Kıyamet Alâmetleri | 43- Kadınların çoğalması, erkeklerin azalması



Enes (ra) şöyle demiştir: “Şimdi size bir hadis anlatacağım. Onu benden başka kimse size anlatamaz. Rasulullah (sav)’yi şöyle derken işittim: “İlmin azalması, cahilliğin artması, zinanın yayılması, kadınların çoğalması ve erkeklerin azalması kıyamet alametlerindendir. Öyle ki bir erkeğe elli kadın düşer.”(4)

Bunun sebebi olarak şöyle denilmiştir: “Fitnelerin çoğalması ile erkeklerin savaş yapmalarıdır. Çünkü erkekler kadınlardan ayrı olarak savaşanlardır.(5)Yine şöyle denilmiştir: Bunun sebebi yeni, yeni yerler fethedilir. Ganimet olarak alınan kadınlar çoğalır ve her erkeğin çok kadını olur.

Bu söze karşılık İbn Hacer şöyle diyor: “Bu sözü incelemek gerekir. Çünkü Ebu Musa hadisinde azalacakları açıkça şöyle geçmektedir: “Erkekler azalır kadınlar çoğalır”(1) Görüldüğü gibi bu başka bir şey değil apaçık bir alamettir. Allah dilerse ahir zamanda doğan erkeklerin sayısını azaltır, kızların sayısını çoğaltır. Ayrıca kadınların çoğalması, diğer alametlerden olan ilmin kalkması ve cahilliğin çoğalmasına uygundur.”(2)

Bana göre, İbn Hacer’in söylediği bu söz, aynı fitnelerin çoğalıp savaşların çıkmasına sebeb olduğu görüşünde olduğu gibi, erkeklerin azalıp kadınların çoğalmasının diğer sebeplerini ortadan kaldırmaz. Nitekim Müslim’deki şu rivayet erkeklerin yok olmasının kadınların çoğalmasının sebebini savaşlarda erkeklerin ölmesi olduğunu gösterir: “Erkekler ölür, kadınlar kalır. Öyle ki, bir erkeğe elli kadın düşer.”(3)

Bu hadislerdeki elli sayısı gerçek anlamda değildir. Çok olduğuna dair mecazdır.(4) Nitekim Ebu Musa(ra) hadisinde şöyledir: “Kırk tane kadının bir erkeğe tabi olduğu ve ondan beslendikleri görülür.”(5) Doğrusunu Allah bilir.