Kıyamet Alâmetleri | 48- Fırat nehrinin zayıflaması ve oradan altın bir dağın çıkması



Ebu Hureyre (ra)’dan Rasulullah(sav)’in şöyle dediği rivayet edilmiştir: “Fırat nehri, suyu azalıp altın bir dağ çıkarmadıkça kıyamet kopmaz. İnsanlar onu almak için birbirleriyle savaş yaparlar. Her yüz kişiden doksan dokuzu öldürülür. Onlardan her biri: “Belki kurtulan kişi ben olurum”der”(Buharî, Fiten (13/78-Fethu’l-Bâri). Müslim, Fiten (18/18-Nevevî Şerhi))

Bir çok kişinin zannettiği gibi bu hadisteki altından kasıt petrol değildir. Çünkü:

1. Hadiste açıkça “altın bir dağ” diye geçmektedir ve altın herkesin bildiği bir madendir. Petrol ise gerçek anlamda altın değildir.

2. Rasulullah(sav)’in haber verdiğine göre Fırat’ın suyu altın bir dağ çıkmasıyla çekilecek ve insanlar o dağı görecek. Petrol ise yerin binlerce metre altından aletlerle çıkarılmaktadır.

3. Rasulullah(sav), başka deniz ve nehirlerden bahsetmeyip özellikle Fırat’tan bahsetmiştir. Petrol ise hem yerden hem de denizlerden çıkarılmakta ve bu da birbirinden farklı bölgelerde olmaktadır.

4. Rasulullah(sav)’in haber verdiğine göre insanlar bu hazine için savaş yapacaklar. Oysa Fırat’ın yakınlarında veya başka yerde petrol çıktığında insanlar savaş yapmamışlardır. Aksine Rasulullah(sav) bu hazineyi gören kişilerin ondan bir şey almasını yasaklamıştır. Nitekim Ubey b. Ka’b(ra)’dan gelen bir rivayet de
şöyledir: “İnsanlar dünyayı elde etmek konusunda birbirleriyle yarışmaktan geri kalmazlar.....Ben Rasulullah(sav)’ı şöyle derken işittim: “Fırat’ın altın bir dağ çıkarma zamanı yaklaşıyor. Her kim orada hazır bulunursa sakın ondan bir şey almasın”(1)

Kim bu altının petrol olduğunu söylüyorsa, onu almanın yasak olduğunu da söylemesi lazım. Bunu da kimse şimdiye kadar söylememiştir.(2)

İbn Hacer, “O altından almanın yasaklanma sebebi neticede fitne ve savaşa neden olacağı içindir.” demiştir.(3)



 
1 Müslim, Fiten (18/19-Nevevî Şerhi)
2 “İthafu’l-Cemâa (1/489-490)
3 “Fethu’l-Bâri” (13/81)