RESULULLAH(SAV)'TAN KISSALAR | YEMEKTE BESMELE VE ŞEYTAN



Huzeyfe radıyallahu anh anlatıyor:

Peygamber aleyhisselam ile beraber yemek etrafında hazır olduğumuz vakit.. Allah'ın Resulü başlamadan önce ellerimizi yemeğe uzatmazdık. Bir defa Resulüllah aleyhisselam ile beraber yemek etrafında toplanmıştık. Bir cariye, biri tarafından itilircesine gelip elini yemeğe uzatınca, Peygamber aleyhisselam cariyenin elini tutup onu durdurdu. Ondan sonra bir Arabi de aynı şekilde itilircesine geldi. Allah'ın Resulü bununda elinden tutup yemeğe başlamasına mani oldu ve şöyle buyurdu:

— Muhakkak ki şeytan, Allah'ın ismi anılmamak, yani besmele çekilmemek suretiyle yemeği kendisine helal kılmaya gayret eder. Bu sebeple bu cariyeyi getirdi ve besmele çektirmeden yemeğe başlatarak, bunun vasıtasıyla yemeği kendisine helal kılmak istedi. Bunun için cariyenin elinden tutup yemeğe başlamasını önledim. Sonra, aynı sebeple şu arabiyi getirdi. Onun da elinden tutup yemeğe başlamasına mani oldum. Hayatımı kudreti ile tutan Allah'a yemin ederim ki, cariyenin eli ile birlikte şeytanın da eli elimde idi.


(Müslim, Ebu Davud, Nesei)
Hazreti Aişe radıyallahu anha anlatıyor:

Resülullah aleyhisselam sahabilerinden altı kişi ile beraber yemek yiyordu. Bu arada bu arabi geldi ve iki lokma yedi. Bunun üzerine Peygamber aleyhisselam:

— Eğer şu arabi besmele ile yemiş olsaydı yemek hepinize yeterdi, buyurdular.


(Tirmizi)