Kıyamet Alâmetleri | 55- Medine’nin kötü kişileri içinden çıkarttıktan sonra harap olması



Rasulullah(sav) Medine’ye yerleşmek ve orada oturmak için teşvik etmiştir. O’nun haber verdiğine göre kimse sevmeyerek Medine’den çıkmaz ama Allah oraya o kişiden daha iyi olan kimseyi getirir. Yine O’nun haber verdiğine göre kıyamet alametlerinden biri aynı körüğün demirin pasını giderdiği gibi Medine’nin de içindeki pislikleri temizlemesidir. Onlarda kötü insanlardır.

Müslim, Ebu Hureyre(ra)’dan Rasulullah(sav)’in şöyle dediğini rivayet etmiştir: “İnsanlar üzerine öyle bir zaman gelir ki, kişi amcaoğluna va akrabasına: “Haydi daha rahat bir yaşama, haydi daha rahat bir yaşama” diye öneride bulunur. Eğer bilseler Medine onlar için daha iyidir. Nefsim elinde olan Allah’a yemin ederim ki, onlardan kimse sevmediği için oradan çıkmaz ama oraya o kişiden daha iyi olan kimseyi getirir. Medine aynı pası gideren körük gibidir. Medine içindeki kötüleri aynı körüğün demirin pasını çıkardığı gibi çıkarmadıkça kıyamet kopmaz.”(1)

Kadı İyâd, Medine’nin pisliklerini çıkarmasının Rasulullah (sav) zamanında olduğunu izah etmiştir. Çünkü hicret etmeye ve Medine’de oturmaya imânı sağlam olandan başka kimse sabredemez. Münafıklar ve cahil bedeviler Medine’nin ne zorluğuna dayanırlar ne de oradaki sevabı hesap ederler.

Nevevi ise bunun Deccal zamanında olacağını ve Kadı İyâd’ın görüşünün uzak bir görüş olduğunu belirtiyor. Yine bunun farklı zamanlarda olacağı ihtimalini de veriyor.(2)

İbn Hacer ise kastedilen bu iki zamanın şunlar olacağı ihtimalini veriyor: Rasulullah(sav) zamanında olmasına şu bedevi kıssası delildir: Buhari’de Cabir(ra)’dan gelen hadiste: “Bir bedevi Rasulullah(sav)’ın yanına gelerek İslam’a girdi. Ertesi gün hummalı bir şekilde geldi ve “Ya Rasulullah! Benim geri dönmem için bana izin verin” dedi. Rasulullah (sav) bu teklifi üç kere kabul etmedi ve sonra: “Medine demirci körüğü gibidir; temizi bırakır pası dışarı atar.”dedi.(3)

Deccal zamanında olması ise Enes b. Malik (ra)’dan gelen Deccal hadisidir. Rasulullah (sav) Deccal’den bahsettikten sonra şöyle demiştir: “Medine halkı ile birlikte üç kere sarsılır. Orada ne kadar kafir ve münafık varsa Allah onları Medine dışına atar.”(4)

Bu iki zaman arasında ise olamamıştır. Gerçi sahabenin en üstün olanları Rasulullah (sav)’den sonra Medine’den ayrılmışlardır.ama bunlar mesela Muaz b. Cebel, Ebu Ubeyde, İbn Mesud ve diğerleri, Hz. Ali, Talha, Zubeyr ve Ammar gibi değerli şahsiyetlerdir. Hadiste anlatılmak istenen bazı insanların diğerlerinden, bazı zamanlarda diğer vakitlerden ayrı tutulduğudur. Çünkü âyette şöyle buyurulmaktadır: “.....Medine halkından bir takım Münafıklar vardır ki, münafıklıkta maharet kazanmışlardır.....” (Tevbe: 101). Münafık ise Medine için kesinlikle bir pisliktir.(5)

Ama insanların Medine’den toptan çıkmalarına gelince, bu ahir zamanda kıyametten önce olacaktır. Nitekim Ebu Hureyre(ra)’dan gelen hadiste Rasulullah(sav) şöyle buyurmaktadır: “Siz Medine’yi şu bulunduğu hayırlı haliyle bırakacaksınız da orada vahşi hayvan ve kuşlardan başka kimse kalmayacak. Medine’ye en son gelen koyunlarını bağırarak otlatan Müzeyne kabilesinden iki çoban olacak. Bunlarda Medine’yi bomboş, ıssız bir şekilde bulacaklar ve Seniyyetü’l Vedâ’ya vardıklarında yüzleri üstüne düşeceklerdir.”(6) Hadisi Buhari rivayet etmiştir.

İmam Malik ise Ebu Hureyre(ra)’den Rasulullah(sav)’ın şöyle dediğini Rivayet etmiştir: “Siz Medine’yi en güzel haliyle bırakıp terk edeceksiniz. Öyle ki bir köpek veya kurt oraya gelecek, mescidin duvarına veya minbere pisliğini yapacak.” Sahabe: “Ya Rasulullah (sav)! O gün kim kazançlı çıkar?” dedi. Rasulullah(sav): “Yırtıcı hayvan ve kuşlar” dedi.”(7)

İbn Kesir diyor ki; “Bu hadisten kasıt şudur: Medine, Deccal çıkana kadar bozulmadan sağlam olarak kalacak. Sonra İsa(as) zamanında da bozulmadan kalacak, öyle ki İsa(as) orada ölecek ve oraya defnedilecek. Daha sonra ise harab olacak”(8)

Sonra, Cabir (ra)’ın şöyle dediğini söylüyor: “Ömer b. Hattab bana Rasulullah (sav)’den şöyle işittiğini haber verdi: “Medine’nin kenarında dolaşan birisi şöyle der: Zamanında burada bir çok müslüman oturuyordu”(9) Hadisi İmam Ahmed rivayet etmiştir.

İbn Hacer şöyle diyor: “Ömer b. Şebbe sahih bir senedle Avf b. Malik’ten şöyle rivayet etmiştir: “Rasulullah (sav) mescide girdi ve içine baktı. Sonra: “Vallahi, halkı burayı kırk sene bakımsız olarak vahşi hayvan ve kuşlara bırakacak” dedi” İbn Hacer sonra şöyle diyor: “Bu şimdiye kadar asla olmamıştır.”(10)

Bu hadis insanların topluca Medine’den çıkacakları zamanın, Deccal’in çıkışı ve İsa (as)’ın inmesinden sonraki bir zamanda olacağının delilidir. İhtimalen bu olay, büyük bir ateşin çıkıp insanları bir meydanda toplayacağı zaman olacaktır ki bu da alametlerin en sonuncusudur. Artık alamet kalmaz ve kıyamet kopar.

Yine daha önce Ebu Hureyre (ra) hadisinde geçtiği gibi Medine’ye en son gelenler bunu doğrulamaktadır. O hadiste şöyle geçmektedir: “Medine’ye en son gelen koyunlarını bağırarak otlatan Müzeyne kabilesinden iki çoban olacak. Bunlarda Medine’yi bomboş, ıssız bir şekilde bulacaklar.”(Buharî, Fedail-i Medine (4/89,90)) Yani: İnsanlardan boşalmış, vahşi hayvanların içinde dolaştığı bir halde. Doğrusunu Allah bilir.



 
1 Müslim, Hac (9/153- Nevevî Şerhi)
2 “Müslim, Nevevî Şerhi” (9/153)
3 Buharî, Fedail-i Medine (4/96-Fethu’l-Bâri)
4 Buharî, Fedail-i Medine (4/95-Fethu’l-Bâri)
5 “Fethu’l-Bâri” (4/88)
 
6 Buharî, Fedail-i Medine (5/89,90-Fethu’l-Bâri)

7 “Muvatta” (2/888) İbn Hacer bu hadisi destekleyen rivayetleri verdikten sonra şöyle diyor: “Muvatta hariç, sikalardan oluşan başka bir cemaat de rivayet etmiştir.” Bak: “Fethu’l-Bâri” (4/90)

8 “el-Fiten ve’l-Melâhim”(1/158)
9 “Müsned” (1/124 Hadis no: 124) Ahmed Şakir: “İsnadı sahih” demiştir.
10 “Fethu’l-Bâri” (4/90)