KUR'AN'DAN KISSALAR | FAZİLET ÖRNEĞİ ASİYE

Hazreti Asiye, Musa Aleyhisselam'ın hayatının sebebidir. Hazreti Musa'ya en büyük hizmetlerde bulunan ve nihayet iman eden yüksek iradeli bir kadındır. Musa aleyhisselamın doğumu sırasında Allahü Teala tarafından annesine çocuğu endişe etmeden emzirmesi, şayet çocuğu hakkında bir fenalık hissederse onu bir sandık içerisinde Nil nehrine bırakıp mahzun ve mükedder olmaması ve çocuğu kendisine iade edilip büyüdüğünde peygamberlik rütbesi verileceği vahyedilmişti. Vahy mucibince Nil'e bırakılan ve yeni doğan bu çocuğu barındıran sandık Firavun'un sarayı sahilinden akıp giderken görülerek saraya alınmış ve Asiye tarafından Firavun'a:

— Bu yavrucak bana ve sana bir göz aydını olur, bunun hayatına kıymayınız! Belki bize bir faydası dokunur, yahut evlad ediniriz, demişti de Firavun ve etbaı bu yavrucuğun ileride fazilet namına kendileriyle karşılaşacağını ve nasıl kahramanlıklar göstereceğini idrak edemiyorlardı.

Bu şekilde Hazreti Musa'nın hayatını kurtaran Asiye, ileride Musa aleyhisselama iman ve mucizelerini tasdik etmiş olmakla Hazreti Musa gibi o da Firavun ile karşılaşmış ve bu suretle Hazreti Musa'nın hayatı ve dini uğrunda kendi hayatını feda etmiştir. Asiye, Firavun'un çok acı işkenceleri altında can vermişti. Rivayet edildiğine göre, Hazreti Asiye

— Ey Rabbim! Cennetinde, civarında bana ev yap da beni Firavun'dan ve onun kötülüklerinden kurtar!. Mealindeki duasını bu işkencelere maruz kaldığı sırada okumuş ve derhal kabul olunup Cennet'teki makamı kendisine gösterilmekle güle güle hayatı terk etmiştir.

Bu şekilde Asiye, kadınlık aleminde en yüksek fazilet doruklarına erişen iki kadından birisi oluyor. Diğeri ise, elini, eteğini sıkı tutmak, namusunu ve iffetini muhafaza etmek hususunda kale kadar metin bir ruha, bir iradeye sahip olan Hazreti Meryem'dir..

Allahü Teala bu iki numune hatunu yüce kitabında şöyle anlatmaktadır:

«Allah, kafirlerle yakınlığı olan mü'minler için de Firavun'un karısı ve Müzahim'in kızı Asiye'yi mesel, fazilet örneği kılmıştır. Çünkü Asiye: Rabbim, benim için yanımda Cennet'te bir ev yap da beni Firavun'dan ve onun kötülüklerinden kurtar. Zalimler güruhundan da halas eyle diye dua etmişti. Allah, iman edenler için de imran'ın kızı Meryem'i mesel, ismet numunesi kılmıştır. O Meryem ki, ırzını sağlam korudu da biz, ona, ruhumuzdan nefhettik. O, Rabbinin kelimelerini ve kitaplarını tasdik etmiş ve kendisini tamamiyle ibadete vermiş insanlardan idi.»

Peygamber Efendimiz aleyhisselam da bir Hadis-i Şeriflerinde şöyle buyurur:

«Erkeklerden çoğu fazilette kemale erdi. Halbuki kadınlardan yalnız Firavun'un karısı Asiye ile Imran'ın kızı Meryem'den başka hiç biri kemale erişemedi...»


(Tahrim, Meryem, Kasas, Taha ve Enbiya Sureleri)