AŞERE-İ MÜBEŞŞERE | HZ.ZÜBEYR BİN AVVAM (R.A.)

 

 HZ.ZÜBEYR BİN AVVAM (R.A.) KİMDİR? HAYATI ve ŞEHİT EDİLMESİ

     (ALLAH ONDAN RAZI OLSUN)

    (D.M.590-V.M.658. H. 36)

    Annesi Safiyye binti Abdulmuttalib, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) halası; babası Avvam ise Hz.Hatice’nin (r.anha) kardeşidir. Soyu, Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.)  mübarek silsilesi ile dedeleri Kusay'da birleşir. İslâm'a büyük hizmetlerde bulunup, kahramanlığıyla tanınırdı.

    Lakabı Havariyyu’n-Nebi’dir.

    Peygamberimizin (s.a.v):“Her peygamberin bir havarisi (yardımcısı) vardır, benim de havarim Zübeyr’dir” buyurarak methettiği Hz.Zübeyr (r.a), İslam’a gönül veren ilk bahtiyarlardan Efendimiz’in (s.a.v) en yakın dava arkadaşıdır.

(Müslim, Fezâilü’s-Sahâbe: 48.)

    Hz.Ebubekir'in (r.a.) dâveti ile Müslüman olduktan sonra başta amcası olmak üzere, müşrikler tarafından muhtelif işkence ve eziyetlere maruz kaldı. Ancak, Rasûlullah'ın (s.a.v.) yanından hiçbir zaman ayrılmadı. Dördüncü olarak imâna geldi. Hz. Ebû Bekir’in damadı idi. Bütün gazalarda bulundu. Çok yaralandı. Mısır’ın fethinde de bulundu. Zengin olup, bütün malını Allah için dağıtdı. Ashâb-ı kirâm şehîd olunca yetimlerine vasî olur, onları beslerdi.

    Müslümanlar arasında emanete riayetiyle meşhurdu. Sahabiler en kıymetli şeylerini Hz. Zübeyr’e (r.a) emanet ederlerdi. Bu vasfından dolayı Hz.Ömer (r.a) onu “dinin bir rüknü” ifadesiyle methediyordu.

    İnancı uğruna bütün varlığını feda edecek derecede fedakâr, azimli, kararlarında hakkı takip eden, mert bir zattı.

    Ashâbdan en çok fetva verenler yedi kisidir. Bunlar; Ömer, Ali, Ibn Mes'ud, Ibn Ömer, Ibn Abbas, Zeyd b. Sabit ve Âise’dir(r.anhüma). Bunlardan sonra ikinci derecede yer alan yirmi sahabeden biri de Zübeyr (r.a)'dir.

    Cemel Olayı’nda Zübeyr (r.a) savaştan çekilerek geri döndü. Medine yolunda Temîm kabilesine ait bir subaşına vardığında orada bulunan Amr b. Cürümüz, onu takibe başladı. Vâdi's-Sibâ' denilen mevkide, namaz kılıp secdeye gittiği sırada bir fırsatını bularak Zübeyr'i sehid etti.

    Peygamberimiz (s.a.v): "Talha ile Zübeyr Cennette benim komşularımdır" diyerek bu sahabelere iltifatta bulunmuştu.