Kıyamet Alâmetleri | 50- Belalardan dolayı ölüp kurtulmak istemek



Ebu Hureyre(ra)’dan Rasulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Kişi, bir başkasının kabrine uğrayıp da: “Keşke ben bu ölünün yerinde olsaydım” diye temenni etmedikçe kıyamet kopmaz”(1)

Yine Ebu Hureyre(ra)’dan Rasulullah(sav) şöyle buyurmuştur: “Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, insan kabir üzerine varıp borçtan dolayı değil de sadece belâlardan dolayı eğilip bükülerek: Ah keşke bu kabirdeki kişinin yerinde ben olsaydım” demedikçe bu dünya yok olmaz”(2)

Ölümü temenni etmek ancak fitnelerin çoğaldığı, hayatın ve İslami yaşantının değiştiği zamanda olur. Eğer şimdiye kadar bu olmamışsa, ileride mutlaka olacaktır.

İbn Mesud(ra) şöyle demiştir: “Sizin üzerinize öyle bir zaman gelecek ki, eğer sizden birisi ölümü bulsa onu satın almak isteyene satacaktır. Şairin şöyle dediği gibi:

Bu hayatın tadı kalmadı ölümü satan varsa ben alayım.”(3)

Hafız Irakî (4)diyor ki: “Onun her ülkede olması, her zaman da veya her insanda olması gerekmez. Aksine o, bazı kişilerle bazı yerlerde, bazı zamanlarda gerçekleşir. Onun devamlı istenmesi bize insanların başlarına çok kötü haller geldiğini gösterir. Kişi onu hazır olmadığı bir halde ister. Ölüleri görüp kabirlere baktığı zaman, tabii olarak bundan vazgeçer, ölümü isteme düşüncesinden kaçar. Bu şokun şiddetiyle gördüğü o kabrin ürkütücülüğünden kurtulamaz. Bu engel ölümü temenni etmeyi ortadan kaldırmaz. Çünkü bu hadisin içeriği olacak olan şeyi haber vermektedir, onda dini bir hükme aykırılık yoktur.”(5)

Yine Rasulullah(sav) insanlar için zorluk ve sıkıntıların geleceğini haber vermiş, öyleki insanlar neredeyse Deccal’in çıkmasını isteyeceklerdir. Nitekim Huzeyfe(ra) Rasulullah(sav)’in şöyle buyurduğunu haber vermiştir: “İnsanlar için öyle bir zaman gelir ki Deccal’in çıkmasını isterler” Ben: “Ya Rasulullah, anam-babam için bu neden dolayı olur?” dedim. O: “Zorluk ve sıkıntılarla karşılaştıklarında olur” dedi” (Taberâni “Evsat”ta rivayet etmiştir. Bezzâr benzerini rivayet etmiştir. Ravileri sikadır. Bak: “Mecmau’uz-Zevâid” (7/284-285))



 
1 Buharî, Fiten (13/81,82-Fethu’l-Bâri). Müslim, Fiten (18/34 Nevevî şerhi)
2 Müslim, Fiten (18/34-Nevevî Şerhi)
3 “Feyzu’l-Kadir” (6/418)

4 Zeynuddin Abdurrahim b. Hüseyin b. Abdurrahman Irakî Şafii mezhebindendir. 725 h. yılında doğdu. Şam, Haleb, Hicaz ve İskenderiye’deki alimlerden ilim tahsil etti. Hadis dalında bir çok eseri vardır. 806 h. yılında vefat etti. Bak: “Şuzuratu’z-Zeheb”(7/55-56)

5 “Feyzu’l-Kadir”(6/418). Bak: “Fethu’l-Bâri” (13/75-76