Kıyamet Alâmetleri | 5- Malın Çoğalması Ve Sadaka Verilecek Kişinin Bulunmaması:


Ebu Hureyre (ra) Rasulullah (sav)’den şöyle rivayet etmiştir: “Aranızda mal çoğalmadıkça kıyamet kopmaz. Öyle ki mal sel gibi akacak, mal sahibi sadaka verecek kimse bulamayacak. Zekat verilecek kişi: Benim zekata ihtiyacım yok” diyecek.”(1)

Ebu Musa (ra) Rasulullah (sav)’den şöyle rivayet etmiştir: “İnsanlara öyle bir zaman gelecek ki elde altın zekat vermek için adam aranacak da zekat verilecek kimse bulunamayacak.”(2)

Yine Rasulullah (sav) Allahu Teâla’nın bu ümmete yeryüzü hazinelerini çıkaracağını ve ümmetin mülkünün doğudan batıya kadar ulaşacağını haber vermektedir. Nitekim Sevban (ra)’ın rivayet ettiği hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Allah yeryüzünü benim önümde topladı. Doğusunu da batısını da gördüm. Ümmetimin malı bana gösterilen yeri kaplamıştı. Bana kızıl ve beyaz hazinelerde verildi”

Adiy b. Hatem şöyle diyor: “Ben Rasululah (sav)’in yanında iken bir adam geldi ve yoksulluktan şikayet etti. Sonra başkası geldi ve yol kesenlerden şikayet etti. Rasulullah: “Ya Adiy! Şaşırdın mı?” dedi. Ben: “Hayır, haberim var” dedim. Rasulullah: “Eğer ömrün uzun sürerse, kafes içindeki kadının Allah’tan başka kimseden korkmadan Kâbe’ye kadar gidip tavaf edeceğini görürsün” dedi. Kendi kendime içimden dedim ki: “Bizim Tâi kabilesinin memleketi tutuşturan yol kesenleri varken!?” Rasulullah devamla: “Eğer ömrün uzun sürerse, Kisra’nın hazineleri alınacak” dedi. Ben: “Kisra b. Hürmüz mü?” dedim. Rasulullah: “Evet, Kisra b. Hürmüz. Ve eğer ömrün uzun sürerse, altın ve gümüş dolu kesesini çıkarıp zekat vermek isteyen adamı görürsün, ama zekat alacak kimse bulamaz……”

Adiy diyor ki: “Allah’tan başka kimseden korkmadan Kâbe’yi tavaf etmeye giden kafeste kadın gördüm. Kisra b. Hürmüz’ün hazinelerini ele geçirenler arasında bende vardım. Eğer sizinde ömrünüz uzun sürerse Ebu’l-Kasım olan Rasulullah (sav)’in haber verdiği kesesini çıkaran o adamı görürsünüz.”(3)

Doğrusu Rasulullah (sav)’in haber verdiği bu alâmetler gerçekleşmiş, daha sahabe zamanında İran ve Bizans’da yapılan fetihler sayesinde mal çoğalmış, Ömer b. Abdulaziz zamanında ise sel gibi akmıştır. Öyle ki zekat ve sadaka verilecek bir tek kişi dahi bulunamamıştır.

Aynı şekilde ahir zamanda da mal çoğalacak, zekat verilmek istenen kişi: “Hayır benim zekata ihtiyacım yok” diyecektir. Doğrusunu Allah bilir beklide ahir zamanda bu durum Mehdi ve İsa (as) zamanında(4) malın çoğaldığı, yerden maden ve bereketlerin çıktığı zamanda olacak.

Nitekim Ebu Hureyre (ra)’dan gelen bir hadiste Rasulullah (sav) şöyle buyurmaktadır: “Yeryüzü içindeki altın ve gümüş (gibi madenleri) kalıplar halinde çıkarır. Adam öldüren kişi gelir ve:”Bunlar için adam öldürdüm” der. Akrabasından alakasını kesen kişi gelir ve: “Bunlar için alakamı kestim” der. Hırsızlık yapan kişi gelir ve: “Bunlar için elim kesildi” der. Sonra bir şey almadan onu bırakırlar.”(5)

İbn Hacer bu hadisle ilgili olarak şöyle diyor: “Büyük ihtimalle insanların mala ihtiyaçları olmadığı zaman, büyük ateşin çıktığı ve insanları bir meydanda topladığı zamandır. O vakit hiç kimse mala istek duymaz bilakis üzerindeki fazla yükü azaltmak ister.”

İbn Hacer’in yukarıdaki, büyük ateşin onları bir meydanda toplamasından dolayı insanların mala ihtiyaçları olmadığı görüşü, malın çoğalması için başka bir neden olmadığını ortadan kaldırmaz. Nitekim Mehdi ve İsa (as) zamanında da mal çoğalacak. Öyleyse malın çoğalması birbirinden farklı da olsa iki ayrı zamanda olacak. Yinede en doğrusunu Allah bilir.



 
1 Buhari, Fiten ( 13/81, 82 Fethu’l Bâri Şerhi); Müslim, Zekât, (7/97 Nevevî Şerhi).
2 Müslim, Zekat, (7/96 Nevevi Şerhi)
3 Buhari. Menakıb, (6/ 610-611. Fethu’l-Bâri)
4 “Fethu’l-Bâri” (13/ 87-88)
5 Müslim, Zekât, (15/97 Nevevî Şerhi