Kıyamet Alâmetleri | 45- İnsanların sadece kendi nefislerini düşünmeleri





Huzeyfe (ra) şöyle demiştir: “Rasulullah(sav)’e kıyametin ne zaman olacağı soruldu. Dedi ki: “Onun ne zaman olacağını Allah bilir, onun vaktini ondan başkası açıklayamaz. Ama ben size onun alametlerinden haber vereyim: Kıyametten önce fitne ve herc olur.” Sahabe: “Ya Rasulullah! Fitnenin ne olduğunu biliyoruz. Peki herc nedir?” dedi. Rasulullah(sav) şöyle dedi: “Habeş dilinde ona: “adam öldürme” denilir. Yine insanlar arasında sadece kendini düşünme görülür, neredeyse onlardan biri, bir diğerini tanımaz.”(2)

İnsanların sadece kendi nefislerini düşünmeleri fitne, zorluklar ve insanlar arasında savaşlar çıktığında vukû bulur. İşte o zaman maddeye tapanlar çoğalır, herkes kendi istekleri için çalışır. Başkalarının işini ve haklarını umursamaz. Koyu bir enaniyet ortalığı kaplar, kişi artık kendi istek ve arzuları doğrultusunda yaşar, ahlaki değerler yok olur. İmân kardeşliği ve Allah için sevgi ortadan kalkar.

Taberâni, Muhammed b. Sevka’nin şöyle dediğini rivayet etmiştir: “Ben Nuaym b. Ebî Hind’in yanına geldim. Bana bir kağıt çıkarttı, içinde şöyle yazılıydı: “Ebu Ubeyde b. el-Cerrah ve Muaz b. Cebel’den Ömer b. Hattab’a: Selamün Aleyküm ......Biz, bu ümmetin son zamanlarında dıştan dost olup içten düşman olanların olacağı konusunda konuşuyoruz....” (Ömer (ra) onlara şöyle cevap yazdı:) “Bana yazdığınız yazıda, bu ümmetin son zamanlarında dıştan dost olup içten düşman olanların olacağına dikkat çekmektesiniz. Siz onlardan değilsiniz ve bu zaman da o zaman değildir. O zaman da sadece kendi için istemek ve korkmak vardır. Bazı insanlar diğer insanların dünyalıklarını elde etmek isterler.”(3)



 
2 Müsned (5/389). Heysemî: “Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri, sahih hadis ravileridir” demiştir. Bak: “Mecmau’z-Zevâid”(7/309)
 
3 Tuvecrî şöyle diyor: “Taberâni rivayet etmiştir. Heysemî: Bu yazıya kadar ravileri sikadır, demiştir.” Bak: “İthafu’l-Cemâa”. (1/504).
Ben “Mecmau’z-Zevâid”e baktım onun dediği şeyi bulamadım. Muaz b. Cebel’den şu hadisi buldum: “Rasulullah (sav) şöyel dedi: “Ahir zamanda dıştan dost olup içten düşman olan insanlar olacak” Muaz: “Ya Rasulullah! Bu nasıl olur?” dedi. Rasulullah (sav): “Bazıları, bazıları gibi olmak ister. Bazıları da bazılarından korkar” dedi.” Heysemî şöyle demiştir: “Bezzâr ve Taberâni “Evsat”ta rivayet etmiştir. Senedinde Ebu Bekir b. Ebî Meryem vardır ki zayıf birisidir.” Bak. “Mecmau’z-Zevâid” (7/286).