Kıyamet Alâmetleri | 42- Yalancı şahitliğin çoğalması ve doğruluğun gizlenmesi



Abdullah b. Mesud (ra)’dan gelen hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kıyametten önce… yalancı şahitlik çoğalır ve doğru gizlenir”(2)

Yalancı şahitlik, şahitlik ederken kasten yalan söylemek ve doğruyu gizlemektir. Allahu Teâla şöyle buyuruyor: “Şahitliği ve bildiklerinizi gizlemeyin. Kim onu gizlerse, bilsin ki onun kalbi günahkardır.” (Bakara: 283)

Ebu Bekre (ra) şöyle demiştir: “Biz Rasulullah (sav)’in yanında bulunuyorduk. O şöyle buyurdu: “Size en büyük günahları haber vereyim mi? Allah’a şirk koşmak, ana-babaya asi olmak, yalan yere şahitlik.” Bunları söylerken yaslanmıştı, sonra dikildi. O kadar çok tekrar ediyordu ki biz: “Keşke sussa” dedik.”(3)

Günümüzde yalancı şahitlik ve doğruyu gizlemek çoğalmıştır. Rasulullah (sav) yalancı şahitliğin tehlikesini belirtmek için onu Alla’a şirk koşmak ve ana- babaya asi olmakla beraber saymıştır. Yalancı şahitlik zulüm ve haksızlığın artmasına, insanlar arasında mal ve canların yok olmasına sebeptir. Onun çoğalması da, Allah korkusunun olmadığını ve imanın zayıf olduğunu gösterir.



 
2 Müsned (5/333. Daha öncede geçtiği gibi hadis sahihtir. Bak: “İbn Kesir Tefsiri” (6/140). “Fethu’l-Bârî” (5/262)
3 Buhari, Şehâdât (5/261-Fethu’l-Bârî). Müslim, İmân (2/81,82-Nevevi şerhi)