Kıyamet Alâmetleri | 49- Hayvanların ve eşyaların insanlarla konuşması



Alametlerden biri hayvanların ve eşyaların insanlarla konuşması, onlar yokken olan şeyleri haber vermeleridir.Yine insanın bazı organlarının konuşmasıdır. Örneğin kişinin baldırı o evde yokken ailesinin ne yaptığını ona haber vermesidir.

Ebu Hureyre(ra)’dan gelen hadis şöyledir: “Bir çobanın yanına kurt geldi ve onun bir koyununu çaldı. Çoban koyunu geri almak için kurdun peşine düştü. Kurt yüksek bir yere çıktı, kuyruğunu iki bacağının arasından karnına doğru uzatarak kıç üstü oturdu ve şöyle dedi: “Allah’ın bana rızık olarak verdiği şeyi benden almak için mi uğraşıyorsun?”. Adam: “Vallahi ilk kez bugün bir kurdun konuştuğunu görüyorum” dedi. Kurt: “Bundan daha ilginci, Medine’deki hurmalıkta olan adamın daha önce ne yaptığını ve sizden sonra ne yapacağını da sana haber verebilirim” dedi. Yahudi olan adam, Rasulullah(sav)’a geldi ve olayı anlattı. Rasulullah(sav) onu doğruladı ve şöyle dedi: “Bu kıyamet alametlerindendir. Kişi evinden ayrılıp geri dönmediği halde, ayakkabıları ve kırbacı evinde ne olmuşsa ona haber verir.” Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir. (4)

Yine O’nun Ebu Said el-Hudri(ra)’dan rivayetinde şöyledir: (kıssayı anlattıktan sonra şöyle dedi: Rasulullah(sav) şöyle buyurdu:) “Nefsim elinde olana yemin ederim ki doğrudur. Hayvanlar insanlarla konuşmadıkça kıyamet kopmaz. Kişinin kamçısı ve ayakkabısının bağı o kişi ile konuşur. Baldırı evde ailesinin ne yaptığını haber verir”(5)



 
4 Müsned (15/202-203) Hadis no: 8049) Ahmed Şakir: “İsnadı sahih” demiştir.
 
5 Müsned (3/83-84). Albâni şöyle demiştir: “Bu sened sahihtir. Ravileri, Kâsım dışında Müslim’in sika ravileridir, Kâsım’da sikadır. Müslim ondan Mukaddime’de hadis rivayet etmiştir.” Bak: “Sahih Hadisler” (1/31 Hadis no: 122)Tirmizî, Fiten (6/409) şöyle demiştir: “Bu hadis hasen sahihtir. Kâsım b. Fâdıl yoluyla gelmektedir, o da hadis alimlerine göre sikadır. Yahya b. Said ve Abdurrahman b. Mehdi onu sikalamıştır.”