müslim’in Şartlarına göre sahihtir” demiş Zehebî’de ona katılmıştır.
6 Müsned (12/12) Ahmed Şakir: “İsnadı Sahihtir” demiştir. “Müstedrek” (4/435) Hakim: “Hadisin isnadı sahihtir” demiş, Zehebî’de ona katılmıştır.