Kıyamet Alâmetleri | 39- İslamın teşvik ettiği sünnetlere özen gösterilmesi



Alametlerden birisi de dinin göze batan özelliklerinin hafife alınmasıdır. Hadiste geçtiğine göre İbn Mesud (ra) Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini işitmiştir: “Kişinin camiye girdiğinde oturmadan önce iki rekat namaz kılmaması kıyamet alametlerindendir.”(3) Başka bir rivayette şöyledir: “Kişi mescidin hakkını verir fakat orada hemen namaz kılmaz.”

Yine İbn Mesud (ra)’dan: “Mescitlerin yol olarak içinden geçilen yerler olması kıyamet alametlerindendir.”(4)

Enes (ra) Rasulullah (sav)’den merfu olarak şöyle demiştir: “Mescitlerin yol edinilmesi kıyamet alametlerindendir.”(5)
Mescitlerin yol olarak kullanılması caiz olmayan bir şeydir. Çünkü mescitlere saygı göstermek demek, Allah’ın dinine saygı göstermek demektir. Bu da îman ve takvayı gösterir. Nitekim Allahu Teâla şöyle buyurmaktadır: “Her kim Allah’ın dinine saygı gösterirse, şöphesiz bu kalplerin takvasındandır.”(Hacc: 32)

Rasulullah (sav)’de şöyle buyurmaktadır: “Sizden kim mescide girerse, iki rekat namaz kılmadan oturmasın.”(6)

Maalesef günümüzde en büyük belâ namaz ve ibadet yeri olan mescitlerin yabancı turistler tarafından ziyaret edilen yerlere dönmesidir. Allahu Teâla Müslüman ülkeleri bu belâdan korusun (Amin).



 
3 “Sahih-i İbn Huzeyme” (2/283-284). Albâni bu hadisin dipnotunda: “İsnadı zayıftır. Fakat başka yollardan rivayetleri vardır.” demiştir. “Sahih Hadisler” kitabında ise: “İbn Mesud’tan bu hadisi kuvvetlendiren başka yollarla gelen rivayetler vardır” demiştir. Bak: (2/253 Hadis no:649)
 
4 Bezzar rivayet etmiştir. Heysemi hadisi sahihlemiştir. Bak: “Mecmau’z Zevaid” (7/329)

5 “Tertibu Müsned-i Tayâlisî” (2/212). “Müstedrek” (4/446) Hakim: “Bu hadisin isnadı sahihtir” demiştir. Zehebî: “Mevkuftur” demiştir.

6 Müslim, Salatu’l-Müsafirin (5/225,226-Nevevi şerhi)