Kıyamet Alâmetleri | 40- Akşam görülen Hilâl’in gökte kalma süresinin uzaması



Abdullah b. Mesud (ra)’dan Rasulullah (sav) şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Akşam görülen Hilâl’in gökte kalma süresinin uzaması kıyamet alametlerindendir.”(1)

Ebu Hureyre (ra)’da Rasulullah (sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Hilâl’in gökte kalma süresinin uzaması kıyamet alametlerindendir. Hilâl bir gecelik görüldüğü halde: “İki gecelik görüldü” denir.”(2) Enes b. Mâlik (ra) Rasulullah (sav)’den merfu olarak şöyle rivayet etmiştir: “Kıyametin alametlerinden birisi Hilâl’in gökte bir gecelik görünmesine rağmen: “İki gecelik görüldü” denilmesidir.”(3)

Bu iki rivayetteki Hilâl’in gökte kalma süresinin uzamasından anlaşılan şudur: Her ayın başında görülen ilk Hilâl’in büyük olmasıdır. İlk görüldüğü gece sanki o iki gecelik gibi büyük olur. En doğrusunu Allah bilir.


 
1 Taberâni “Kebir”de rivayet etmiştir. Heysemi şöyle demiştir: “Senedinde Abdurrahman b. Yusuf vardır. Zehebî “Mizan”da (2/600) bu hadisi ondan vermiş ve hakkında: “Meçhuldür” demiştir.” Bak: Mecmau’z-Zevâid” (3/146). Albâni bu hadis için: “Sahih” demiş ve onu rivayet eden alimleri vermiştir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (5/213-214 Hadis no: 5774)
 
2 Taberanî “Sağir”de. Heysemi “Mecmau’z-Zevâid”te (3/146) şöyle diyor: “Senedinde Abdurrahman b. el-Ezrak el-Antalî vardır. Hakkında bir bilgi bulamadım”
 
3 Heysemî diyor ki: “Taberanî “Sağir”de ve “Evsat”ta hocası Heysemi b. Halid el-Musisî’den rivayet etmektedir. O da zayıftır. Bak: “Mecmau’z-Zevâid” (7/325)-Albâni: “Hasen” demiştir. Bak: “Camiu’s-Sağir’in Sahihleri” (5/214 Hadis no: 5775)