AŞERE-İ MÜBEŞŞERE | HZ.EBU UBEYDE BİN CERRAH (R.A)


    HZ.EBU UBEYDE BİN CERRAH (R.A) KİMDİR? HAYATI ve ŞEHİT OLMASI

     (ALLAH ONDAN RAZI OLSUN)

    (D.583 -Ö.638)
    Büyük komutan İslam’a ilk gönül verenlerden, sağ iken Cennet ile müjdelenen on sahabîden biri. “Ümmetin Emîni” lakabıyla övülen yüce Sahâbînin asıl ismi, Âmir bin Abdullah bin Cerrah bin Kâ’b bin Dabbe bin Hars bin Fehr’dir. Babasının adı Abdullah, annesinin adı ise, Da'd binti Hilal'dir. Künyesi Ebû Ubeyde’dir. Dedesine nispetle de “Ebû Ubeyde bin Cerrah” olarak meşhur olmuştur.
    Hz. Peygamber (s.a.v), “Her ümmetin bir emini vardır. Bu İslam ümmetinin de emini Ebû Ubeyde bin Cerrah’tır” buyurarak onu övmüştü. (Tirmizî, Menâkıb: 33)
    Ebu Ubeyde (r.a), Allah Rasûlü’nün (s.a.v) Daru'l Erkam’a çekilmezden önce, 611yılında yakın arkadaşı Hz.Ebu Bekir’in (r.a) gayretleriyle, Osman b. Maz'un, Ubeyde b. Haris, Abdurrahman b. Avf ve Ebu Selam b. Esad (r.a) ile birlikte Müslüman olmuştur, imâna gelenlerin onuncusudur. İmâna geldiğinde 31 yaşındaydı. O günden, vefâtına kadar malıyla, mevkisiyle ve canıyla İslâmiyet’i yaymak için çalıştı.
    Seriyye kumandanı ve tebliğ memuru olarak görevlendirildiği dönemler hariç, hayatı boyunca İnsanlığın İftihar Tablosu'nun yanından hiç ayrılmayan Hz.Ebu Ubeyde(r.a), Peygamber’in (s.a.v) katıldığı bütün savaşlara iştirak etmiştir.
    Hz.Ebû Bekir (r.a) onu Müslümanlara komutan tayin ettiğinde şöyle anlatmıştı: “Size kendisine zulmedildiği zaman zulmetmeyen, kötü davranıldığında affeden, yumuşak huylu ve müsamahalı birini seçtim. O müminlere karşı merhametli, kâfirlere karşı ise sert biridir.”
    H.18 (m. 639) senesinde Hz. Ebu Ubeyde (r.a), fethettiği Şam ve civarının tanzim ve idaresiyle meşgul olurken, veba hastalığına yakalanmış ve şehit olmuştur. Tarihe "Amvas Vebası" diye geçen bu elim olayda, Ebu Ubeyde’nin (r.a) yanı sıra, daha yüzlerce sahabînin vefat ettiği bilinen bir gerçektir.
    Hz. Ebû Ubeyde bin Cerrah (r.a), hayatını hep İslâm’a hizmetle geçirmiş, insanların ebedî seadete kavuşmaları için çırpınmıştır. Kabri Şerifi Şam’dadır.